Ultima actualizare: ieri, 20:40

Locale

VIDEO. Iuliu Maniu uneşte politicienii români din Satu Mare: Cozma (PNL), Panait (USR) şi Cristescu (PSD), mesaje de unitate

Liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma, alături de cel al USR Satu Mare, Radu Panait, şi deputatul PSD Radu Cristescu, au transmis mesaje de unitate în cadrul evenimentului organizat în memoria marelui om politic Iuliu Maniu care a avut loc vineri seara la Teatrul de Nord Satu Mare.

Eveniment institulat „Iuliu Maniu – între datorie şi sacrificiu” a fost organizat de către Asociaţia Satele Unite ale Sătmarului la iniţiativa deputatului Adrian Cozma. Sute de oameni politici, istorici, oameni de cultură şi reprezentanţi ai bisericilor au participat la evenimentul în care s-a vorbit despre personalitatea şi credinţa lui Maniu.

În deschiderea manifestării, deputatul Adrian Cozma a vorbit despre ce a însemnat ambiția, seriozitatea pentru marele om politic Iuliu Maniu şi despre principiile pentru care a luptat şi a plătit cu preţul vieţii.

„Mă voi lupta cât pot ca Iuliu Maniu să-și găsească locul în cartea de istorie a tinerilor, a tinerilor noștri care trebuie să crească într-un spirit patriotic, într-un spirit autentic românesc, într-un spirit de unitate, într-un spirit în care să-i învățăm normalitatea alături de credință, alături de biserică, alături de tot ceea ce este normal și cred că putem face acest lucru. Văd că există o deschidere tot mai mare pentru modele sănătoase pe care trebuie să le avem și noi, politicienii și tinerii noștri pentru a păstra o Românie normală, o Românie pe care ne-o dorim fiecare dintre noi și mă bucur că România încă nu este alterată de tot felul de curente, deși încercările sunt multe. Îmbrățișez tot ceea ce înseamnă patriotism, însă e nevoie de patriotismul acela trăit și în primul rând respectându-ne înaintașii, respectându-i pe cei care au făcut posibil ca astăzi noi să ne întâlnim ca astăzi să avem păreri să avem viziuni diferite cu argumente de dezbateri. Și cred că asta trebuie să ne caracterizeze, să nu ne abandonăm valorile, să ne abandonăm morala”, a spus Adrian Cozma.

Panait: Noi, cei de aici din Satu Mare, l-am putea face mândru

Deputatul Radu Panait, preşedintele USR Satu Mare, s-a declarat bucuros să participe la un asemenea eveniment.

„Opoziția poate să oferă soluții și chiar și noi vedem, poate uneori chiar la nivel local că anumiți politicieni odată ce ajung la putere uită că reprezentarea populației reprezentarea unei comunități se face chiar și de către partidele de opoziție. Știu că Iuliu Maniu, dacă ar putea să transmită un mesaj în viitor în 2023, ar fi un mesaj foarte simplu. Politica se face împreună cu răbdare, atât cei de la putere, cât și cei de la opoziție, atât pentru cetățenii care au votat o anumită formațiune politică, cât și pentru cei care au alte preferințe. Și așa cum spunea colegul meu, Adrian Cozma mai devreme, politica trebuie făcută cu dezbatere, chiar dacă uneori noi avem viziuni diferite. De aceea, Iuliu Maniu ar trebui să fie un model pentru întreaga clasă politică atât cea din zilele noastre, cât și cei din viitor. (…) Fără o înțelegere între cei care iau decizii că or fi la nivel local cu o fi la nivel național, lucruri bune nu poate să aducă viitor. Iuliu Maniu înseamnă unitate și noi, cei de aici din Satu Mare, cred că prin actele noastre, la nivel politic, l-am putea face mândru”, a spus Panait.

Cristescu: Ne vor împrăștiați, ne vor dezbinați. Să-i spulberăm şi să-i trimitem direct în pustă!

La rândul său, deputatul PSD Radu Cristescu, a fost mult mai tranşant. El a spus în mod cât se poate de clar că doreşte o alianţă românescă la Satu Mare care să trimită UDMR-ul „în pustă”.

„Dușmanii ne vor împrăștiați, ne vor dezbinați. Suntem la Satu Mare, când vorbim de Iuliu Maniu vorbim de unire, vorbim de Transilvania. (…) Vedem ce se întâmplă în Europa, vedem ce se întâmplă lângă noi foarte aproape şi trebuie ca niciodată să fim cât mai uniți. Deși nu mi-a plăcut matematica când eram mic şi-a trebuit să fug la Livada să iau liceul acolo că la Eminescu era greu, ştiu că 70 % este mai mult decât 30 %. Și vorbesc de Satu Mare. Trebuie aici să facem ce a făcut Maniu, unire, să ne unim cu toții, indiferent de culoarea politică. Să ne luăm județul și municipiul înapoi. Nu putem sta impasibili în fața unei administrații profund corupte. (…) Poate peste 100 de ani urmașii urmașilor noștri vor spune: uite Adrian Cozma, Radu Panait. Radu Cristescu au reușit să facă o alianță românească, să ne redea demnitatea, să putem cânta Deșteaptă-te române atunci când vrem și unde vrem. (…) Haideți să dăm mână cu mâna, să ne prezentăm la anul la vot la alegerile locale, să-i spulberăm şi să-i trimitem direct în pustă”, a spus Cristescu.

El a ţinut să precizeze că nu are absolut nimic cu populaţia maghiară, doar cu UDMR.

În continuarea evenimentului a fost evocată personalitatea lui Iuliu Maniu şu au avut loc şi momente artistice.

27 comentarii

  1. Ionel Răspunde

    Semn care pare bun, dar unitate absolut relativă. Cozma se zbate, este lăudabil, dar hai să vedem cu cine: USR-ul nu mai contează deja, s-a născut promisiune și a murit speranță, nu a făcut absolut nimic în afară de proteste gen “liceenii”, stau pe jos in pozitia floare de lotus cu diverse pancarte pe holurile fostei Case a Poporului, actualmente “înhățată”, ca multe altele, de politruci. Cristescu numai ce a fost renegat de Govor, deci nu mai reprezintă pe nimeni, deci a vorbit în nume propriu. Mai mult decât atât, a nominalizat UDMR drept “dușman”, dovadă de lipsă de tact și viziune, degeaba a încercat dup-aia să o “dreagă”. UDMR este cel mult un adversar sau…cum se zice…complice, mai ales că nu demult se pupau pe bot și, mai mult decât atât, reprezintă partidul concetățenilor noștri maghiari, ăsta este adevărul. Suntem în 2023, nu în 1939, pe naiba, Cristescule, cine te-a mai pune pe liste dacă nu treci, și încă repejor, la PNL. Te pricepi la asta, după cum ai declarat, în liceu, in loc să te pui pe carte, ai fugit de la Eminescu la liceul din Livada. La Tășnad nu cred că făceai față! Așa că, până nu zice tătuca Govor ceva, mai mult de 50 la sută din județ…o să zică “hăis”, geaba ziceți voi “cea”!

    • c-block Răspunde

      @Ionel. Degeaba unitate dacă unitatea precedentă (USL) i-a produs pe Ștef șef la județ, pe Coica primar la Satu Mare și senator pe Valer Marian. Așa de bine ne-a fost că nici acum nu am recuperat ce am pierdut atunci.

      • Aurel Răspunde

        Ăștia s-au născut speranțe și vor muri la fel!.

        • c-block Răspunde

          Știu. Când au apărut pe piață deja ziceam atunci că mare dezamăgire vor fi. Și ce săreau pe capul meu în campanie useriștii de atunci. Cu unul în frunte care se semna @Tineriada. Ăștia au o agendă paralelă de proveniență externă care nu are de-a face cu binele țării. Dar și-au asumat vorba lui Alexandru Lăpușneanu:”Dacă voi nu mă vreți eu vă vreau”. Dacă e cazul sunt în stare să ne omoare pe toți cu ei de gât. Nici după 5-6 ani de la naștere nu-mi dau seama care este doctrina mișcării. Eu știu că sunt șoroșiști dar nu și-o asumă public. Numai uită-te ce produc primarii lor unde sunt pe funcții. Unul nu reușește să facă față

    • Loti Răspunde

      Se va scrie in curand 2024, de ce cred unii ca cei cu nationalitate maghiara voteaza maghiar sau romanii candidat roman? Sau daca ar fi alegeri in doua tururi, romanii ar fi vota tot candidat roman?! Apropo, despre bunastarea populatiei pentru viitor nu s-a auzit nimica. Ceva program concret totusi? Populatia din spirit autentic patriotic, din spirit de unitate, isi va plati facturile? Jale domnilor, JALE.

      • Sâcă Răspunde

        Ciolanul….și atât…în rest ..bla bla bla.

      • Adi Răspunde

        Ba, cum sa nu! Se taie acciza la carburant, se reglementeaza RCA, se repara conducta cereasca sa numai ploua cand Cozmanautu` iese la baie de multime cu ochisorii lui de vitel.

  2. c-block Răspunde

    Titlul pozei la articol ar putea fi “Imaginea politicianului de Satmar fara de rost”. Doar senatorul adormit de Oas mai lipseste. Cred ca la alegeri ma duc numai sa-mi anulez votul. Nu de alat dar in afara de galagie nimic de folos nu ati produs in 4 ani. Shame on you.

  3. Varu Răspunde

    Sătmăreni treziți vă fraților!pe ăstea trei ar trebui alungați cu pietre din politica satmarului.

  4. Beny Kira Răspunde

    Alianta romaneasca fara hotii de la USR

  5. Patriotul Răspunde

    Trebuie un candidat unic, dar să fie intelectual, un patriot, o persoană cu rezultate, cu un CV, apolitic, pe care să îl accepte toți, ceea ce nu cred că o să vrea să găsească.

    • Aurel Răspunde

      Bă Groza…da studiile alea pe care le-ai terminat cu mare trudă unde le-ai făcut și la ce rezultate ai ajuns, că în afară de șoferul și lustragiul de pantofi a lui Cozma nu ești nimic!?

  6. Iulian Câcău Răspunde

    Mare atentie la Panait. Are tradarea in sange

    • Haur e kkt de taur Răspunde

      Nici cu hauritii nu mi-e rusine!
      Putinisti mai mari ca ungurii! KGB le plateste salarii ca sa poata dona indemnizatia de parlamentar!

  7. Ardelean Răspunde

    Memorandumul din 1938 adresat de Iuliu Maniu, regelui Carol al II-lea

  8. Anton Răspunde

    Kereskenyi nu are cum sa piarda urmatoarele alegeri.
    Satmarenii au simtit diferenta intre el si ce a fost inainte. Nici nu prea este cine sa ii ia locul. Cozma asta nu are stofa de politician si nici de om care sa conduca un oras. Tot mediul de asa zisi “dezvoltatori imobiliari” din Satu Mare se plang ca Kereskenyi lucreaza doar cu Tarr si autorizatii se dau mai mult cu dedicatie. Adevarul este ca nu prea sunt firme care sa ofere ce ofera Tarr asa ca ar fi mai bine ca firmele sa-si vada de ograda lor si sa ridice stacheta calitatii serviciilor prestate. Cand construiesti/dezvolti un oras, nu poti sa dai autorizatii pe banda rulanta ca trebuie sa fie facute lucrurile cu cap si urbanismul sa-si faca treaba ca orasul sa fie in pas cu vremurile care le traim. Cand tu Cozma, blochezi o parcare subterana ca ai o problema cu ungurii, esti un dobitoc care nu are ce sa caute in politica. Pe oameni ii intereseaza sa poata parca, nu a cui este parcarea. Stai tu linistit ca si primaria isi incasa banii pe veniturile aferente parcarii.
    Faptele conteaza nu vorbele. Chit ca ce se face in oras, partial e meritul si altora dinainte de Kereskenyi, lucrurile se misca faptic de cand sunt ei acolo. Pe langa asta Kereskenyi a fost fair tot timpul si a recunoscut implicarea altor culori politice in realizarea unui proiect care aduce beneficii urbei noastre.
    Echipa care castiga nu se schimba!

  9. Marius Ionescu Răspunde

    PNL e cel mai bun partid!

  10. Dacian Ferari Răspunde

    Radu Cristescu alaturi se USR! Bravo!

  11. Borsa Răspunde

    DINTRE ASTIA TREI DOAR 1 (UNUL) ESTE ROMAN: RADU PANAIT!
    – COZMA: MAMA UNGUROAICA (E CORCITURA)
    – CRISTESCU: MARA UNGUROAICA (E CORCITURA)
    CIUMA ROSIE SI HEPATITA GALBENA!

    • Irimus Răspunde

      Cristescu și Cozma mai au ceva in comun: pentru bani….. mama!

    • Cr7+ Răspunde

      Legat de Panait ești sigur? Că eu nu aș băga mâna în foc! Ăștia sunt cei mai gălăgioși, hibrizii. Prin gălăgia creată vor să deturneze atenția spre alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.