Ultima actualizare: azi, 22:22

Locale

Nagy Szabolcs, discurs în Parlament cu ocazia Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel

Astăzi, la București, deputatul sătmărean Nagy Szabolcs a reprezentat fracțiunile UDMR din Camera Deputaților și Senat la ședința parlamentară comună desfășurată cu ocazia Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel. ,,După cum am spus în discursul meu, acesta este momentul sărbătoririi, momentul consolidării relațiilor dintre cele două țări, subliniind importanța relațiilor strânse și a cooperării continue din partea ambelor țări”, a transmis Nagy Szabolcs.

Redăm, mai jos, mesajul transmis de deputatul Nagy Szabolcs:

,,Această zi este semnificativă pentru UDMR din mai multe puncte de vedere, mai presus de toate pune accent pe valori comune: pune accent pe democrație, drepturile omului, diversitate și respect pentru minorități. UDMR a susținut întotdeauna comunitatea evreiască. Având în vedere istoria noastră comună și bogata moștenire culturală, recunosc contribuția importantă a comunității evreiești la diversitatea și dezvoltarea regiunilor noastre. În acest sens, Ziua Solidarității și Prieteniei este și un moment de apreciere.

Am subliniat că România a fost una dintre primele țări care a recunoscut existența statului Israel în urmă cu 75 de ani. Mai mult, România este singura țară din Europa de Est care menține relații diplomatice cu Israelul din 1948. Situația din Orientul Mijlociu este foarte tristă și avem un rol de jucat în stoparea antisemitismului, care devine din ce în ce mai puternic ca urmare a acestor situații conflictuale. Condamnăm atacurile teroriste împotriva statului Israel.

Trăim vremuri tulburi și ritmul rapid creează o atmosferă instabilă în întreaga lume. În aceste vremuri nesigure, trebuie să alegem lideri politici care să abordeze probleme reale și să se concentreze pe agendele cetățenilor, evitând risipa de energie în lupte politice fără rost”.

11 comentarii

  1. Vizionaru Răspunde

    Se pare ca Miklos Horty nu era de aceiași părere cu tine! Iar Horty este un erou in comunitatea maghiara, deci pana la urma cum este, ca tine sau ca el?

    • History Răspunde

      Nu cunosti istoria. Deportarea evreilor s-a inceput dupa decarea lui Horthy, ocuparea tarii de nazisti – 18.03.1944 si accederea la putere la 4.11.1944 a lui Szalasi Ferenc – conducatorul Partidului Crucii cu sageti. Si colac peste pupaza foarte multi evrei au al;es dupa toate astea sa ramana in tara si foarte multi intelectuali de elita isi asuma si in momentul de fata originile evreiesti. Deci nu ca la noi ca au fugit din tara. Ca exista un sentiment negativ la adresa evreilor, asta era peste tot in Europa dar nu au fost deportati in lagare si exterminati. Noi in schimb cu al nostru Antonescu in frunte i-am deportat, Hitler insusi dadea exemplu “pozitiv” pe “eroul” nostru Antonescu delegatiei maghiare la Viena in august 1940 cu ocazia Dictatului de la Viena cum trebuie tratata problema evreilor. Pentru ca a depasit sarguincios asteptarile nazistilor! Asa ca era mai bine daca taceai.
      PS. Numai nu inteleg de ce toata lumea din Romania cand e vorba de extrema dreapta din Ungaria pomeneste de Horthy dar niciodata nu de Szallasi! Tocmai asta denota ca nu se cunoaste istoria tarii vecine si se face confuzie. Stiu eu ca problema este ca Horthy a fost cel care a intrat calare pe cal alb dupa Dictatul de la Viena in Ardealul de Nord dar asta nu este scuza pentru greseala. Este ca si cum am face vinovat pe regele Mihai de ascensiunea comunismului la noi.

  2. Vizionaru Răspunde

    Spre deosebire de Horty, Antonescu este considerat criminal de război, a fost judecat in România pt. 13 capete de acuzare inclusiv crime de război săvârșite împotriva minorităților, iar cultul sau este interzis! România chiar și comunista fiind a avut curajul sa recunoască crimele, sa le judece și sa pedepsească vinovații! Cât despre Crucea cu săgeți, istoricule, probabil sti ca in Ungaria exista Magyar Garda, formațiune paramilitară afiliata Jobbik a căror însemne sunt “ steagul Arpadian” folosit de Crucea cu Săgeți, cred ca sti ca este o formațiune neofascista! Cred de asemena ca mai sti ca pe sediul Partidului Civic Magiar la înființarea acestuia la Tg.Mureș era arborat steagul Crucii cu Săgeți care a stat mult timp acolo fiind îndepărtat doar in urma unui scandal monstru după ce România s-a opus reînhumării la Odorheiul Secuiesc a rămășițelor scriitorului Nyiro Jozsef, militant fascist maghiar. Despre teroriștii romani de etnie maghiara, István Beke și Zoltán Szőcs membrii ai grupării sponsorizate ( și decorate) de statul Maghiar, Jobbik și Magyar Garda, intitulată Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) cred ca ai auzit , așa-i istoricule! Cred ca îl cunosti personal pe Krako Josef sătmăreanul membru in mișcarea HID , afiliat HVIM și Magyar Garda simpatizant fervent al Cruci cu Săgeți? Deci iată draga istoricule cum pentru ca nici Horty nu e criminal de război nici Partidul Crucea cu Săgeți nu a încetat sa existe! Așa ca mai ușor cu antisemitismul pe scări!

    • History Răspunde

      Astea toate ce ai prezentat nu am zis că nu există. Da, așa este. Doar că vezi tu toate astea la un loc dacă însumează 5% dintre voturi la ei, atunci am zis mult. Cât are tata AUR+SOS??? Ia spune. Că din ce se pare vor avea cam 20%! Apoi după alegerile de anul asta te vei mira ce scoruri vor atinge unii și tare te vei scărpina pe după cap ca să explici asta. Iar ce ai zis referitor la Antonescu, oficial da a fost treabă recunoscută dar știi prea bine ca neoficial 90% dintre oameni îl consideră în continuare erou. Cu toate că a deportat si a exterminat la greu evrei din proprie inițiativă, cu toate că a fost în prima linie în 1941 când s-a ocupat de naziști Crimeea. Ca să afli de la mine, majoritatea trupelor, mult peste 50% staționate atunci din Crimeea era românești. Iar ungurii au participat la cotul Donului numai după ce Hitler l-a santajat pe Horthy cu fiul acestuia. Până atunci, deci 17 aprilie 1942 trupele maghiare nu au trecut granița către sovietici. Când a fost când a dat ordinul Antonescu și a participat activ la operatiunea Barbarossa pe flancul sudic? În noaptea 21/22 iunie 1941. Ce coincide cu această dată???? Asa ca lasă tu ca nu ține. Fă curat prima dată la tine în casă apoi poți veni cu sfaturi.

  3. Vizionaru Răspunde

    * Știu ca se scrie Horthy , dar criminalii de război nici nu trebuie numiți!

  4. Vizionaru Răspunde

    Avand in vedere ca tu sti istorie da-mi voie sa-ți reamintesc ca legea numerus clausus a fost introdus în Ungaria în 1920 , fiind prima lege antisemită din Europa secolului al XX-lea, care se referea la limitarea accesului tinerilor evrei în învăţămîntul superior. Mai mult
    începând din 1938 s-au adoptat alte trei Legi antisemite, în 1941 ajungîndu-se la interzicerea căsătoriile mixte. Aceste legi nu le-au dat naziştii, ci Parlamentul Maghiar, cu acordul partidelor politice şi cu binecuvîntarea capilor Bisericii Catolice şi celei Reformate, dar şi sub privirile indiferente ale majorităţii populaţiei.Horthy, dîndu-şi seama de gravitatea fără precedent a atrocităţilor antisemite petrecute sub conducerea sa, vrând sa spele putina dacă nu era arestat de nemți, simțind ca războiul este pierdut , şi-a pregătit un alibi imbatabil. În 29 martie 1944, a dat mînă liberă Guvernului de sub conducerea sa cu privire la ordonanţele guvernamentale antievreieşti, nedorind să exercite influenţă în privinţa acestora. La Ministerul de Interne, i-a numit secretari de stat cu misiunea de „a rezolva problema evreiască“, pe László Baky şi pe László Endre, oamenii lui de încredere, pe care îi ştia încă din 1919, cunoscuţi în ţară ca antisemiţi vehemenţi.La aceasta se adauga numeroase crime de război împotriva populației civile comise in teritorile ocupate din România,Yugoslavia,Ucraina,Slovacia, ba chiar și chiar și pe teritoriul Ungariei ! Deci încă o data încetișor cu antisemitismul pe scări și preamărirea unui criminal odios !

    • History Răspunde

      Eu nu premăresc pe nimeni doar ți-am sugerat să tratezi problema obiectiv așa cum este. Iar faptul că tu vrei să compari două situații din două secole diferite și consideri că acest comportament aurist își are locul în Europa secolului 21 este cel puțin un considerent periculos. De aia trebuie să știi corect istoria ca măcar să nu repeți vechile greșeli. Horthy la final a ajuns să fie un papagal belit care nici atâta putere nu avea cât Mussolini în republica sa minusculă de la Salo. El sigur și-a dat seama că este peste capacitățile sale ca să mai guverneze țara dar i-au scăpat toate frâiele. La final nici nu mai știa cum să scape. Rezultatul este dezastrul provocat pe plan intern și asediul prelungit al Budapestei. Asta este. Dar asta nu înseamnă că procedând după vechea metodă, aia cu “ba pe a mă-tii” să pierdem din vedere ce e mai important. În parlament extremiștii de orice fel nu au ce căuta că numai de ei nu avem nevoie. Dar ai să vezi că vor intra și vor câștiga multe voturi pentru că sunt prea mulți naivi care îi vor vota și de fapt cred că asta se urmărește. Există și o tendință de a acapara parlamentari din lateral. Aici nu numai la Cozma mă gândesc. Sunt destui care văd acum posibilitatea de a ajunge unde până acum nu au reușit. Dar asta nu îseamnă că e bine, înseamnă că vom avea un parlament ca pe vremea CPUN. Deci nu mai alimentați anumite comportamente pentru că există ca acel balaur nou creat să-și consume inclusiv stăpânul.

  5. Vizionaru Răspunde

    Cozma a fost “ acaparat” pentru 300 de mii de coco. Dacă nu a avut Becali 500 a găsit Simion la Cozma resurse sa scape de jena financiară. ( îți dau pontul gratis pentru dialogul agreabil pe care l-am avut). .Mai mult se pare ca au bătut palma și pt. un loc de deputat! Cât despre naivii pe care ii invoci se întâmpla cu ei exact cum s-a întâmplat cu glorificarea lui Horthy după căderea Cortinei de Fier. In lipsa de eroi autentici pe fondul unui vid de patrioți care sa fie scoși la înaintare maghiarii l-au redescoperit pe Horthy după 1990, așa a apărut duduia Catherine Horel, cu a ei carte “ Amiralul Horthy.Regentul Ungariei” , apoi nea Victoras Orbán a spus ca a fost un “stralucit om de stat”, apoi a apărut un băiețel numit Romsics Ignac, care ținea prelegeri pe la zilele culturale maghiare din Ardeal numita “ istorie și memorie” iar apoi a apărut in sfârșit Ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, Pressman, care a adăugat că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că un înalt oficial din Guvernul Orbán este implicat în eforturile de reabilitare și popularizare a moștenirii brutale a lui Horthy.😀😀😀Așa și alegătorii ăștia AUR, au fost înșelați cu mici,bere,brichete și pungi de către toate clasele politice și toți Președinții și acum vor sa omoare țiganii, pe Ursula, ungurii și migranții iar apoi sa se retragă toți la manastire in post și rugăciune căci “oastea e creștina”! Și dacă vor câștiga multe voturi o sa și le bage undeva ca vor fi marginalizați ca și pana acum! Și ca sa încheiem cu o gluma Cozma mai bine o i-a de nevasta pe Sosanca ca tot e liberă și disponibilă și sa vezi cum ajunge el prim ministru și huiduma președintă!

    • History Răspunde

      Consider că asta s-a vrut a fi un pamflet.

      • Noric Răspunde

        Eu doar am citit comentariile de mai sus .Concluzii:Horty SPANZURATE ca e mai bine pt.tine KAKATULE!

        • History Răspunde

          Nu am cum să te educ sau să te lămuresc că nu ai priceput o iotă din ce am scris. Nici nu mă miră. Ești prea prost pentru asta, la școală ai făcut sport din a lipsi de la ore. Nu sunt eu adeptul marelui amețit de amiral fără vapor. Ba din contră. Am zis doar că trebuie toate tratate la locul lor și nu trebuie lucrurile care au fost demult colorate, înfrumusețate când nu e cazul. Valabil pentru oricare. Să vedem dacă asta ai priceput. Dar sincer am mari îndoieli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.