Ultima actualizare: ieri, 21:27

Locale

SĂRBĂTOARE. Ziua Calului la Ardud. Concursuri, paradă și spectacole

Stadionul “Cetate” din orașul Ardud va fi duminică, 16 septembrie, gazda primei ediții a evenimentului “Ziua Calului”, singurul eveniment de acest gen la nivelul județului Satu Mare, la care vor participa un număr mare de participanți și invitați din mai multe zone ale țării, dar și de peste hotare.

Evenimentul va începe la ora 12.00 și va găzdui atât invitați speciali, cât și reprezentanți ai Primăriei orașului Ardud și a mai multor companii cunoscute la nivel județean, național și chiar internațional.

,,De ce am ales Ardudul pentru această sărbătoare? Răspunsul este simplu: pentru că ardudanii au demonstrat în ultimii ani că promovează acte culturale de înaltă calitate și fiți siguri că această zi, cea a calului, va căpăta sub zidurile cetății din Ardud, conotații culturale de înaltă intensitate și trăire.

Poate că astăzi calul trece printr-o perioadă de mare cumpănă și cel ce ne-a fost credincios milenii de-a rândul se vede astăzi uitat, trădat și aruncat în neantul uitării. Dar noi, cei care prin nevăzute rădăcini înfipte în adânc simțim aroma unui cal credincios, vom lupta pentru ca acest sublim animal să rămână în viața noastră și să-i dea un sens mai profund. Da, iubim caii și cred că prin asta am spus tot! Știm însă că iubirea noastră nu este suficientă, dar și mai bine știm că sunt foarte mulți sătmăreni care încă tresar atunci când aud copitele cailor, bătând tot mai stingher drumurile din ce în ce mai puține, pe unde mai au voie să treacă.

Haideți cu toți să aducem un omagiu, calului! Să reîncărcăm întreaga memorie afectivă a lumii, într-o singură zi, ziua calului. Și un binom de neclintit: un om și un cal.

În măruntaiele Cetății din Ardud, prin neștiute tuneluri, se aud trecând caii, cu potcoave întoarse, cu toată povara istoriei stinsă în fascinante legende, și în șei, să distingem chipurile voievodului Bartolomeu Dragfi, al contelui Karoly sau al lui Pintea Viteazul, fiecare din ei, luptând pentru o idee, pentru un ideal. Un om, un cal și un ideal! Iată o poveste care își mai caută și astăzi un sens. Hai să descoperim acest sens împreună de ziua unui prieten. Mai exact, de Ziua Calului…

PROGRAM:

10:00 – 11:30 Înscrierea participanților pentru concursul de frumusețe cabalină

11:45 – 12:00 Parada costumelor populare, călare

12:00 – 12:10 George Negrea (interpret muzică folk)

12:10 – 14:10 Desfașurarea Concursului de frumusețe

14:10 – 14:30 Pauză tehnică

14:30 – 16:00 Concursul de atelaje

16:30 – 17:30 Balul Cailor (în acordurile Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare, având ca invitat pe tenorul Marian Buzilă, iar spectacolul de cai va fi susținut de Hajduszoboszloi Lovas Betyarok și dresorul de cai Paszka Lehel).

2 comentarii

  1. Alex Răspunde

    “Dar cu caii ce-aţi avut?”

    Mârţoaga omului smerit,
    Căzând adesea din picioare,
    E-un armăsar ce-a suferit
    Programul de… “globalizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.