Ultima actualizare: azi, 16:35

Locale

RETROSPECTIVĂ. Crima care a șocat o țară întreagă. Cum s-a petrecut totul

O crimă desprinsă parcă din filmele de groază de la Hollywood a îngrozit Sătmarul și a cutremurat întreaga Românie la finalul lunii noiembrie. Când din anul 2017 mai rămăseseră doar câteva săptămâni, iar luna cadourilor se apropia cu pași repezi, o țară întreagă a fost zguduită de o descoperire șocantă: Trei oameni din localitatea Apa, judeţul Satu Mare, au fost găsiţi morţi, într-o baltă de sânge, în propria casă.

Crima care a șocat o țară întreagă

Soții Gheorghe și Niculina Rentea, respectiv mama femeii, au fost uciși cu brutalitate. Niculina Rentea avea 55 de ani. Soțul ei, Gheorghe, avea 59 de ani. În triplul asasinat și-a pierdut viața și mama femeii, Viorica Apan, în vârstă de 80 de ani. Unul dintre localnici a spus că a rămas șocat de ce a putut să vadă în curtea vecinilor săi uciși cu brutalitate: ,,Mi s-a spus să merg până acolo că sunt morți. M-am dus direct acolo. Atâta sânge nu am văzut în viața mea. Mai ales la Niculina, a fost lovita în cap”, declara, în tulburătoarea dimineață de 24 noiembrie, unul dintre localnici.

Primele cercetări. Crimă pentru bani?

Fiind vorba despre o familie înstărită, în cea de-a doua zi de la odioasa crimă, se presupunea că omorul ar fi avut loc pentru bani. Familia Rentea din Apa avea o casă impozantă şi îşi ajuta copiii. Gheorghe Rentea (59 de ani) a fost şef de sală la restaurantul Dacia, iar vecinii spun că ar fi primit bani frumoşi din vânzarea de acţiuni. Era pensionar şi avea probleme cu inima. Niculina Rentea (56 de ani) era angajată la Trezoreria Satu Mare. Mama femei, Viorica Apan, (80 de ani) locuia cu ei.

Mobilizare pentru găsirea armei crimei

Arma cu care au fost ucise cele trei persoane din Apa a fost căutată de procurori şi poliţişti la containerele de gunoi din municipiul Satu Mare. Muncitorii Florisal din Micro 16 s-au trezit, în timp ce descărcau gunoaiele, cu echipe de poliţişti care au făcut verificări. Potrivit oamenilor, poliţiştii căutau posibila armă a crimei. Nu se ştia exact cum arată aceasta, ci doar că este un corp dur, putând fi un topor, un ciocan sau o ţeavă.

Reținerea principalului suspect

După reţinerea principalului suspect al crimei din Apa, Răzvan Rentea, fiul şi nepotul asasinaţilor, noi detalii au ieșit în spaţiul public. Conform informaţiilor de la acea dată, el şi-a omorât prima dată bunica, pe Viorica apa, de 80 de ani. Ulterior l-a ucis pe tatăl său. Gheorghe Rentea, de 59 de ani. Pe urmă, criminalul ştia că trebuie să se întoarcă mama lui de la serviciu, de la Trezoreria Satu Mare, cu microbuzul şi că de obicei tatăl său o lua din centrul comunei Apa. Astfel, după ce şi-ar fi asasinat tatăl şi bunica, criminalul s-ar fi dus cu maşina să o ia pe mama lui, a dus-o acasă şi a ucis-o şi pe ea. Fiul familiei Rentea a fost ridicat de poliţişti, după înmormântarea părinţilor şi a bunicii.

Declarația procurorilor

Șeful Secției penale a Parchetului, Marius Iancu, a făcut câteva precizări cu privire la crima de la Apa și, implicit, la probele care au dus la reținerea lui Răzvan Rentea, suspectat că și-a ucis părinții și bunica. Principalul suspect nu recunoaște că ar fi săvârșit odioasa crimă. ”După cum bine știți, prin ordonanța din 28.11.2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a dispus reținerea pentru o perioadă 24 de ore a suspectului Rentea Răzvan Mircea, persoană pe care noi o suspectăm de săvârșirea infracțiunii de omor calificat (…) împotriva a două sau mai multe persoane. În prezent, s-a dispus și punerea în mișcare față de inculpatul Rentea Răzvan Mircea, urmând ca astăzi, 29.11.2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare să facă o propunere de arestare preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile. Urmând ca judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare să se pronunțe cu privire la propunerea noastră”, a declarat șeful Secției penale a Parchetului.

Principalul suspect, în cătușe. Arestat pentru 30 de zile

Răzvan Rentea a fost dus, în după-amiaza zilei de 29 noimebrie, în cătuşe, în faţa judecătorilor sătmăreni, cu propunere de arestare preventivă. El a fost dus în cătuse de către doi mascaţi, alături de alţi poliţişti. În cele din urmă, judecătorii au decis arestarea pe 30 de zile a lui Răzvan Rentea, acuzat de uciderea părinților și a bunicii. „Admite propunerea parchetului; Dispune arestarea preventiva a inculpatului R.R.M., în cursul urmăririi penale, pe o durata de 30 de zile de la 29.11.2017 la 28.12.2017”, este soluția judecătorilor Tribunalului Satu Mare.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.