Ultima actualizare: azi, 09:13

Locale

Premieră la Spitalul din Baia Mare. Un sătmărean ce făcuse infarct, salvat

Medicii băimăreni au făcut o intervenţie extrem de dificilă în cazul unui pacient cu multiple afecţuni. În 20 noiembrie, pacientul a fost transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare – Cardiologie, cu diagnostic de infarct miocardic acut în evoluţie şi insuficienţă cardiacă în stare gravă. După o intervenție complicată și cu risc major, pacientul a fost operat cu succes de medicii Spitalului din Baia Mare.

Bărbatul de 65 de ani, diabetic, hipertensiv era diagnosticat cu infarct miocardic acut în evoluţie. Echipa de medici a realizat o intervenţie complicată numită „deschidere endovasculară a TPCS”, care a necesitat folosirea unui aparat ce a suplinit rolul inimii.

Echipa mixtă de specialişti de la Cardiologie Intervenţională şi Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare a realizat o intervenţie complicată şi cu risc major, respectiv deschiderea endovasculară a TPCS (deschiderea arterei prin intermediul diferitelor materiale folosite, a trunchiului comun al coronarei stangi).

Medicii de la Chirurgie cardiovasculară care au efectuat intervenţia chirurgicală au considerat cazul în afara resurselor de revascularizare chirurgicală. „În aceste condiţii, cu pacientul în stare extrem de gravă şi deteriorarea progresivă, singura şansă de supravieţuire a fost deschiderea endovasculara a TPCS. Astfel că, astăzi, (ieri, n.r.), după semnarea de către pacient şi familie a consimţământului informat de risc procedural major, s-a instituit o echipă mixtă, care a realizat intervenţia”, a precizat echipa de medici din Baia Mare.

Procedura a fost asistată cu IABP (un dispozitiv de asistare Ventriculului stâng, care ajută inima să mențina tensiunea arterială) – precum o a doua inimă în paralel, montată prin artera femurală stângă – preia din funcția de pompă a inimii.
De asemenea, s-a folosit un stimulator cardiac temporar, montat prin vena femurală dreaptă, suport inotrop și medicație anestezică.
Prin artera femurală dreaptă s-au montat două stenturi pe TPCS – IVA (vasul ce nu a putut fi by – passat) și ACX (vasul cu bay – pass ocluzat) cu rezultat final bun, fără complicații.

Sursa foto – SJUBM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.