Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

S-a votat: se majorează impozitele și taxele locale în Satu Mare! Ședință tensionată

În urmă cu scurt timp, în cadrul ședinței Consiliului Local Satu Mare s-a aprobat majorarea de taxe şi impozite către populaţia din municipiu, începând cu anul 2018.

Proiectul de hotărâre care s-a referit la majorarea impozitelor și taxelor locale în municipiul Satu Mare a fost îndelung dezbătut, iscându-se și un mic conflict între consilierii puterii și cei ai grupului PSD. Social-democrații sătmăreni, în frunte cu consilierul local Radu Roca, au cerut Executivului și celorlalți consilieri să-și reevalueze poziția și să amâne votul până când apele se vor limpezi, iar totul va fi mai clar: ,,Grupul de consilieri PSD va vota împotriva acestui proiect pentru că ceea ce faceți dumneavoastră astăzi trebuia să fie ultima treaptă de mărire a taxelor”, a declarat consilierul Radu Roca.

Așa s-a și întâmplat, grupul de consilieri PSD a votat împotriva majorării taxelor și impozitelor, însă nu a putut împiedica amânarea proiectului. Restul consilierilor au spus da proiectului de hotărâre, iar astfel, după 1 ianuarie 2018, sătmărenii se vor vedea nevoiți să pluseze la bugetul local.

Primarul Kereskenyi Gabor a ținut să le transmită sătmărenilor că singurul vinovat pentru această mărire de taxe este Guvernul PSD, dar și parlamentarii social-democrați din Satu Mare: ,,Din păcate, cei trei parlamentari sătmăreni PSD au întors spatele municipiului Satu Mare”, a declarat edilul-șef. De asemenea, primarul a mai punctat unele aspecte referitoare la destinația banilor proveniți din majorările de taxe: ,,Ca să îndulcesc această pastilă amară dată de PSD, mă angajez ca toți banii din aceste majorări să meargă exclusiv pentru dezvoltarea municipiului Satu Mare”, a conchis Kereskenyi Gabor.

Astfel, după 1 ianuarie, sătmărenii vor plăti mai mult, după cum urmează:

  • de la 0,1 % la 0,12% în cazul contribuabililor persoane fizice la clădirile rezidentiale
  • cu 50% la impozitul pe teren în cazul terenurilor situate în intravilan, în alte categorii decât terenuri cu construcții
  • cu 20% în cazul impozitului asupra mijloacelor de transport.

 

24 comentarii

  1. A lu' Pigus Răspunde

    Ce simplu sa arunci vina pe un partid atunci cand esti incapabil !!Asa edil sper sa nu mai aiba nicodata satu mare !! Iar ca o recomandare pentru ”edil” : sa-si ia cateva zile libere si sa-l roage pe primarul Chereches de la Baia Mare sa-l ajute cu niste lectii de administratie.

    • Duie Mragnea Răspunde

      Doar pesedeii ar lua lectii de la puscariasi.

    • CereCash Răspunde

      Lasa-l pe primarul de Baia Mare sa stea acolo unde e! Nu cred ca ati vrea sa faca si cu Satu Mare ce a facut cu Baia Mare, datorii peste datorii, zero investitotri, parc industrial doar in povesti!

  2. Ion Răspunde

    Nu serios acuma, parlamentarii UDMR de Satu Mare cum au votat in parlament?

    • bobo Răspunde

      PNL, UDMR si USR au votat ca banii sa ramane la orase. PSD si ALDE inpotriva. Votul a fost strana 109-116

  3. bobo Răspunde

    Rusine parlamentarii psd sm

  4. Pop Ioan Răspunde

    Consultati-va cu guvernul Ungariei.Acolo nu exista impozit pe cladiri.Doresc ca cei care au votat “pentru”,din banii strinsi sa-si cumpere medicamente lor si familiilor lor.Reduceti cheltuielile ,stimabililor.De exemplu,mai de mult ,primaria a fost functionala si fara “cicimanager”.Arunci o piatra si nimeresti pe cineva care lucreaza la primarie.

    • y Răspunde

      Foarte bună observație. Și eu am rămas surprins prima dată când am auzit dar așa e. Și nici în Italia nu este. Dar cred că știe asta și primașul. Problema e că dacă taie la salarii și posturi, cum se face la Deva, atunci cine mai lipește afișe? Și cine mai taie frunze la câini? Și să nu vină careva cu observația că e ușor de comentat din afară. Nu fraților! Da, sunt pensionar, dar din vechime am 25 de ani în sistemul bugetar, deci știu ce vorbesc. Este de unde tăia. Și din semnele pe care le dă Pesede la anul asta urmează. Că nu sunt bani. Economia duduie doar pe hârtie. Foarte prost sfat a urmat primarul. Și cum ne garantează că banii în plus merg pe investiție? Le marchează cu marker? Măi copile,măi! Mulțumim de acest cadou de sărbători!

  5. dica Răspunde

    Mai adaugati si taxele de parcare marite, plus acciza la motorina marita si mai asteptam noua taxa in functie de cum polueaza masina … o sa ii dau foc (masinii)…sa nu mai traiasca asa bine statul de pe urma mea. E usor sa bubui de prostie in momentul in care administrezi banii oamenilor si doar sa maresti taxe. E un fel de cersetorie institutionalizata care nu poate fi refuzata. Celui care intinde mana pe strada pot sa ii zic NU dar statului nu.

  6. Pop Ioan Răspunde

    Pt Dica!!
    Acesta nu este cersetorie.Se numeste JAF de la SCLAVI.Mai precis “exploatarea omului de catre om”,cum am invatat pe vremuri,demult apuse.

  7. satmarean Răspunde

    Impozitele locale, apa, salubrizarea sunt mai scumpe in Satu Mare decat in majoritatea localitatilor.

  8. Tudor Răspunde

    E bataie de joc la adresa satmarenilor!

  9. Ana Răspunde

    Asta e ipocrizie curata din partea PSD.

  10. matroz Răspunde

    Auzi,ce spune un asfel de decident:Viceprimarul Adrian Albu a opinat chiar că o majorare cu vreo 40 de lei a impozitului pentru un apartament nu e o povară chiar atât de mare pentru nimeni, în timp ce consilierul UDMR Ştefan Gati a fost de părere că majorările propuse sunt chiar „de bun simţ”, deoarece el se aştepta chiar la o creştere cu 50% a taxelor! Asta după ce luna trecută au dublat şi valoarea tichetelor de parcare din zona centrală, respectiv a abonamentelor de parcare din cartiere!
    Atata nerusinare e greu de suportat!
    Sunt chiar atat de hamesiti incat nu au putut lasa fara plata locurile de parcare pe timpul sarbatorilor???De unde Dumnezeu atata ura impotriva satmarenilor??

    • y Răspunde

      @matroz, nu sunt atât de hămesiți ci mai degrabă incompetenți. Păi puteau să reorganizeze primăria, reduce unele cheltuieli, puteau să dea afară niște lipitori de afișe. Când au primit posibilitatea să mărească salariile lor au primit un fond, dar era vorba și de ceva reorganizare. Bineînțeles asta au uitat. Porcăria este că problema de fond nu se rezolvă. Gaura din buget evaluat de ei este de 30 mil. lei. Prin mărirea impozitelor pe lângă supărarea mare a oamenilor se estimează un plus de doar 5,5 mil. lei! Deci de unde mai ia 24,5 mil. lei ? Care este deja un mare minus față de 2017 nu că am avea buget mai mare pe 2018 ! Dar am zis că nu mă enervez că e sărbătoare. Oricum mulțumesc Primăriei pentru acest cadou, nu știam ce îi lipsește!
      Primăria Deva nu mărește salariile ci le blochează și de la anul dă afară oameni. https://www.realitatea.net/salarii-mai-mici-i-reduceri-de-personal-viitor-sumbru-in-primariile-din-romania_2128744.html
      Ceea ce nu pricepe primarul și trupa lui în frunte cu sitimenajerul este că EI SUNT PENTRU NOI, NU NOI SUNTEM PENTRU EI!

  11. Magdy Răspunde

    Futu-va muma voastra de trantori, betivi si hoti! La ce dracu mai avem nevoie de atatea consilieri? Sa ne beleasca toata pielea de pe noi? Pai daca e asa sa inceapa atunci cu **** CONTRIBUABILULUI!!!. Pimar mincinos, in campanie ai promis ca vei reduce impozitele satmarenilor, la tine + cu – e tot una, te du la dracu acum de SFINTELE SARBATORi cu TOTI CONSILIERII, SA VA BATA DUMNEZEU DE BLASTAMATi ! ! !

  12. Y Răspunde

    Corect Magdy.
    Nişte gunoi de oameni..in frunte cu Primarul!!

  13. comentator Răspunde

    Astăzi citesc în ziare că la Baia Mare impozitele rămân în 2018 la nivelul din 2017. Pe lângă faptul că BM ne-a depășit la f.multe aspecte întrebarea care se pune este ei cum reușesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.