Ultima actualizare: azi, 12:10

Locale

Drum impracticabil către Asociația FreeLife. Oamenii luptă să ajungă la sutele de câini abandonați

Situație dificilă pentru asociația FreeLife din municipiul Satu Mare. Reprezentanții și voluntarii asociației se confruntă cu un drum impracticabil și obstacole în calea ajutorului pentru cei 600 de câini abandonați.

Într-o postare pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Asociației FreeLife din municipiul Satu Mare și-au exprimat disperarea cu privire la condițiile imposibile pe care le întâmpină pentru a ajunge la adăpostul unde au grijă de sutele de câini abandonați. Drumul către adăpost s-a dovedit a fi impracticabil, punând în pericol eforturile echipei de a hrăni și a îngriji animalele năpăstuite.

Cu un mesaj plin de dezamăgire, reprezentanții asociației au subliniat că lipsa unui drum adecvat îi forțează să găsească rute alternative prin șanțuri și obstacole improvizate, chiar și cu un pod din niște scânduri.

“Ne chinuim să ajungem la adăpost, să hrănim cei 600 de câini ‘uitați de oameni’ pe străzi, prin păduri. Drum nu avem… așa că am luat-o prin șanțuri, ne-am făcut pod din niște scânduri… chiar și așa e peste puterile noastre. Uitați de lume… bine că avem centru betonat, cu dale frumoase, luminite… și tot alaiul. La mulți ani, România! … ‘mai rău să nu fie’… vorba aia…”, au scris reprezentanții asociației pe pagina lor de Facebook.

26 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Care a fost ideea cu cartonul?

  2. Darwin Răspunde

    Rușine a fost momentul în care autoritatea locală a adus în halul ăsta de fără de hal adăpostul după predarea variantei de ocolire. Aici nu că plâng de mila cățeilor doar că primăria e în contract cu asociația care presupune și niște obligații. Acum dacă asociația se apucă să-și facă drum pe cont propriu iar e în ilegalitate că nu are voie. Totuși nimeni nu sesizează? Chiar ne batem joc unii de alții unde apucăm?

    • Buca Răspunde

      Ce treabă are primăria cu centura de ocolire?
      Centura este proprietatea statului român și se află în administrarea CNAIR!

      • Darwin Răspunde

        Data viitoare înainte de a comenta mai gândește.

        • teo Răspunde

          Are dreptate , este la CNAIR. Darwin …mai bine pune mana pe o carte, decat pe tastatura si sa faci pe desteptul…. nu e cazul

          • Darwin

            @teo. accesul trebuie asigurat de primărie iar drumul face cel care este gestionarul acestuia adică primăria. Dacă s-a modificat ceva în infrastructura de transport că s-a făcut varianta este obligația celui care conduce UAT-ul adică primăria ca să intervină și să soluționeze această problemă. Că din ce motiv s-a creat acest fapt sau că cine gestionează acel drum sunt lucruri mai puțin importante. De aia este primăria ca să rezolve problemele cetățenilor. Alt lucru este că nu trebuia să se ajungă până aici. Mai ales că asociația este sub contract și este finanțat tocmai pentru a exploata și întreține acel adăpost tocmai de către onor primăria Satu Mare! Nu are nici o treabă faptul că cine gestionează aceea variantă cu situația dată. Primăria trebuia să intervină și săî facă pași pentru a rezolva situația pentru că sunt nenumărate solicitări inclusiv oficiale. Vine sfârșitul anului și parcă văd că cei de la asociație vor amenința cu reziliere pentru că au tot dreptul. Cei în culpă sunt cei de la primărie. Lasă tu faza cu varianta. Este clar că trebuia demult asugurat un alt drum de acces chiar și pe drum de pământ. Asociația dacă face asta face ceva ilegal. Dacă nu cunoști legislația măcar taci. Dar nu mă face pe mine așa când se vede că ești paralel cu problema. Pe variantă nu prea pot avea acces cei de la asociație. De aia. Nu am speranța că ai priceput.

          • Ștefi

            Darwin, orice lucrare la un drum se face de către administratorul drumului, nu de către oricine!
            Ia-o logic, dacă drumul trece prin fața casei tale, tu ai voie să îți faci propria intrare, unde dorești tu fără să ceri aprobări și proiect și toate alea?
            Fiind un drum național, chiar dacă încă nu european, tu crezi că administratorul drumului (CNAIR) va aproba orice intrări doar de dragul câtorva iubăreți de potăi?

            Poți blama primarul și administrația locală pentru starea drumului de exploatație paralel cu centura, dar în rest …

  3. Maria Răspunde

    De s.ar lupta sa ajunga la copiii abandonați

    • De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

      Sunt mai mult de o grămadă de ONG-uri cu acest tip de activitate dar munca lor abia se vede. De ce? Pentru că nu se lucrează la bază unde s-ar putea preveni fenomenul. Producția de puradei pe cap de pirandă este net superioară față de capacitatea lor de a-i ajuta. Asta pe lângă faptul că de fapt tot ce fac este punctual și nu se lucrează sistemic. Doar se prefac și se cheltuie o mare parte din bani pe întreținerea lor, pe mâncare și pe acțiuni lacrimogene punctuale care nu rezolvă nici măcar problema pusă pe tapet decât ajută pe moment. Abandonul de copiii ar trebui drastic sancționat pentru că se vede că nu merge cu vorba frumoasă. Asta ca să nu mai vorbesc de mamele-copiii.

  4. Gheorghe Răspunde

    Da matale ce ai făcut pentru copiii abandonați??? Comentezi doar ca să te afli în treabă

    • Kuka Răspunde

      Păi, probabil, a donat bani bisericii, nu ajunge? Dumnezeu a văzut și sufletul ei este împăcat!
      De restul să se ocupe “ceilalți”!

  5. Darwin Răspunde

    @Ștefi, ia-o logic. Și atunci toate drumurile lăturalnice, străzile care au legătură cu aceea variantă tot de către CNAIR se fac? Las-o omule și nu te băga. Aici ar fi vorba de un drum de acces și nu de ceva lucrare care să modifice varianta de ocolire. Nu amesteca lucrurile. Este obligația UAT-ului să asigure accesul mai ales că prin variantă a adus în imposibilitate pe cei de la adăpost. Mai ales că sunt și în contract de prestări servicii! E ca și cum ai avea contract ISCIR pentru centrală cu o firmă dar nu îi dai voie în casă.

    • @Darwin Răspunde

      Bă, da’ ce le știi tu pe toate, cacu-mă-n șapca ta!
      Păi, bă prostule, cum să-și facă ditamai primăria acces direct în drum pentru potăi, băgați-le-aș pe gât să ți le bag! Ăsta mai lipsește acum, acces la adăpostul de potăi și nimic mai mult!
      Dimpotrivă, eu i-aș amenda și pe cei care-și abandonează rablele pe marginea drumului, unde este marcaj rutier continuu, care indică interdicția de a opri!

      • Darwin Răspunde

        Și atunci cine să facă căca-m-aș în guritza ta? Pentru că vezi tu am spus la primar în persoană și la city manager că ar trebui făcut ceva și cu cei care țin ca boii mașinile pe stradă că nu poți nici cirula și nici staționa din cauza lor dar au curtea goală. La care răspunsul este că nu-i interesează. Măi omule dacă ai contract cu cineva și tu care ești sub contract cu el și îți bați joc de el aia se cheamă că ești primărie de rahat. Exact ca și tu ca persoană. Eu în locul ONG-ului în cauză aș lua tate javrele și le-aș deșerta pe platforma din fața primăriei. Să se spele primarul pe cap cu ei. Așa nu se mai poate. Ori facem ceva, ori nu facem și gata. În încheiere pentru tine o informație de ultimă oră. Orice drum indiferent dacă e asfaltat sau de pământ care se află pe raza municipiului se află sub gestiunea primăriei. Responsabilitatea și tot ce înseamnă întreținere cade în sarcina lor.

        • @Darwin Răspunde

          Da, clar! N-am cu cine!

          • Darwin

            Eu nu am nici o vină dacă tu vrei să mă contrazici. Drumul trebuie făcut și întreținut de primărie pentru că prin lege e treaba lor. Nu e valabil numai în cazul ăsta. Tu nici acum nu reușești să pricepi un enunț așa de simplu. Condoleanțe celor cu care colaborezi. Tu nu că nu ai cu cine să discuți, tu nu ai creier să pricepi.

          • @Darwin

            Când mori, tu nu simți nimic, dar este greu pentru cei din jur!
            Tot așa este și când ești prost!
            Te cramponezi în iedile tale fixe și nu te mai urnește nimic! No, așteaptă să-ți facă primăria autostradă pentru potăi, din partea mea!
            Rămâne valabilă treaba cu amenda pentru dobitocii care staționează peste marcajul continuu!

            Soluția este eutanasierea potăilor fără valoare genetică, nu cum face carmencita, încasează bani pentru sterilizări și le face doar din pix 😉

          • Darwin

            @Aici sunt de acord. Dar drumul tot primăria trebuie s-o facă. Valabil oriunde. În rest nu mă face prost pe nevăzute dacă ții la dinții tăi din gură. În cazul de față este clar că nu așa trebuie gestionată treaba cum face onegheul ăsta.

  6. Costi Răspunde

    E clar cat de mult se sinchiseste Primaria de existenta haitelor de caini vagabonzi. Nici macar drumul la adapost nu e asigurat. Ce asteptari sa mai avem la mai mult, acolo unde se complica treaba. Evident nu exista interes si/sau capacitate de a rezolva aceasta problema. Poate generatiile viitoare se vor descurca mai bine…

  7. Românurile. Răspunde

    Câinii latră, ursul merge.

  8. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Pe această cale aștept prezentarea din partea asiociației plângăcioase a numărului de câini care au fost sterilizați și câte campanii de sterilizare au fost până acum de când au adăpostul în gestiune. Vă spun eu niciuna! Nu vorbesc de sterilizări la câinii capturați ci la câinii care sunt prin oraș și au cât de cât și un proprietar. Și numai mergeți prin alte localități prin țară și veți vedea că peste tot unde există preocupare se pune accent pe sterilizare. “Serviciile hoteliere” chiar și așa proaste cum sunt niciodată nu vor rezolva situația! Numai mergeți până în Carei la colegii de la Pufi și comparați.
    PS. Știu că mulți se vor revolta dar poate ar fi o treabă și impozitarea (cu o sumă simbolică) și recenzarea cu această ocazie a câinilor de prin gospodării. Pentru că surplusul vine de la câinii teoretic cu stăpâni dar care scapă printre garduri și nu sunt nici chipați, nici sterilizați. Știu de proprietari de câini și nu unul la care plimbatul câinelui se rezumă la deschiderea largă a porții apoi câinele odată tot vine acasă. Vă dați seama ce se pot întâmpla.

    • @🤔🤔🤔 Răspunde

      Prietene, stai relax, că numere are să-ți prezinte de o să crezi că sătmarul nostru are cea mai mare populație de potăi din lume! E ușor din pix 😉 Doamna administrator este o mare maestră local[, un fel de Brigitte Bardot de Szőkemocsár 😉
      Realitatea este însă mult mai tragică! Bietele potăi suferă pentru a doamna să-și umfle egoul de mare salvatoare de potăi! Intenția este lăudabilă, dar avem probleme cu punerea în practică!
      Eu refuz categoric și sistematic să sprijin o organizație de salvare a oricărui buzunar privat! Când vreau să ajut, o afc personal sau donez către asociații serioase, ale căror rezultate se văd!
      Dacă n-ar exista respectiva asociație (not so)freelife, primăria ar fi obligată să rezolve situația câinilor fără stăpân și sunt convins că s-ar achita de treabă mult mai bine decât așa-zisa asociație!

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        👍. Nu am vrut să o ofensez pe persoana pentru că sunt pățit și i se umflă foarte repede gălușca. Aici este mare maestră. Nu știm noi neițiații câte lucruri face și drege.😮😪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.