Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Grupul PPE din Parlamentul European este aproape de agricultorii din România şi din Uniunea Europeană!

Grupul PPE este cel mai puternic apărător din Parlamentul European al intereselor fermierilor europeni. Acesta este cel care a asigurat un buget substanțial pentru agricultură în timpul ultimei reforme a Politicii Agricole Comune.

Propunerile noastre pentru abordarea actualelor provocări cu care se confruntă agricultorii:

  1. Extrem de importantă pentru agricultura UE este asigurarea condițiilor echitabile de concurență pe piața internă, în special pentru exploatațiile agricole familiale, care reprezintă coloana vertebrală a comunităților noastre rurale. Grupul PPE este preocupat de asigurarea unui echilibru între interesele agricultorilor şi a celor din sectorul comerțului cu amănuntul.
  • Trebuie analizat de urgență gradul de concentrare al distribuitorilor și practicile comerciale folosite pe teritoriul UE pentru a propune noi măsuri legislative în UE, care să combată practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu produse alimentare. Normele antitrust și cele în materie de concurență nu trebuie să permită existenţa unor poziții dominante pe piețele naționale sau regionale.
  • Trebuie abolite și interzise toate sistemele care solicită taxe pentru includerea pe lista distribuitorilor/furnizorilor.
  • Se impune urmărirea îndeaproape a punerii în aplicare în mod corespunzător a Directivei privind întârzierea în efectuarea plăților și, dacă este necesar, revizuită. În acest context trebuie stabilit un termen de plată de cel mult 30 de zile, care să nu poată suferi modificări pe baza contractelor individuale; acesta ar trebui să fie obligatoriu și garantat prin lege la nivelul UE în zonele de schimb din sectorul alimentar. Fiecare stat membru poate stabili termene de plată mai scurte.
  • Toate mărcile proprii ale distribuitorilor privați disponibile în Europa trebuie etichetate în mod clar, pentru a se vedea cine sunt producătorii. Numele mărcii producătorului sau al companiei trebuie să apară pe ambalaj cel puțin la fel de vizibil ca marca proprie a distribuitorului. Grupul PPE consideră că această problemă trebuie să reprezinte o prioritate pentru „Inițiativa privind lanțul de aprovizionare”.
  • Grupul PPE este preocupat de crearea unor condiţii atractive de piaţă pentru tinerii fermieri în spaţiul rural.
  1. Trebuie introdusă o formă de ajutor specific pentru unitățile de prelucrare și pentru producția și promovarea de produse de înaltă calitate în regiunile defavorizate, precum regiunile montane și ultraperiferice.
  2. Grupul PEE salută eforturile depuse de Comisarul European Phil Hogan pentru deschiderea de noi piețe. Barierele netarifare trebuie eliminate fiind necesară introducerea rapidă a garanțiilor de export/ instrumentelor de creditare suplimentare pe teritoriul întregii UE, în cooperare cu BEI, lucru care completează sistemele folosite de către statele membre.

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.