Ultima actualizare: ieri, 21:27

Locale

Grevă japoneză la Muzeul Județean și Biblioteca Județeană din Satu Mare! Urmează grevă generală

Angajații Bibliotecii Județene Satu Mare și angajații Muzeului Județean Satu Mare vor face grevă japoneză, astăzi, urmând ca luna viitoare să intre în grevă generală.

Sindicaliștii acuză „degradarea cronică a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România”, despre care spun că sunt „un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”.

Printre revendicările Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă se numără:

• Remedierea discriminării morale și salariale generate de OUG 128/2023 și egalizarea, de urgență, în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice;
• Alocarea unui buget de 0,9 din PIB sectorului cultural cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci;
• Remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale – egalizarea cu instituțiile de spectacol;
• Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instituțiile de cultură, cu rata inflației;
• Plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de cultură implicat în activitățile generatoare de venituri la bugetul de stat, precum și a personalului implicat în atragerea de fonduri pentru proiecte cu finanțare europeană;
• Compensație financiară constând în plata suplimentară a muncii efectuate sâmbăta și duminica, dar și în zilele de sărbătoare legală, de personalul din muzee și biblioteci publice, care își sacrifică viața de familie pe întreg parcursul carierei;
• Respectarea, consultarea și implicarea partenerilor legali de dialog social în activitatea de legiferare care este de natură să producă efecte în domeniu.
• Contract colectiv de muncă unic, la nivel național pentru instituțiile muzeale și pentru biblioteci;

• Ordonanța de urgență care le-ar fi mărit salariile, de la 1 aprilie, nu a fost supusă la vot, așa cum se aștepta. Potrivit președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă, Georgel Balaci, ministrul le-a promis că va fi pe ordinea de zi, de joi, a ședinței de guvern, însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care, joi, angajații vor declanșa protestele.

„Protestul se va desfășura la locul de muncă, în toate muzeele și bibliotecile publice prin purtarea unor banderole albe. Protestul din data de 4 aprilie este primul în cadrul calendarului acțiunilor de protest național, ce vor culmina cu declanșarea Grevei Generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor”, transmit aceștia.

29 comentarii

  1. Eu Răspunde

    Pe cei de la Biblioteca chiar nu-i inteleg! Ce fac ei toata ziua? Cate abonamente au per total? Dupa toate astea mai au tupeul sa faca greva! Ia ,daca nu le convine sa mearga ei la firma privata ,sa vada cum se castiga banii! Umbla toata ziua prin oras ,la cumparaturi la naiba site unde nu umbla.Ia mai lasa-ti gargara ! Angajati pe pile,relati si cunostinte. Va dau si cateva nume?

  2. Euu Răspunde

    Un comentariu de la un incult. Nu abonament ci Permis utilizator. Ce fac??????
    Vezi siteul si paginile Bibliotecii Judetene.
    Eu frecventez biblioteca des si sunt foarte incantat de serviciile prestate de angajati.

    • Eu Răspunde

      Draga angajatule la biblioteca ,nu este nici o diferenta ,nu aveti de ce sa primiti salariu mai mare! Nu faceti absolut nimic pentru bani incasati lunar! Ia spunene cat lucrati voi ? Nu-ti mai face publicitate ti-e si colegilor. Traim in era internetului si asta o stiti prea bine.Nu frecventeaza lume biblioteca.Deci pentru ce face-ti greva?

      • @Eu Răspunde

        @Eu, în locul tău eu nu aș mai scrie de rușine pentru că măcelărești la propriu limba română. Nu e vina celui de la bibliotecă că tu în loc să citești mergi la crâșmă. I-auzi tu acolo, epoca internetului! Măi prostule, mediul virtual e plin de informații intenționat greșite, chiar false. Tu habar nu ai cum să le deosebești de cele adevărate și corecte. De aia trebuie să citești. Și de aia ca să nu scrii inepții ca cele pe care le-ai debitat mai sus!

        • Eu Răspunde

          Mai draga! Se pare ca a ajuns la cinta cele scrise si chiar ai inteles ce vam scris! Apropo: Prost esti tu si mata.Mai bine inghitea decat sa te aduca pe lune! 😁😄🤣😂

          • @Eu

            @Eu, prost ești tu. Eu nu te-am făcut idiot, handicapat și frustrat ce ești. La mine nu are cum să ajungă la țintă că nu lucrez în domeniu. Pur și simplu nu înțeleg de ce nu sunt bani pentru niște lucruri elementare pentru CULTURA NOASTRĂ NAȚIONALĂ. Adică ce? Cine să prețuiască cultura noastră dacă nu noi, cine să dea bani pentru ea? Te aștepți să fim respectați în afară dacă tu și cei de teapa ta vă bateți joc de ce înseamnă ROMÂNIA? Tu auzi ce spui? Probabil nu. Nici nu ai cu ce a pricepe. Ești un megaidiot. Și sunt sigur că acum rânjești sub nas că mamă ce le-am zis eu bugetarilor care nu fac nimic. Dar tu ce faci măi, trei schimburi la Drexi? Dacă tu nu ai nevoie de cultură și îți place în mocirlă nu înseamnă că toți sunt la fel. Din fericire. Frate, tu nu ai nici coloană vertebrală, ești un sclav prost, o dronă umană. Hai sictir slugă.

    • Unul Răspunde

      Ce servicii presteaza angajatii de la acea biblioteca unde frecventati?

  3. Beny Kira Răspunde

    Freacă menta toată ziua!

    • c-block Răspunde

      Atunci hai să nu povestim de tine cine ce freacă. Eu zic că e mai bine că altfel ieși cam șifonat. 😮😉 Eu știu că pe unii deranjează la culme că mai sunt persoane care mai și citesc.

      • Unul Răspunde

        @c-block.Nu cred sa deranjeze pe cineva ca se mai si citeste dar sa fim seriosi,cum sa ceri marire de salariu cand ei nu fac nimic ? Nu este corect! Nu le convine salariul actual ,sa mearga la privat,l-as ca sunt alti care vor veni in locul lor!

        • c-block Răspunde

          @Unul, îți recomand prietenește să-ți exprimi punctul de vedere la ceva la care te pricepi. Aici ești praf.

          • Altu

            Mai este vreo categorie de bugetari care nu a făcut grevă? Grăbiți -va,vin alegerile și se închide robinetul.

          • c-block

            @Altu, eu nu sunt bugetar. Cultura este subfinanțată în cel mai ordinar mod posibil de la Băsescu încoace. Mai ții minte când a început să pensioneze forțat actorii mai în vârstă? Până să-i explice cineva că stai măi dar sunt și personaje mai bătrâne în piese. Dar deja răul a fost făcut. La bibliotecă se desfășoară o grămadă de lucruri de conservare și de cercetare care nu-s de nasul celor care nici un ziar nu mai citesc ci doar dau cu părerea. Sunt manuiscrise vechi care trebuie studiate și cercetate în anume condiții. Faptul că oamenii de pe stradă nu au acces acolo nu înseamnă că nu se face nimic. Doar că nu e momentan treaba noastră. Și fără supărare nu știu dacă ție ți-ar conveni ca săptămână după săptămână , lună după lună, an după an de weekenduri să lucrezi ca cetățeanul să poate să viziteze muzeul în weekend. Și dacă se și plătește cum se plătește și mai mult din părți atunci nu știu dacă tu ai face asta. Nu veni că să se ducă toți la privat pentru că un muzeolog sau majoritatea de acolo nu au unde să lucreze în altă parte. Bine ei au ales. Dar asta ca să afli de la mine într-o țară normală, deci nu în România, acești oameni ar putea lucra și în altă parte. Dar pe societatea asta îl doare undeva de tot ce înseamnă cultură. Nu știu, vă simțiți bine când luați la șuturi un om citit? Vă place că puteți face mișto de el și nu vă ia nimeni la rost?

          • Altu

            Nu e vorba de luat la șuturi dar deja grevele bugetarilor depășesc bunul simț. Nu știu ce salarii au angajații din Ministerul Culturii. Știu doar că cei din privat au salarii de mizerie, fabricile din oraș îi mai țin acasă și cu 75,%pt. că industria scârțâie. Sunt curios din ce se vor susține salariile bugetarilor și pensiile, că numai din împrumuturi nu va merge la nesfârșit. Salariile bugetarilor ar trebui să fie mărite în funcție de cum merge economia,nu politic. Adică cei care produc salarii de mizerie,prestatorii de servicii salarii occidentale.

          • c-block

            @Altu, cei de la Cultură sunt plătiți sub orice critică. În schimb sunt chiar tăietori de frunze la câini care nici ei nu știu de ce sunt plătiți și ei iau bani frumoși. Ironia este că per general oamenii tratează pe toți bugetarii la fel pe când noi ca țară tocmai de cultură ne batem joc și asta sistematic. Eu subliniez nu sunt bugetar, cândva am fost, dar sunt consumator de cultură. Cei care au comentat pe aici nu au fost la bibliotecă probabil niciodată să citească o carte, acasă numai tabloide citesc și prostiile vedetelor de pe f.book. Ei comentează în ciudă ca să moară capra vecinilor. Fără supărare dacă noi nu ne prețuim cultura noastră proprie cine să o facă? Rușii, americanii? Încearcă tu să abordezi problema cultura de exemplu la unguri. i rămâne șocat cum tratează ei fenomenul. Idem sportul. La ei așa se judecă că de asta, asta și de asta obligatoriu avem nevoie. Deci la asta dăm bani. Aaaa, și nu găsești terenuri de fotbal în pantă sau alte obiective aiurea care sunt de fapt bani risipiți. De ce nu se poate și la noi? Oare ei de ce pot construi cu viteza asta autostrăzi și noi nu? Ei au climă mai favorabilă? Bani UE mai mulți? Sincer mie mi-e rușine când văd că cei din cultură trebuie să facă grevă. Este pur și simplu josnic ce se întâmplă.

        • Koni Răspunde

          @EU, groaznic, ai scris ca un retard, așai că te-am citit, tu ai citit vreodată?
          Ți-am sugerat să te abții, nu glumesc, ești penibil, mi-e milă de tine, dar poate mai ai o șansă, citește!!!….deși….îi cam târziu.

  4. Koni Răspunde

    @EU, ești praf, serios, nu cred că mai ai nici o șansă, sau încearcă eventual să nu mai comentezi, pt. că serios, la tine îi foarte grav.

    • Eu Răspunde

      @Koni. Te deranjeaja comentariul meu ? Si tu “lucrez” la biblioteca ? Si tu tai frunze la caine!

      • @Eu Răspunde

        @Eu, cum ți-am mai zis, te rog frumos abține-te că e de toată jena cum te prezinți în spațiul public. Deegeab ești gălăgios că nu decibelii îți conferă dreptate. În momentul în care o sicietate își bate joc de cultura proprie aceea societatea este condamnată. Vezică este valabil ce cer ei și pentru teatru. Vreisă zici că nici actorii nu fac nimic? Măi să fie!!!! Te-a cam afectat munca în trei schimburi, asta este sigur.

  5. satmarean Răspunde

    Sa-i invete sefa lor de la biblioteca, cum se fac banii. Crted ca mai sunt si acum niste poze si filmulete in cerc restrans cum presteaza domnisoara :))))

  6. Carte Răspunde

    Romania nu pretuieste si nu incurajeaza cultura.

    • c-block Răspunde

      Adevărat ce zici. Numai gândește-te că însuși președintele țării, marele intelectual și-a bătut joc de propriul său proiect, aia cu România educată. Și mai adu-ți aminte că cine era elementul cel mai periculos, subversiv chiar pe vremea comunismului? Nu intelectualii? Ce făceau minerii în piața Universității? Nu fugăreau pe intelectuali, pe cei cu barbă, la costum și cu ochelari? Crezi că s-a schimbat mare lucru? Ce pericol mon cheré că vine ălalaltul și se apucă să gândească independent! Ce își închipuie unii!!! Îți dai seama ce va fi dacă își folosește cerebelul și poate nu e de acord cu ceilalți??? Unde ar ajunge lumea atunci? 😮😲🤔😢 Nu am să-mi iert cât trăiesc că l-am votat pe dulap. Așa cum nu a făcut nimic două mandate puteam să declarăm postul vacant că nu era mare diferență.

  7. Cris Răspunde

    ( Satmarean), da pe tine te-a învățat șefu?

  8. rusine presa Răspunde

    alo alo ma adresez tuturor cititorilor care trec pragul bibliotecii, sa mi zica si mie povestea aia cum directoarea insitutiei conduce un mercedes de 50000 si nu face nimoc decat se lerinda pe la.partid, zero cultura si cateva carti citote prin liceu, dada fiica sa lui țou, mare baban psd ist hot la drumu mare, plin cu bani, care a bagat o acolo pe fiisa sa si tina fundu pe scaun sa nu faca nimic, rusinee

  9. rusine presa Răspunde

    alo alo ma adresez tuturor cititorilor care trec pragul bibliotecii, sa mi zica si mie povestea aia cum directoarea insitutiei conduce un mercedes de 50000 si nu face nimoc decat se perinda pe la.partid, zero cultura si cateva carti citote prin liceu, dada fiica sa lui țou, mare baban psd ist hot la drumu mare, plin cu bani, care a bagat o acolo pe fiisa sa si tina fundu pe scaun sa nu faca nimic, rusinee

    • 😮😮😲😲🤯🤯 Răspunde

      Iar eu mă adresez redacției să facă ceva și să încerce să-l reînscrie pe comentacul ăsta cam prin clasa a 3-a sau a 4-a că este blocat ca și nivel la clasele primare. Că știe să scrie dar cam atât. De aia ura asta viscerală față de cei care au învățat puțin mai mult. Și berbecul de la stână e mai deștept ca și ăsta. Suspectez că la el cartea este pe post de hârtie igienică și atât.

  10. Joy Răspunde

    a nu se confunda bugetarii din CJ și primării,cu cei din cultură! nu sunt plătiți la fel….

    • c-block Răspunde

      👍

    • Ph Răspunde

      Cui vreți să explicați? Celor care se informează din clipuri scurte tiktok făcute de “specialiștii” în de toate? Să fim serioși, cine nu are răbdare să citească câteva rânduri, darămite să le înțeleagă, nu va înțelege ce e aceea cultură și de ce este nevoie de ea. Pierdere de vreme. Bugetarii care fac grevă sunt “sfătuiți” să își caute alt job de către cei care îi admiră pe politicienii sau “afaceriștii descurcăreți”. Corupția ucide. Punct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.