Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Episcopia Ortodoxă a reacționat: preotul arestat a fost suspendat

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a reacționat în cazul preotului arestat și anunță că acesta a fost suspendat din funcție.

Redăm, mai jos, comunicatul Episcopiei:

,,Referitor la cazul preotului Silaghi Augustin Dorel, preot paroh al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare, care în momentul de față se află în arestul poliției Satu Mare și face subiectul unui dosar penal, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului face următoarele precizări:

– Preotul Silaghi Augustin Dorel este preot în cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului din anul 1991, până în prezent;

– Din momentul intrării în cler nu a avut nici un fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioșii din parohiile unde a păstorit;

– Cu regret și stupoare, am aflat în data de 13 februarie 2024, de faptul că se află în arestul poliției făcând subiectul unui dosar penal, aflat în momentul de față în fază de cercetare;

– În momentul în care s-a confirmat informația, în Ședința Permanenței Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârșirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel și deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăția lui;

– Conducerea parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare i-a fost încredințată provizoriu preotului Fărcaș Ovidiu Valentin, până la soluționarea cazului în justiție”.

Potrivit informaţiilor PortalSM, împotriva preotului ar fi două plângeri, ale unor băieţi minori, în care se arată că preotul le-ar fi făcut anumite propuneri. O astfel de propunere s-ar fi făcut anul trecut iar o alta în cursul lunii ianuarie. Tot din informaţii neoficiale, reporterii PortalSM au aflat că nu s-ar fi consumat nicio faptă de viol, existând suspiciuni că i-ar fi atins pe copii.

Cert este că preotul a fost arestat pentru 30 de zile, astfel că judecătorii consideră probele de la dosar ca fiind grave. Decizia a fost contestată. Preotul, ajutat de avocat, încearcă să demonteze aceste acuzaţii şi au cerut eliberarea sub control judiciar sau arestul la domiciliu. Contestaţia va fi judecată în zilele următoare.


CITEȘTE ȘI:

10 comentarii

  1. Vasile Belbe Răspunde

    Și cu o suspendare este rezolvată problema cumva ???????
    Ocultiști înrăiți ce sunteți.

  2. Dragos Răspunde

    Sunteți niște pedofil îmbrăcați în haine dubioase….

  3. Maria Răspunde

    Asa l-ati ținut și pe asta sa slujească în continuare știind de faptele lui, cum l-ati ținut și pe Filip Ioan Daniel, de la pronunțarea sentinței definitive de divorț în 2018, l-ati suspendat în 2022, când ați aflat și de alte fapte comise, abuz de minori și răspândirea HIV-SIDA, RUSINE!!!

  4. Gheorghe Răspunde

    De când e lumea și pământul au existat astfel de specimene.In toate sferele sociale su profesionale sunt bipezi care sunt pe invers și iubesc pruncii intr-un mod depravare.Si la alte culte se strecoară inși dubioși în conducere,lupi îmbrăcați în blana de oaie.Daca e sa vorbim se stie(doar prostii nu stiu)ca și biserica catolica se confrunta cu astfel de lideri spirituali.La nivel mondial sunt cateva milioane de copii abuzați de către cei care ar trebui sa-i ocrotească și sa-i sprijine spiritual.Dracu nu are milă de copii….dracu-o drac indiferent ce haina sau din ce confesiune face parte.

    • 😮😮😮 Răspunde

      Bine @Gheoreghe dar vezi tu la catolici măcar poți zice că nu au voie de însurătoare pe când la ortodocși e practic condiție să fii numit ca să fii însurat, să ai familie. Nu cunosc individul dar dacă de 33 de ani a servit încontinuu acolo înseamnă că oamenii au fost mulțumiți de el. Altfel cumva dar tot zbura de acolo. Ceva nu e kușer. Care se dă la copiii de care ar trebui să aibă grijă ar trebui să li se taie. De ăștia pe inverși care se dau la copiii de care ar trebui să se îngrijească și să-i protejeze mi se face scârbă. Dacă a mai făcut asta refuz să cred că nu existau semne în acest sens și nu se știa. Și atunci și superiorii dar și comunitatea are vina ei.

  5. cetatean Răspunde

    Nimic nu se face fara voia lui dumnezeu ! Asa am auzit in biserica !Omu avea autorizatie, se pare .Ce har avea parintele :))

  6. Dragos Răspunde

    Se stie clar a cui mana si inscenare a fost…..S……totul e o inscenare.

    • De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

      Nu cunosc preotul, nici nu sunt ortodox, la biserica mea mă duc rar dar prea repede (adică suspendat după nici 24 de ore) s-au întâmplat unele lucruri. Vezi cazul Pomohaci sau cazul celebru din Vaslui unde foarte-foarte multă vreme s-a tărăgănat luarea unor măsuri administrative cu toate că faptele erau cât se poate de clare nu ca în cazul de față. De aici am așa o suspiciune că ar fi un fel de executare. Iar așa-zișii minori de 17 ani (știm noi cu toții ce precoce sunt tinerii de azi nu ca pe vremea noastră), deci după mine e ceva cusută cu ață albă. Dar asta preotul trebuie să știe mai bine. Că dacă i-a atins prin haine și le-a zis că îi iubește sau nu știu ce a zis aia nu trebuie să însemne exact mot a mot cum se face în cazul de față. Dar dacă se demonstrează că cele afirmate sunt adevărate atunci preotul nu are nici o scuză. Deocamdată nu văd vestita prezumție de nevinovăție aplicată tocai de cine ar trebui. Și revin cu cazurile amintite mai sus când cu tot cu flagrant biserica nu a fost la fel de hotărâtă, chiar deloc, în a aplica aceeași măsură. E ceva putred în Danemarca.
      PS. Am fpst martor la un proces cu abuz sexual asupra minorilor fără voia mea (o cunoștință a fost acuzată). Când am fost citat la tribunal drept martor de trei ori m-am dus dar s-a încercat să mi se dea mură în gură ce să zic. Când am refuzat a tot fost amânată audierea mea. Până la urmă la finalul procesului am fost audiat și eu și mărturia mea pentru că nu era în linia dorită a fost omisă. Omul a fost condamnat cu suspendare pe nedrept (zic eu), era doar cuvântul lui împotriva celor afirmate de copiii. Și asta cu condamnare cu suspendare este dubioasă în asemenea cazuri, nu? La final omul a înebunit din cauza nedreptății iar copiii care mă știu acum sunt adulți dar când mă văd traversează strada în cel mai mare trafic și fug de mine să nu dea ochi cu mine. Nu vă jucați cu asemenea lucruri. Asta este sfatul meu pentru că repercursiunile sunt ireparabile. Dar dacă a greșit voi fi primul care va zice că să fie condamnat cu executare.

  7. Dragos Răspunde

    Asa ca domnilor judecatori, va rog sa cercetati mai bine…..asta daca nu sunteti intr.o oala cu marele S….oricum preoti din Satu Mare stiu la ce ma refer…asa ca va rog iesiti din umbra si vorbiti!

  8. De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

    …. doar atât aș mai adăuga la poveste că minorii care au spus neadevăruri în cadrul acelui proces au fost executați foarte frumos ulterior și au rămas în kurul gol, s-a debarasat sistemul de ei. Așa că cine are ureche să audă. Pentru că ulterior am aflat pe surse că li s-au promis lucruri pentru ce au făcut. Bineînțeles nimeni nu a recunoscut nimic după aia iar copiii nu au realizat gravitatea faptelor. Vă jucați dar după faptă va fi și răsplata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.