Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

Parteneriat între instituțiile de cultură sătmărene și cele ucrainene

comunicat ucrainaÎn cadrul bunelor relații existente între instituțiile de cultură din județul nostru și regiunea Zakarpatia din Ucraina în zilele de 18 și 19 august, o delegație avându-i în frunte pe prof. univ. dr. Ivan Nebesnek, rectorul Academiei de Artă din Ujgorod și prof. univ. dr. Ivan Vovkanich, decanul Facultății de Relații Internaționale Afaceri și Management Internațional de la Universitatea Națională din Ujgorod, au fost oaspeții Muzeului Județean și a Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Au fost prezenți, Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Liuba Horvat, șefa Secției de Artă și Robert Laszlo, directorul CJCPCT Satu Mare.

În cadrul întâlnirii a fost subliniată necesitatea inventarierii a acelor teme de proiecte  transfrontaliere care să asigure o mai bună dezvoltare a relațiilor bilaterale, pornind de la moștenirea culturală comună.

S-a stabilit un program concret de dinamizare a activității pe mai multe paliere: unul în plan expozițional prin organizarea de expoziții de artă la Satu Mare și Ujgorod, organizarea de tabere de creație, apoi cel de cercetare științifică, etnografică și etnologică precum și editarea unor cărți de specialitate și albume de artă, cuprinzând lucrările cele mai reprezentative ale artiștilor plastici din cele doua regiuni.

În acest sens, au fost semnate parteneriate cu Academia de Artă din Ujgorod, urmând ca în cursul lunii noiembrie sa fie semnat un parteneriat și cu Facultatea de Relații Internaționale.

Oaspeții s-au arătat încântați de nivelul profesional al celor doua instituții sătmărene, de potențialul uman si material al acestora, precum și de dorința unei astfel de colaborări.

Menționăm că aceste parteneriate sunt vitale în perspectiva accesării unor fonduri europene prin programul de colaborare România-Ucraina, care va fi demarat în această toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.