Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

Se anunță un protest la Satu Mare, în fața Prefecturii: „Nu vă mai suportăm trădările”

Mai mulți sătmăreni vor protesta în fața sediului Prefecturii Satu Mare în data de 10 ianuarie 2024, începând cu ora 11,00. Motivul protestului este cea de-a treia amânare a plății indemnizațiilor conform Legii 154/2021, destinate urmașilor românilor expulzați în 1940.

Evenimentul este organizat pentru a atrage atenția asupra situației delicate în care se află cei care care ar trebui să beneficieze de aceste indemnizații conform prevederilor legale. În cadrul protestului, participanții vor depune un memoriu-protest în speranța că autoritățile vor lua măsurile necesare pentru a remedia situația și pentru a asigura respectarea drepturilor stipulate în Legea 154/2021.

Reprezentanții filialei Carei subliniază că prezența lor va fi una pașnică și respectuoasă, fără a genera tulburări în liniștea publică. Scopul principal al protestului este de a aduce în atenția opiniei publice și a autorităților situația de neîndeplinire a drepturilor legale ale minoritarilor în cauză, conform legislației în vigoare.

Guvernanții nesimțiți s-au bazat mereu pe tăcerea noastră, la fel și parlamentarii care au votat împotriva acordării din ianuarie 2024 de indemnizații și pentru urmașii românilor persecutați etnic. […] Ne vom aduna toți urmașii românilor care s-au jertfit  pentru păstrarea identității noastre naționale și ne vom cere drepturile până când le vom primi. Nu vă mai suportăm trădările”, este mesajul transmis de Asociația Județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în Urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

 

13 comentarii

  1. De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

    Am mai scris-o și cu alte ocazii. Știu din sursă sigură că în astfel de cazuri statul (nu statul român) și-a despăgubit o singură dată printr-o sumă destul de consistentă acordată celui în cauză. Nu s-a auzit nicăieri că această despăgubire să fie un fel de rentă mizerabilă lunară și să fie transmisă ca și moștenire către descendenți. Așa a procedat statul german, așa a procedat statul maghiar și așa a procedat inclusiv statul rus referitor la cei duși la malenki robot! Ce-i mizeria asta că vin și cer niște drepturi (drept acordate prin legea românească trecută prin parlament) unor cetățeni care nici nu erau născuți la momentul respectiv? La mine bunica a primit după malenki robot deja de 20 de ani o sumă frumușică și bunicul la fel pentru că a fost deportat 5 ani la ruși. Astea toate imediat după 90. Ce atâta filozofie? Și au primit bani serioși. Dar cu asta discuția și pretențiile s-au terminat.

    • Ilie Răspunde

      Poziție corectă. Problema este, de fapt, alta, și bieții oameni au dreptate, își cer doar drepturile, conform legii, care nu li se oferă. De ce se dă o lege dacă nu se respectă?! Ca să amăgești și să prostești niște oameni nevinovați? Da.

      • De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

        Și asta-i drept. Mai bine ar da o singură dată că așa cu banii care s-ar da lună de lună e un mizilic și nici omul nu simte că a fost despăgubit sau că statului îi pasă de el. Dar repet, e vorba de părinții sau bunicii unora care 99% dintre ei nici nu mai trăesc. Și atunci despre ce mai vorbim. Pe deasupra nici nu se acordă. Adică statul român își ate joc sistematic de ei. Se cheamă masă de manevră, manipulare grosolană. Singura problemă ce se ignoră este că acești oameni astfel sunt mânați către AUR. Sau asta și este intenția????

        • Gheorghe Răspunde

          ….ai dreptate intr-o mână dar o sa-ți spun caz real concret,cunoscut.Daca tatăl unuia a luptat pe front,a fost rănit în lupta apărând tara și ulterior luat prins de război și dus prizonier în….Rusia unde a stat vreo 5-6 ani după care în urma unor tratate între țări a fost repatriat iar autoritățile comuniste(crapa-o-ar balega în toți torționarii și în urmașii lor!!)i-au tratat asa cum au știut ei mai bine luandu-le pamantul,atelaje și mijloacele de trai și obligandu-i sa între sclavi,robi în colectiv iar care nu au vrut au fost infierati ,,chiaburi și anticomuniști,antisociale,etc,etc)….Ei si familiile lor nu au primit nimic pentru nedreptățile care li s-au făcut și mi se pare normal ca cel puțin urmașii lor sau văduvele care mai trăiesc sa primească ceva de la statul roman Hoțoman(acum și pe vremea lui ceașcă opincaru din scornicesti).Acești bani pe care il primesc acesti urmasi ai celor persecutați sunt un mizilic în comparație cu banii care se cheltuiesc inutil anual pentru întreținerea casei poporului construita de acest nebun megaloman….fiu al poporului opincaru ceașcă și leana COdoi căruia și azi mulți ii duc doru….

          • De aici fiecare înțelege ce vrea

            @Gheorghe, nu trebuie să-mi explici. Bunicul când a venit înapoi de la ruși repejor l-au făcut chiabur. Dar chiar nu știu de ce că nu era. În schimb ceva frustrat care bineînțeles s-a fofilat de pe front și-a găsit menirea printre propagandiști și l-a reclamat. Așa că bunicul când abia ajunse acasă practic foarte repede a văzut că veneau băieții după el să-l salte. Țara asta își bate joc sistematic de cetățenii săi onești. Bunicul a făcut 5 ani și 3 luni la sud de Moscova la Tula. În armată a fost curier nici nu poți zice că era ceva persoană importantă. Dar când a văzut cum îi râd în față nesimțiții cocoțați pe poziții cred că ghicești singur cum s-a simțit. Bineînțeles și-a pierdut și casa părintească și a stat la bloc toată viața. Mă mir că nu a înnebunit. Cei de azi cocoțați de asemenea în funcții și care au luat decizia asta nu au cum să înțeleagă. De fapt nu vor să înțeleagă.
            PS. Eu personal nu știu cum aș fi rezistat 5 ani lucrând forțat și cu kalașnikovul la tâmplă ținut de niște soldați beți tot timpul. Asta le urez eu celor care au decis că nu sunt bani să experimenteze pe propria piele.

  2. ... Răspunde

    Nu sint bani deocamdata

    • ... Răspunde

      Remarc că brusc se poate schimba nick-ul sub care s-a postat acest comentariu. Așa din mers. Că inițial textul apăruse sub porecla @Beny Kira. Probabil asta numai la unii se poate. Care se distrează pe seama altora. Dar intuiam asta de mult. În altă ordine de idei eu sunt sigur că bani sunt. Doar că nu se vrea. Se dorește scandal. Vine de minune în prag de alegeri. Iar cei de acolo sar la cioante că altceva nu le duce mintea. Se cheamă idioți de serviciu.

  3. delia Răspunde

    Cei prostia asta cu indemnizatii pt urmasii urmasilor…Ca si revolutionarii din 89…care ce au facut in Satu Mare?Si eu vreau bani ca bunicul a fost in razboi! Bine..nu existam dar vreau si eu!

  4. S Răspunde

    De acord, sa primeasca despagubire daca au fost persecutati etnic dar numai dupa ce urmasii colonistilor moti care au fost adusi aici si au primit pe gratis pamanturile ungurilor si svabilor vor plati acele pamanturi urmasilor fostilor proprietari..

  5. Beny Kira Răspunde

    Daniela Ciută este membru AUR, de aceea face scandal

    • Mires Răspunde

      Nu cred ca cineva ar fii cerut un lucru care nu exista. Cine a lansat mizeria in aer sa o si opreasca.

  6. radical2 Răspunde

    Oameni buni… Intelegeti odata pentru totdeauna. Si mai ales acum in an electoral…Asa sunt facute legile ca statul sa nu ajunga sa dea ceva. Am patit-o cu Casa de Asig de Sanatate, dar sunt convins ca se intampla si in alte parti. Chiar daca am calitate de asigurat, cu o contributie consistenta luna de luna. Am fost luat la misto de angajatii DSP si CNAS. Servicii de care stiam ca in calitate de asigurat am dreptul sa beneficiez, mi s-a spus ca nu se poate… Cazurile in care statul isi bate joc de cetateni sunt des intalnite. Ati adus la cunostinta un alt exemplu.

  7. Ardeal Răspunde

    “Destinate urmasilor Romanilor expulzati in anul 1940 “ . Adica dupa o parte din Ardeal a ajuns din nou apartinand Ungariei. Dar de ce nu se cere bani cand au fost mutati in zona Satmarului in anul 1920.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.