Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

Scandalul The Sun. Urmărire penală pentru trafic de minori

careiDirecţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder. Cei doi copii care apar în materialul difuzat de cotidianul britanic The Sun vor fi audiaţi în prezenţa unor psihologi şi a unor reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare, scrie  News.ro.

Oficiali ai DIICOT au anunţat, miercuri, că a fost începută urmărirea penală in rem în această cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori, dosarul fiind în lucru la Biroul Teritorial Satu Mare.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în această cauză procurorii verifica dacă părinţii copiilor care apar în materialul cotidianului The Sun i-au traficat pe aceştia, în sensul exploatării prin muncă forţată. Potrivit surselor citate, cei doi copii vor fi audiaţi în prezenţa unor psihologi şi a unor reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această temă, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Reprezentanţii Romexa SA, una dintre firmele al căror nume apare în materialul cotidianului The Sun, susţin că această activitate se realizează ”doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate” şi că nu are ”vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare”.

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

Un comentariu

  1. Pop Ioan Răspunde

    Doua fotografii (al doilea se gaseste intr-o stire anterioara) facute cu doua fundaluri diferite,probabil in momente de timp diferite.Intr-una apare un TV plat (LCD, plasma sau LED) , in al doilea un model cu tub catodic (clasic).Si paturile sint diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.