Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

Sătmărean cu AVC acut, transferat de urgență la Oradea. Medicii i-au salvat viața

Un pacient în vârstă de 55 de ani, care suferise un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, a fost transferat din județul Satu Mare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Acesta a fost salvat printr-o intervenție minim-invazivă, care a presupus introducerea unui stent special prin vasele de sânge pentru a scoate cheagul care bloca o arteră cerebrală, informează jurnaliștii de la bihon.ro. 

Potrivit bihon.ro, pacientul a ajuns la UPU Satu Mare în urma unei sincope și prezenta deficit motor masiv hemocorporeal stâng (paralizie pe partea stângă). Echipa medicală din Satu Mare a pus diagnosticul de accident vascular cerebral. Pacientului nu i s-a putut administra însă tratamentul pentru dizolvarea cheagului de sânge, deoarece acesta luase anticoagulante, iar acestea prezentau o contraindicație pentru acest tratament. Acesta nu putea fi tratat la Satu Mare, iar riscul ca acesta să rămână paralizat sau chiar să decedeze era foarte crescut. Singura șansă în acest caz era ca pacientul să fie transferat către un centru specializat în neuroradiologie intervențională, pentru a se putea interveni asupra cheagului.

Pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, unde a ajuns într-o oră și jumătate de la punerea diagnosticului. Acesta a fost preluat de către echipa medicală, care a confirmat diagnosticul de accident vascular ischemic. Un cheag de sânge bloca un vas de sânge din creier, ceea ce împiedica vascularizarea.

S-a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului. Sub anestezie generală, s-a făcut o puncție prin artera femurală dreaptă, iar cu ajutorul unor catetere, s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă și artera carotidă) până la nivelul creierului. Cheagul de sânge ocluza una dintre arterele cerebrale, ceea ce a cauzat AVC-ul. Cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, cheagul a fost scos în totalitate, iar teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcțional. Intervenția a decurs bine și a fost realizată într-un timp foarte scurt, de doar 16 minute.

În momentul de față, pacientul se simte bine și a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieții, sau putea chiar să survină decesul. Însă datorită intervenției, pacientul este în prezent funcțional și se va recupera complet pe parcursul următoarelor luni, reluându-și toate activitățile.


Sursa: bihon.ro

6 comentarii

  1. Isu Răspunde

    Vaccinul SARS începe să își arate reacțiile

  2. Isu Răspunde

    Te-ai vaccinat și tu magarule ? Mă fă o doză ca sunt destule poți lua și trei ca ajung la toți fraieri !

  3. vadimT Răspunde

    In Satu Mare nu se poate face asa ceva?
    S-ar putea salva multe vieti, sau multi oameni de a ramane cu paralizie. Ar castiga si statul, ca nu mai trebuie sa dea bani de handicapati. E mai ieftin sa previi, decat sa tratezi. Pt asta nu sunt bani? pt ucraina sunt? Eu platesc aici taxe si impozite nu gasca lui zelenski. Pe mine nu ma intreaba nimeni ce sa faca cu banii mei adunati? Eu vreau sa fie ajutati oamenii de aici, care platesc darile la stat, lucreaza aici, platesc CAS. Nu pt aia care vin de sarbatori acasa, din strainatate, sa se treteze la urgenta.

  4. Sandra Răspunde

    Felicitari medicilor pentru promptitudine! Daca astepta cateva ore… sigur nu mai era…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.