OPC Satu Mare: Sfaturi pentru cumpărăturile de Paște

10 aprilie 2014 | 0 comentarii

cumparaturi_paste1.Comercializarea  carnii
- achizitionarea carnii (de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate;
- evitati cumpararea de carne din „portbagajele masinilor”, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- carnea comercializata trebuie sa fie marcata cu stampila de control veterinar;
- verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc; carnea (miel) trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata,  de culoare roz  pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata, cat si in sectiune; mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
- se va acorda atentie pretului afisat; se va verifica concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa;
- carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider

2. Comercializarea  oualor

- achizitionarea oualor se va face numai din locuri special amenajate,  autorizate; evitati cumpararea de oua de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic; evitati sa achizitionati oua de rata care de obicei se vand de catre vanzatorii „de ocazie”;
- ouale de consum trebuie sa prezinte coaja, intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri straine, fara mirosuri straine;
- la spargerea oului, albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar  galbenusul semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus;
- in prezent, in Romania, direct pe oua se marcheaza data durabilitatii minimale, dar regulamentele europene prevad ca pe ou sa se marcheze codul producatorului, iar pe ambalaj (pentru ouale ambalate) o serie de informatii (codul centrului de ambalare; categoria de calitate; ambalajele sunt identificate prin mentiunea “categoria A” sau prin litera “A” insotita sau nu de mentiunea “proaspat”; categoria de greutate, durata de valabilitate minima, mentiunea “oua spalate” pentru ouale spalate, ca o conditie speciala de depozitare, o indicatie prin care se recomanda consumatorilor pastrarea oualor la frigider dupa cumpararea acestora.
- cand ouale de categoria A de calibre diferite sunt ambalate in acelasi ambalaj, greutatea neta minima a acestor oua este indicata in grame, iar mentiunea “Oua de calibre diferite” sau o mentiune echivalenta este aplicata pe partea exterioara a ambalajului.
- in cazul oualor vandute in vrac, trebuie comunicate consumatorilor, vizibile cu usurinta si perfect lizibile, informatiile privind: categoria de calitate (A) ; categoria de greutate, o indicație a metodei de crestere a gainilor, echivalenta cu cea mentionata la articolul 12 alineatul (2); o explicatie a semnificatiei codului producatorului; data de valabilitate minima;
- se va acorda atentie pretului afisat;

3. Comercializarea vopselei de oua 
- achizitionarea produsului se va face numai din locuri autorizate;
- se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale;
- evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar (tipografice, vopsea pentru textile etc.)

4. Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.)
- achizitionarea produselor se va face numai  din locuri autorizate;
- spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
- personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a produselor;
- produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf, si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale ; este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana;
- se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate  trebuie comercializate intr-o perioada de maximum 24 ore de la fabricatie;
- pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ ambalaj ;  eticheta trebuie sa contina : denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa producatorului, lista ingredientelor,  data durabilitatii minimale, cantitatea neta;

5. Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolata, produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine etc)

- achizitionarea produselor se va face numai  din locuri autorizate; evitati cumpararea de produse de la vanzatori ambulanti , chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic;
- starea ambalajelor (integritate, etanseitate);
- incadrarea produselor in data durabilitatii minimale, dupa caz, in data limita de consum stabilite de producator;
- Indicarea preturilor;
- Dupa cumpararea, verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect matuit), culorii ( culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc;

6. Comercializarea vinurilor

- achizitionarea produselor se va face numai  din locuri autorizate; evitati cumpararea de produse de la vanzatori ambulanti, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic si chiar daca va imbie sa degustati produsul prin intermediul capacului recipientului; Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscaţi sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- starea ambalajelor (integritate, etanseitate);
- la alegerea produsului rasturnati recipientul pentru a verifica lipiditatea lichidului;
- se va acorda atentie pretului afisat; se va verifica concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa;
- la cumpararea produselor alimentare si, implicit a vinului , solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

Etichete: , ,

Categorie: Locale

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Pinterest