Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Rețea de falsificare a produselor ,,Bio”, demascată! Cum operau italienii în Satu Mare

O rețea de falsificare a produselor așa-zise bio care și-a făcut un cuib și în județul Satu Mare a fost demascată de Garda Financiară din Italia. Rețeaua comercializase mii de tone de produse agricole ,,bio”, doar în acte. 

În 2011 în Italia, în cadrul operațiunii speciale botezată haios ”Motanul Încălțat” (“Gatto con gli Stivali”), Garda Financiară italiană a devoalat o rețea transfrontalieră de evazioniști care comercializaseră mii de tone de produse agricole ”bio”, scrie România Liberă. Mare parte din ele, provenite chiar din România, care de fapt erau ”bio” doar în acte. În decembrie 2011, cotidianul italian ”La Republica” îi menționa pe Luigi Marinucci și pe Davide Scarpini ca fiind implicați într-o schemă de fraudă prin care s-au falsificat documente ale diverselor produse agricole convenționale, pe care membrii rețelei le comercializau drept ”bio”.

Cotidianul La Repubblica titra în 2005 că Adriano Rocco Montagano, unul din asociații firmei Transilvania Organic SRL din Satu Mare, fusese arestat pentru emiterea de facturi false pentru ”plante medicinale”, iar fratele său, Dario Montagano, fusese de asemenea arestat într-un lot de 15 persoane, care importaseră la negru vin vrac din Portugalia și Spania, pe care-l prelucrau prin diferite adaosuri, inclusiv de zahăr, transformându-l în ”vin premium” italienesc.

La aceeași adresă cu societatea Transilvania Organic SRL, în comuna Viile Satu Mare, Strada Codrului nr. 103, au funcționat mai multe SRL-uri înființate de același grup restrâns de cetățeni italieni: Agriromital SRL, Agrigerardo SRL, Agrimauro SRL, Enotria Crișana SRL, Romita Organic SRL. RL a obținut confirmarea că o parte dintre aceste firme au fost folosite ca vehicule pentru infracțiunile comise în Italia. În cadrul unei operațiuni a Gărzii Financiare din Italia de destructurare a unui grup de evaziune fiscală, s-a descoperit că evazioniștii tranzacționaseră loturi uriașe de produse agricole bio, care aveau certificate de atestare emise de mai multe societăți de certificare din România.

Mărturie despre cum opera rețeaua de trafic cu produse bio false:

România Liberă a reușit să obțină mărturia administratorului QC&I SRL, Victor Scorodeti, o persoană cheie în demascarea rețelei infracționale din Italia. Scorodeti lucrează din 2001 în sistemul de certificare, el fiind cel care a descoperit și semnalat primele indicii ale mecanismului infracțional prin care produsele agricole convenționale ale rețelei au ajuns să fie vândute în Europa Occidentală drept produse bio.

,,În Italia ei au fost urmăriți vreo 2-3 ani de zile până a început operațiunea «Motanul Încălțat». Așa au numit ei operațiunea aia a lor. Noi am fost târâți în asta. Toată chestia cu produsele falsificate a început de la mine, pentru că în Italia Garda Financiară i-a săltat pe membrii rețelei deoarece au făcut evaziune fiscală, dar pe toate facturile și pe toate hârtiile scria «bio». Și atunci s-au adresat Ministerului Agriculturii de la ei și au cerut lămuriri despre produsele bio tranzacționate. Ministerul italian al Agriculturii a început să întrebe organismele de certificare care au emis certificatele bio pentru produsele tranzacționate de rețeaua de evazioniști fiscali.

Eu am primit o adresă prin care să ofer o confirmare a unor certificate care purtau elementele de identificare ale societății de certificare ecologică pe care eu o administram. Răsfoind în dosarele cu documentații, am constatat că acele certificate de atestare care apăreau ca fiind emise de societatea noastră de certificare, de fapt nu le făcusem noi. Noi cu asta ne ocupam. Noi eliberam certificate în care spunem că produsul respectiv este bio după ce facem niște inspecții și verificăm dacă producătorul îndeplinește regulamentul pentru producători bio și dacă da, eliberăm un certificat.

La Satu Mare erau niște italieni care vroiau să fie certificați pentru 3 sau 4 firme. E vorba de Agrimauri, Agrigerardo etc din Satu Mare. M-am dus, am văzut despre ce e vorba. Ei erau în primul an de-abia. Ca să ajungi să primești certificat pe care să scrie «ecologic» trebuie să treci prin niște etape. Una din etapele astea este cea de conversie, care durează minim 1 an dacă ceri derogare, dar de obicei este de 2 ani de zile. Acești italieni mi-au cerut ca din primul an să le dau certificat pentru producție bio. Le-am zis că nu se poate, dar au insistat că ei au făcut analize la producție și are calități bio. Insistând le-am dat un certificat pe care scria «Conversie Anul I» ca să fiu sigur că nu scrie altceva. Italienii mi-au luat certificatele, le-au tras la xerox, au șters «Conversie Anul I» și i-au dat bătaie și certificatele alea le-au falsificat de mai multe ori. Când am fost întrebat de Ministerul Agriculturii din Italia eu, dacă aș fi fost falsificator, le-aș fi putut da răspunsul: «da domnilor, sunt certificate originale» și gata. Dar eu le-am zis adevărul, că sunt falsuri și de aici a început circul”.

Sursa – România Liberă

2 comentarii

  1. mae Răspunde

    cazi cazi furbeti italiani ma perche non andate a fare inculo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.