Ultima actualizare: azi, 16:17
DRM
Locale

Un grup de elevi din școlile sătmărene au ales să fie voluntari la Stea

IMG_7649Campania de atragere de voluntari demarată de către Asociația Stea în școlile din Satu Mare și condusă de către Diana Tarța, o tânără de doar 24 de ani, care a ales cu sufletul atunci când a decis să se angajeze la Asociația Stea, a dat rezultate, astfel că mai mulți elevi sătmăreni au ales să fie voluntari.

După ce s-a convins că poate face față problemelor  cu care se confruntă cei mai marginalizați dintre sătmăreni și că unora le poate schimba viața în bine, Diana a decis să încerce să-i convingă și pe alți tineri să se uite în jurul lor și să își deschidă fiecare inima şi mintea pentru a se implica activ în construirea unui viitor mai bun pentru comunitatea noastră.

Campanie în școli, 42 de voluntari interesaţi

Tânăra a pornit campania de recrutare a voluntarilor în școlile sătmărene în toamna anului 2014, iar aceasta va continua pe tot parcursul anului 2015. A bătut la ușile instituțiilor de învățământ iar acestea i s-au deschis. Conducerile liceelor au primit-o cu căldură, oferindu-i tot suportul iar elevii au rămas plăcut surprinși de prezentările și implicarea Dianei în problemele cu care se confruntă persoanele vulnerabile în viața de zi cu zi. În urma prezentărilor zeci de elevi s-au arătat interesaţi să facă voluntariat la Stea iar în prezent 15 dintre aceştia se implică activ în diferite activităţi la centrul de zi şi în cadrul campaniilor desfăşurate în comunitate. Chiar dacă la început pentru unii din acești tineri, voluntariatul a fost un tărâm necunoscut, intrând în contact cu beneficiarii de la Stea ei au înțeles rapid că viața a fost crudă cu mulți dintre semenii lor și că nu pot sta deoparte. Mânați de spiritul cetăţeniei active şi de sentimentul de întrajutorare, elevii-voluntari, fac colecte de bani, haine, îmbrăcăminte, fructe pentru beneficiarii de la Stea şi construiesc proiecte pe care învaţă să le realizeze dezvoltându-şi numeroase abilităţi ce le vor fi foarte utile pentru viitorul lor profesional.

Elevii au demarat proiectul « O masă caldă » pentru beneficiarii de la Stea

Unul dintre proiectele elevilor-voluntari pe care aceştia au reuşit deja să-l pună în practică este “O masă caldă”. Prin acest proiect, ei urmăresc să ofere copiilor şi tinerilor care frecventează centrul de zi, o masă caldă, cel puţin o dată pe lună. Pentru aceasta, împreună cu Diana, au pregătit cutii de donații pe care le-au depus în școli și în alte instituții iar din banii colectați prima masă caldă a fost deja servită săptămâna trecută. 

Rolul voluntarilor în cadrul Asociației Stea este de a se implica în acțiunile asociației şi de a contrubui la dezvoltarea acestora prin idei şi realizarea efectivă de proiecte noi, promovând principiile cetăţeniei active şi implicarea comunităţii pentru schimbarea în bine a situaţiei persoanelor aflate în dificultate. Voluntarii pot alege dintr-o gamă foarte variată de activităţi, să se implice în munca directă cu oamenii care au nevoie de sprijin sau în alte tipuri de activităţi şi acţiuni civice, culturale, de lobby şi advocacy pentru crearea unui mediu propice incluziunii sociale a acestor persoane.

Beatrix: Recunosc că până să văd prezentarea Dianei, nu am dat prea mare importanță oamenilor străzii. Intrând în contact direct cu ei la întâlnirile de la Stea, am descoperit că mulți dintre ei au pur și simplu nevoie de ajutor, chiar dacă acesta constă într-o vorbă bună, un zâmbet sau chiar o

îmbrățișare care, dacă vorbim despre A., un băiețel de 4 anișori, face minuni. Așa am decis să mă implic și îmi doresc din tot sufletul să fac ceva bun și pentru alții.  

Diana Tarța: Pot să spun că pentru mine voluntariatul e un mod de viață, de dezvoltare interioară și de la persoană la persoană, o întreagă experiență cu ajutorul căreia ajungi să vezi lumea cu alți ochi. Te implici, ajuți oameni, îți faci prieteni iar toate acestea, în cazul meu s-au transformat într-un loc de muncă prin care fac ceea ce sunt convinsă ce este menirea mea.

Mulțumim pentru implicare conducerilor instituţiilor de învăţământ: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, Colegiul National „Doamna Stanca” Satu Mare, Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”Satu Mare, Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”, Liceul Teologic Ortodox Român „Nicolae Steinhardt”.

Persoanele interesate de oportunităţile de voluntariat de la Asociaţia Stea sunt încurajate să contacteze echipa noastră la telefon fix : 0361-884330, mobil: 0743174169 sau e-mail: [email protected] sau să viziteze direct centrul de zi al Asociaţiei Stea în Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14 de luni până vineri între orele 8.00 – 16.00.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact:  Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: [email protected] sau vă rugăm să vizitaţi:  www.asociatiasteasm.ro

Sursa: Asociația Stea Satu Mare

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Peste 9.000 pachete de țigări și bunuri de 79.945 lei, confiscate în luna ianuarie

În urma acţiunilor de control derulate în luna ianuarie 2015, au fost confiscate 9.918 pachete de ţigări şi bunuri în...

Închide