Ultima actualizare: azi, 10:14

Locale

Who Let the Bullies OUT – parteneriat la care au participat și tineri sătmăreni

dacidava in londra (2)În perioada 9-15 ianuarie a avut loc Mobilitatea internațională de tineret “Prevenirea și combaterea bullying-ului” în Londra, Marea Britanie, în cadrul proiectului Who Let the Bullies OUT” printr-un parteneriat transnațional format din 10 organizații non-guvernamentale din 10 țări (Marea Britanie, România, Letonia, Portugalia, Italia, Croația, Ungaria, Spania, Grecia, Slovacia și Italia). Proiectul a reunit 36 de tineri cu vârsta cuprinsă între 17 și 35 de ani, printre care și România, reprezentată de Asociația Culturală DACIDAVA din Satu Mare,  cu un grup format din 3 persoane : Cezara Darie (lider de grup și coordonator de proiect), Oana Boroș și Iulia Vasile.

Organizația gazdă a evenimentului și liderul de proiect a fost LoveLife Generation din Marea Britanie. Scopul proiectului a fost să ofere persoanelor care lucrează cu tinerii posibilitatea de a dezvolta o mai bună înțelegere a ce înseamnă bullying în școli, descris fiind ca fenomene de violenţă manifestate în rândul adolescenţilor şi tinerilor, conștientizarea efectelor negative ale acestuia, precum și metode de prevenire sau stopare. Aceste fenomene de violență în rândul adolescenților și tinerilor se întâmplă peste tot în lume, iar efectele asupra persoanelor implicate pot fi îndelungate; drept urmare, prevenirea joacă un rol foarte important. Printre obiectivele acestui proiect, se regăsesc îmbunătăţirea şi exersarea strategiilor de educaţie non-formală pentru prevenirea violenţei şi, în mod special, a bullying-ului (manifestare a violenţei între persoane care desfăşoară aceeaşi activitate, în special, în mediul şcolar). Mai mult decât atât, am făcut o incursiune în propunerile noului program de finanțare pentru tineret Erasmus Plus, care se va aplica pentru perioada 2017-2020 și am identificat oportunități pentru viitoare parteneriate și proiecte de tineret.

Împreună cu tineri din 10 țări din Europa, am învățat fiecare din noi metode și bune practici în domeniul prevenirii și combatelor fenomenelor de violență în rândul adolescenților și tinerilor. De asemenea, am remarcat diferențele semnificative dintre țări în ceea ce privește existența sau lipsa unei politici anti-bullying aplicate la nivel local, regional sau național, precum și nevoia unui efort colectiv la nivel european. Atelierele de lucru organizate de fiecare țară participantă sau propunerile de politici publice elaborate în cadrul mobilității au fost doar câteva din experienţele acestui proiect. Țin să mulțumesc încă o dată colegilor de la LoveLife Generation Limited din Marea Britanie pentru tot sprijinul acordat, a fost un adevărat privilegiu să fim parteneri în acest proiect internațional de tineret, am învățat împreună unii de la ceilalți și sper ca în curând România, prin Asociația Culturală Dacidava, să continue proiectele din seria Who Let the Bullies OUT“, ne-a împărtășit din experiența sa în acest proiect, Cezara Darie, liderul de grup din partea României.

Erasmus + este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020. Erasmus+ își propune să contribuie la îmbunătățirea nivelului competențelor prin oferirea de oportunități de mobilitate în scop educațional, de formare și activități de tineret sau sport și prin consolidarea cooperării între domeniile educației, formării și tineretului și piața forței de muncă.

Bugetul total al programului Erasmus+ pentru perioada 2014 – 2020 pentru toate țările implicate este de 14.7 miliarde Euro.

Ce sunt mobilitățile pentru lucrători de tineret?

Mobilităţile sunt posibile la nivelul ţărilor participante la program şi cu ţările partenere din vecinătatea UE pentru lucrători de tineret din diferite ţări care iau parte la activităţi de formare, seminare, evenimente de contact, vizite de studiu, perioade de job shadowing sau perioade de observare în organizaţii de tineret din străinătate. Acestea durează între 2 zile pînă la 2 luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.