Românii din Italia vor să devină minoritate națională recunoscută oficial în peninsulă. Unul dintre românii stabiliti în această țară, Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, vrea să demareze o inițiativă pentru modificarea legii italiene care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”.
Dacă demersul reușește, comunitatea românilor din Italia ar putea deveni minoritate națională recunoscută. Demersul lui Claudiu Stănășel vizează modificarea „unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conține «Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice».
Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză.
Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană”, se arată într-un comunicat remis de vicepreședintele Consiliului Local din Prato. Potrivit acestuia, în acest an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie de „prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia”.
Italia finanțează anual cu sume între 5 și 10 milioane de euro proiectele dedicate minorităților lingvistico-istorice recunoscute. În 2022, guvernul italian a alocat 6 milioane de euro pentru aceste proiecte, se mai precizează în comunicat.
„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție e către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a transmis Claudiu Stănășel. În momentul de față, în Italia trăiesc peste 1,2 milioane de români, aceștia reprezentând aproape un sfert din totalul rezidenților străini din această țară.
E fratilor , acolo nu e Transilvania.
Da mai tabu, numai ca problema e ca noi huni suntem minoritate in Transilvania si problema ca am fost mereu minoritate cu aere de stapani
Doar că vezi tu rrumânurile peste tot unde sunt fac gălăgie că e prea mare frustrarea adunată în ei! Că de aia fac scandal și când vin pe acasă. În afară de gălăgie și de a da vina pe alții ce mai poți face?
Și pe ce te bazezi? Ți-ai umezit degetul și l-ai scos în vânt? Zici tu că în secolul XXII cel mai benefic e să întreții ura interetnică??? Zici tu că suportarea crizei economice are legătură cu etnia?
Cosa vogliono queste persone?
Per tornare a casa da dove sono venuti!
Un lucru e sigur. Cei care au început acest demers nu înțeleg noțiunea de minoritate.
Incă puțin si cerem autonomia!
Luminează -ne, măria ta, sau mai bine zis micimea ta.
Nu am intenția asta. Aici nu este școală online și tu oricum ai neuronul ăla unic setat numai pe prostioarele tale. Altceva la tine nu se inscripționează pe hardware.
Mda. M-am lămurit. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere!!! Înainte de a posta, documentează-te nițel!! Armele celui neinstruit sunt invectivele. După ip aș putea deduce nivelul tău de instruire. Supărător este că toți neinstruiții emană tot fel de elucubrații fără fundament, după care aruncă cu invective.
Necioplitule. Una este minoritatea și alta este grupa asta de cetățeni care migrează de-a lungul și de-a latul Europei de 15 ani ca să-și cșțtige pita, doarme sub pod sau ca și în conservă. Azi sunt în Italia poimâine în UK, sau poate în Statele Unite. Noțiunea de minoritate presupune ceva ce ei nu îndeplinesc decât foarte puțini. Spune tu pe aia dreaptă că de când cu guvernul nou italian au nevoie de ceva organizare mai altfel, ceva protecție instituțională ca să nu fie scoși din țară. Mai ales cei fără forme și fără contracte. Punct.
În logica ta mă aștept atunci ca muncitorii din Bangladesh sau Vietnam care muncesc pe la noi să ceară ceva similar. Ce zici obositule? Și nu ai tu atâta școală cât mine nici dacă vei învăța încă trei vieți de acum încolo. Ce vor ăștia e o prostie.
Școala ta de miliție o fi având un aport dar insignifiant.
@Demostene, ești prea departe. Un milițian nu ar fi în stare să scrie astfel de comentarii, știi prea bine și tu. Dar te las în plăcuta de impresie dealtfel greșită. Poți crede ce dorești. Și să nu cumva să crezi că am școală gen Spiru Haret sau Goldiș. La mine pe diplome scrie Universitatea București și Babeș-Bolyai. Și nu la distanță sau alte minuni. Așa că ciocul mic și joc de glezne. Și ca să vezi pe una din diplome scrie sociolog. Fantastică coincidență, nu?
Faptul că ai ceva diplome nu te absolvă de o gândire extremistă. Fascismul nu a adus nimic benefic, Că tot pomenea cineva pe aici de Musolini
Pardon? Și tocmai tu spui asta???? Tu citești ce scrii? Iar dacă pomenești de dictatorul italian măcar scrie numele corect că poate careva confundă. Mare avorton de deontolog.
10011001101010011100110011000011000110111100011111.
Satisfăcut? No amu poți să te chinui să deslușești codul binar. Spor la spart codul!
De ce eu și nu tu?
Pentru că eu știu ce am scris în codul binar. De aia.
Că nu ești instruit suficient!
rumanica mare
tara veche
plin cu prosti
de n-au pereche
@d.t. Limbric de Ciocciolina tu unde p i z d a m a t i traiesti kakat cu ochi?
Ospedale! Qualcuno ha lasciato la porta aperta nel reparto di psichiatria.
Tutti i pazzi stanno dando le loro opinioni
Hai rotto la minkia,pirla.