Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

FOTO. Sara Șunea, șahista de aur a României. Tânăra campioană este legitimată la LPS Satu Mare

Sara Șunea este șahista de aur a României. Tânăra campioană, în vârstă de 12 ani, este originară din județul Maramureș și este legitimată la LPS Satu Mare. Sara a participat la mai multe olimpiade de șah la nivel național, campionate școlare și naționale, însă visul ei este de a ajunge pe marile podiumuri internaționale, informează zf.ro.

Șahista maramureșeană este elevă a Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare și are dublă legitimare, la clubul Tinerii Lei Baia Mare și la LPS Satu Mare, fiind pregătită de antrenorii Cătălin Ardelean și Gergely Szabo, informează directmm.ro. Sara descoperit șahul la vârsta de 3 ani, când tatăl ei juca frecvent, moment în care a devenit curioasă de acest joc. De la a începe să se joace pe tabla de șah până la a alege să facă performanță în acest sport, nu a durat mult.

Într-un interviu acordat zf.ro, Sara Șunea a declarat că primele titluri le-a obținut în anul 2021, iar apoi au urmat alte premii importante.

,,Nu ştiu să spun exact câte, dar, la nivel naţional, am început în 2021, prin două medalii de bronz la Campionatele Naţionale. Tot în acel an am simţit şi cum e să fii pe treapta cea mai înaltă a podiumului, reuşind două medalii de aur şi una de argint la Campionatele Naţionale pe echipe. Pentru mine a fost şi o reuşită personală, terminând neînvinsă acel concurs. A urmat 2022, cu două medalii de aur la probele mele preferate, şah clasic şi blitz. Tot în 2022 am câştigat locul I la Olimpiada Naţionala de şah, destinată copiilor din gimnaziu, eu fiind cea mai mică participantă, fiind clasa a III-a atunci. Anul 2023a început cu un al doilea loc la Campionatele Naţionale Şcolare, urmat de medalii la fiecare probă a Campionatului Naţional, aur şah clasic, aur dezlegări şi argint la şah rapid şi blitz. Medalia de argint de la Campionatele Europene pe echipe a fost prima medalie la nivel european şi e o medalie specială pentru mine. A urmat locul al patrulea la Campionatul European de la Mamaia. Cred că cel mai important e că jocul meu se îmbunătăţeşte de la an la an, îmi doresc să îi descopăr noi secrete”.

Întrebată despre titlurile la care visează, Sara a spus că ,,cel mai mare vis al meu este cel de a ajunge Mare Maestră la masculin, adică GM. Drumul este lung şi până atunci îmi doresc să ajung măcar o dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la o competiţie europeană sau mondială de juniori, să aud imnul României”.

La sfârșitul anului trecut, Sara a fost premiată  în cadrul Galei Șahului Românesc, în care s-au premiat superlativele 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.