Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Adrian Cozma: Am votat ordinul de protecție extins. Cu noua lege protejăm toate victimele violenței

Camera Deputaților a votat, miercuri, ca for decizional, proiectul de lege care prevede extinderea ordinului de protecție, iar noua lege va permite protejarea tuturor victimelor violenței. ,,Protecția cetățenilor, a femeilor, a copiilor trebuie să fie în prim planul acțiunilor noastre”, spune deputatul Adrian Cozma.

Redăm, mai jos, integral, mesajul transmis de Adrian Cozma:

,,Am votat, astăzi, ordinul de protecție extins care stabilește clar responsabilitățile autorităților în protejarea victimelor și în gestionarea situațiilor de urgență, care, uneori, pot duce și la pierderea de vieți.

Avem violență în România. Sunt 160 de cazuri de violență domestică pe zi. Asta înseamnă 7 victime pe oră. Pentru ele exista deja ordinul de protecție. Dar violența nu e numai în familie! Acte de violență vedem și pe stradă, și în școli, și la locul de muncă, în mediul online…

De acum, cu noua lege, protejăm toate victimele violenței, de orice fel, din orice mediu. Legea trebuie să te protejeze și de bătăuși, și de hărțuitori și de toate tipurile de agresori.

Toate victimele care au nevoie de protecție, în urma tuturor formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor, vor fi protejate

  • Până acum, Ordinul de protecție (legiferat din 2012) și Ordinul de protecție provizoriu (legiferat din 2018) protejau doar victimele violenței domestice. Prin extinderea propusă, se depășește perimetrul familiei, protecția oferită devine generală. Victima va fi protejată indiferent cine este agresorul.

Vom folosim mecanismul de monitorizare electronică a agresorului, – legiferat din 2021.

Ordinul de protecție provizoriu

Victima se poate adresa polițistului care emite ordinul de protecție provizoriu, ajutor care poate fi solicitat prin apel la 112.

  • Victima actelor de violenţă face o cerere scrisă pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu.
  • Cererea conține probele şi mijloacele materiale de probă din care să rezulte săvârşirea actului de violenţă sesizat.
  • Poliţistul evaluează situația de fapt dacă actul de violență pune în pericol viaţa, integritatea fizică ori libertatea acesteia emite ordinul.
  • Dacă victima este în imposibilitatea de a redacta cererea, poliţiştii vor completa formularul de evaluare și vor emite un ordin de protecţie provizoriu.
  • Ordinul de protecție provizoriu se emite de polițist pentru 5 zile.
  • Se trimite spre confirmare procurorului în termen de 24 de ore de la data emiterii care decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de polițist în termen de 48 de ore.

Ordinul de protecție

  • Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie se introduce de victimă, tutore, reprezentant legal sau procuror.
  • Este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victimei. Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.
  • Soluţionarea cererilor nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii.
  • OP se emite pentru maxim 12 luni.

Protecția cetățenilor, a femeilor, a copiilor trebuie să fie în prim planul acțiunilor noastre”.

 

13 comentarii

  1. 😉😉😉🥴🥴🥴🤣 Răspunde

    Trebuie musai reales. Uite ce frumos ridică mâna să răspundă ca la școală, țucă l-ar mama! 🤔😉🤣

    • Vasy Răspunde

      Cred ca acolo a fost o intrebare: cine vrea sa meraga la toaleta? Uite asa sunt doar 2-3 oameni cu mana sus.

  2. USR căcat Răspunde

    Păcat că ii tânăr și fata l-ar ajuta, problema ii la cutie. Nu își conectează gura cu creierul când îi dă drumul :)))

  3. Ionel Răspunde

    Este cel mai politician din Satu Mare, capabil să vorbească liber, fluent și documentat. Este patriot. În rest, pe cine mai avem aici?! Govor?! Roca?! Coica?! Stef?! Bețivul de primar? Pataki?! Cristescu?! Aia de la AUR?! Hai, comentatorilor, dati un exemplu! Hai să fim serioși. În afară de faptul că are o grămadă de nulități, PSD a mai și trădat interesele județului, alegând și aliindu-se cu UDMR.

    • 😉😉😉🥴🥴🥴🤣 Răspunde

      Ne lași, te rog? Norocul nostru în toate este că nu a ajuns pe ceva funcție de primar de municipiu ori președinte pe județ cum se visează. Să vezi tu atunci de ce este capabil!?!? Eu de felul meu nu sunt amator de astfel de senzații tari. Am mai avut noi un liberal șef peste județ care a făcut praf totul.

      • Ionel Răspunde

        Dați un exemplu de politician mai bun. Repet, cine?! Govor, Coica, Roca, Pataki, etc?! Hai, curaj, dați exemplu de unul mai bun, si-asa nu avem prea multi.

        • 😉😉😉🥴🥴🥴🤣 Răspunde

          Am avut unul dar am reușit să-l executăm. Dar drept vorbind și el începuse să o ia pe arătură dar măcar știa cu ce se mănâncă gestionarea unui oraș. În momentul de față avem salvatori ai orașului autoproclamați, juriști, avocați și altele care nu au ce căuta acolo. Locul lor este în altă parte. Drept vorbind nu ai de unde alege dar dacă acest p@letician va ajunge ales undeva va face dezastru ceva asemănător ca și Coica și epoca sa. Ce nu pricep nici în ruptul capului că mai bine de jumătate din oraș sunt români. Nu este un om gospodar, cu capul pe umeri care să ne fie primar cum este cazul Oradiei? Chiar nu se găsește??? Toată campanie se rezumă la #să-schimbăăm-primarul-ungur???? Ăsta săracul măcar a început să facă câte ceva. Iar se vrea executarea apoi iar ne plângem că vai în ce hal este orașul? Cei care susțin asta voi vă auziți?????

    • Hahahaha Răspunde

      Dacă ajunge supozitor pe vreo funcție, e capabil cât toți enumerați mai sus la un loc. Ii și depaseste🤣

    • 💩💩💩 Răspunde

      🤣🤣🤣🤣
      Bă, spune sincer, cât ți-a dat?
      Ce-ai fumat?
      Ce-ai băut?

      • 😫😫😫 Răspunde

        Și tu cât primești pe un comentariu ca asta de la oponent? Nu de alta dar constat că dai în dreapta și în stânga după masa asta fără să judeci. Dai și în dușman, dai și în prieten nu contează la tine. Ești plătit la kilogram? Mai lasă ne fraierule. Sau trebuie să-ți faci plinul că nu știi ce aduce ziua de mâine și ești puturos să-ți câștigi pita în mod cinstit? Hai că ești penibil.

  4. SupoziTHOR Răspunde

    Băi penis captivus, dar de voi – când vom fi protejați, specialilor????
    Mânca-v-ar ciuma bubonică de politruci, să vă mănânce!!!

  5. Mooie psd & pnl & aur Răspunde

    Impozitul pe concediul medical, când dispare, specialule?
    Nu vă este rușine să tăiați banii de la oamenii bolnavi ca să aveți voi pensii speciale???
    Decizia a venit de la PNL+psd!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.