Ultima actualizare: azi, 15:48

Naţionale

Alertă în capitala României! Fermierii amenință că vor bloca cu tractoarele Bucureștiul

Este a treia zi de proteste la intrările în București. Transportatorii care vor să ajungă la Guvern amenință că vor bloca orașul. Polițiștii și jandarmii au făcut filtre la intrările în capitală și le interzic accesul din cauză că nu au autorizație. În paralel, sute de fermieri au anunțat că urmează să plece spre București, potrivit Digi24.

Se merge cu 10/15 km pe oră. E posibil ca vechiul drum spre mare, DN 3A, să fie blocat azi. Protestatarii nu au spus ce vor face când vor ajunge la București. Cert este că la intrările în Capitală sunt zeci de jandarmi și polițiști care fac filtre și nu permit accesul cu utilaje mari. Și din Călărași au plecat zeci de fermieri cu tractoare, potrivit aceleași surse.

Este vorba despre proteste spontane, astfel că jandarmii și polițiștii nu știu câți fermieri și transportatori vor ajunge în București, așa că sunt în alertă. Transportatorii și fermierii au forțat joi seară intrarea în Capitală cu tractoarele. Au vrut să ajungă în Piața Victoriei dar nu aveau autorizație și au fost blocați de forțele de ordine.

Vineri dimineață, protestatarii cu utilajele sunt la Chiajna, pe șoseaua de centură.    Diana Șoșoacă și George Simion s-au dus la Chiajna ca să-i instige pe protestatari, dar au fost huiduiți.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat joi seara că nu l-a contactat nimeni în legătură cu protestul fermierilor și transportatorilor, care încercau să ajungă cu autovehiculele lor până în Piața Victoriei. “Nu m-a consultat nimeni în legătură cu protestul fermierilor. Eu am autorizat absolut toate protestele, chiar și pe cele împotriva mea. Dar acum, nu m-a întrebat nimeni. Nici măcar prefectul nu m-a contactat.”, a spus el.

Redăm mesajul transmis de Alianța pentru Agricultură și Cooperare:

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF), își exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează și astăzi la nivelul mai multor județe și la intrarea în București.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise și Președintelui României, Premierului României și tuturor miniștrilor din Guvern. Pentru fiecare dintre probleme, în ultimele luni, AAC a transmis decidenților politici adrese oficiale și interpelări ce au rămas fără răspuns.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, structură membră a COPA-COGECA, va face o informare către organizația europeană și va solicita ca pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare să fie discutată și situația fermierilor din România.

Luni, 15 ianuarie, organizațiile Membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii de la care așteptăm soluții concrete și termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări. În lipsa unor asumări clare și a unor acțiuni concrete ca urmare a ședinței, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la București, în Piața Victoriei, dar și la nivel nivelul fiecărui județ. Avem încredere că acțiunea noastră nu va fi împiedicată de chestiuni birocratice și că autorizarea protestului va fi făcută în regim de urgență.

Un număr foarte mare dintre Membrii organizațiilor noastre au intrat deja în a treia zi de protest. Suntem alături de ei și îi asigurăm de tot sprijinul și de implicarea organizațiilor din care fac parte. Ne dorim ca toate acțiunile de protest să decurgă fără incidente, dar și ca forțele de ordine să dovedească înțelegere și să nu împiedice desfășurarea pașnică a evenimentelor.

7 comentarii

  1. Varu Răspunde

    Așa și?O să-i prostească că pe profesori, acuma le promite și pe urmă ciuciu.

    • c-block Răspunde

      Fratele meu naiv ce ești. Aceea revendicare a fost orchestrată politic. Nu poți desene în neștire bni și să-i arunci pe piață pentru că dezechilibrezi și mai mult economia și ne trezim ca pe vremea lui Văcăroiu în 1993 când nu se mai termina inflația și a ajuns într-un an la 130%. Asta din cauza promisiunilor aiurea și a producției e marfă nevandabilă pe stoc care nu se poate vine. Fermierii în schimb au dreptate și ei nici măcar promisiuni nu au primit. Una sunt revendicările polițiștilor sau a personalului sanitar și alta este când nu că nu-i ajuți dar de doi ani piața este inundată de produse din Ucraina și de o calitate îndoielnică. Că vezi că peste tot în Europa din cauza asta la fermieri le-a ajuns cuțitul la os. Nu se poate ca tu ca mare țară producătoare agricolă să-ți faultezi permanent proprii producători interni. Micii producătorei, cei care fac produse manufacturiere de infinit mai bună calitate decât cele din supermarketuri închid una după alta. Cireașa de pe tort a fost creșterea actuală de TVA. Dacă nu mă crezi intră în orice magazin cu produse alimentare și ia întreabă ce a făcut obligatoriu gestionarul la sfârșit de an. S-au scumpit o grămadă de produse de bază așa ni din pix! Dar banii merg la bugetul nesătul ca să aibă specialii ce risipi.

  2. Varu Răspunde

    Eu n-am spus că n-au dreptate,am spus faptul că o să le aplice aceeași metodă.

  3. Dacian Ferari Răspunde

    Fratele deputatuluu Adrian Cozma este cel mai mare importator din Satu Mare de cereale din Ucraina

  4. satmarean Răspunde

    Transportatori si fermieri impreuna. Pai cine draq faceau coada la Halmeu anul trecut? Romanasii cu tiruri le-au tras-o fermierilor si acum se pupa pe frunte. Curve romanii mereu.

  5. satmarean Răspunde

    Si fermierul ce facea prima data cand avea o bruma de bani? Va spun eu, lizing la jip de 50,60 de mi de euro. Tarani si curve.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.