Ultima actualizare: azi, 14:02

 

Locale

Sâmbra Oilor, cea mai mare sărbătoare câmpenească din județul Satu Mare, va avea loc duminică

Pregătirile pentru Sâmbra Oilor sunt în plină desfășurare. Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Lenuța Cornea, alături de alți reprezentanți ai instituțiilor publice implicate în organizarea ediției din acest an, s-au întâlnit astăzi pe dealul de la Huta Certeze, pentru a stabili la fața locului detaliile privind organizarea evenimentului.

Cel mai mare festival al folclorului și tradițiilor oșenești va avea loc duminică, 12 mai 2024, de la ora 12.00, pe dealul de la Huta Certeze, la granița dintre județele Satu Mare și Maramureș.

Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul  anului.

Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Dealul Huta Certeze și Moișeni, care se desfăşoară an de an şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai. Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză.

După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor.   „Sâmbra oilor” este un obicei  străvechi din “Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.

Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.

 

16 comentarii

  1. Luigi😂😂😂😂 Răspunde

    O piesă îmi sare în minte: “Țăranul e pä câmp, țăranul e pă câmp…”

  2. H&R Răspunde

    Adică cea mai mare campanie electorală ați vrut să scrieți.

  3. Varu Răspunde

    Corect,cea mai bună campanie electorală pe banii noștrii

  4. Vizionaru Răspunde

    Gaboraș Sulănaș , deschide dracu pasarela pietonala ! Că de Paștele romanilor am înțeles ca nu te lăsau “rădăcinile” deși cu țuica in nas probabil, euforic fiind, așa ziceai ca se va întâmpla in interviul de acu vreo doua săptămâni. Vezi ca la sfârșit de săptămâna e sărbătoare oșenească și iar “rădăcinile “ o sa te țină constipat. Așa ca trage dracu cu alb peste dalele roșii și da-i drumu de mâine in colo ca te prind zilele orașului, sau vrei sa o inaugurezi in mandatu viitor sa te lauzi din prima zi .Mincinosule, dacă nu șovinule…sau amândouă!

    • Romania este a rromilor Răspunde

      @Vizionaru
      Sugi cariciul la toti rromii. Cu familia ta cu tot ghertoiule.

  5. Luigi😂😂😂😂 Răspunde

    @ Vizionarul
    S-a zis ca fa deschis la sfarsitul lunii mai, de silele orasului.
    Oricum, va fi pietonala, nu se va putea trece cu căruța, asa ca degeaba te dai in scheme lingvistice aici! ☠️👽☠️🥸

    • cârcotaș Răspunde

      Nu vreau să fiu cârcotaș dar primarul a zis cu propria guriță că mai mult ca sigur sfârșit de martie – început de aprilie. Nimeni nu a vorbit niciodată de zilele orașului dar se pomenea că inaugurarea va fi în preajma paștelui ortodox, de asta sunt sigur. Nu ne grăbim, până în 31.12 mai este vreme. Termenul va fi în regulă numai anul nu va pușca. Între timp într-un an jumate Oradea a făcut 5 pasaje subterane într-un an jumate care au și fost predate la termen. Noi ne kkm pe noi pentru o parodie de pod pietonal. Și stai să vezi că ajungem la predare că ne vom trezi că ceva nu pușcă și trebuie corectat. Că trebuie. În materie de executare lucrări, calitatea lucrărilor și respectarea termenelor suntem sub orice critică ca și administrație.

      • Romania este a rromilor Răspunde

        Care sunt pasajele alea subterane din Oradea, fratele meu?

        • cârcotaș Răspunde

          Caută pe net pasaj subteran oradea că nu mă lasă să pun aici linkul. Ai o grămadă de material. Și vezi că sunt și gata predate și se circulă prin ele!!! Nu ca o pasarelă de asta pietonală leșinată care nici nu e predată!!! Jalnic.

  6. satmarean Răspunde

    Ma mir ca nu au taiat bozgorii fondurile ca si la Dantu la sura.

    • Romania este a rromilor Răspunde

      Nu au treaba ungurii cu Sambra Oilor fratele meu! Dar nu tu nu stii asta ca Romania estem a rromilor. Asa ca romanul @satmarean nu este tara ta. Perche fratello? Ertem tezsvirem?

  7. jeguri ordinare ce sunteti. Răspunde

    vizionarule pe mata sa o vizitezi cu satmareanul inpreuna

  8. ... Răspunde

    Felicitări organizatorilor! Felicitări Csaba Pataki și Aurelia Fedorca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.