Ultima actualizare: azi, 21:44

Locale

A intrat în vigoare noua lege a ambroziei

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare noua Lege a ambroziei, care cuprinde multe dintre propunerile inițiate de către deputatul UDRM de Satu Mare, Magyar Lóránd.

„În România, mai ales în nordul Ardealului, în județele Arad, Bihor, Timiș și Satu Mare, planta este foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, ori de-a lungul drumurilor și pe terenurile pe care se efectuează lucrări de construcție. Polenul produs în perioada de înflorire a plantei cauzează simptome alergice. Prezintă, de asemenea, pericol și asupra plantelor aflatele în vecinătatea ei”, a declarat politicianul de specialitate.

Conform normelor metodologice, verificarea și detectarea terenurilor trebuie realizată până la data de 20 mai a fiecărui an. În multe cazuri, identificarea acestor terenuri se efectuează pe baza unor notificări provenite din partea populației. În urma verificărilor unităților teritoriale, identificarea terenurilor este efectuată de către consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate în acest sens.

Centralizatorul terenurilor cu ambrozie trebuie întocmit cel târziu până la data de 25 mai a fiecărui an, după care se transmite o somație către proprietarii sau deținătorii de terenuri în vederea distrugerii buruienii. Verificarea îndeplinirii somației va fi supravegheată de o comisie. După transmiterea somațiilor de către autoritățile administrației publice locale, comisia va verifica terenurile identificate în perioada 1-15 iulie. Iar, dacă este cazul, comisia emite o a doua somație, conform căreia va efectua un al doilea control asupra terenurilor în perioada 16-31 iulie a fiecărui an. În cazul în care nu a avut loc distrugerea buruienii, proprietarii terenurilor în cauză vor fi sancționați, conform legii, de la 750 lei la 5 000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5 000 și 20 000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Vor fi întocmite procese verbale atât cu privire la distrugerea buruienii, cât și cu privire la amenzile aplicate, comisia având obligația de a întocmi raportul până la data de 20 noiembrie a fiecărui an.

„Bolile alergice sunt caracteristice lumii moderne în care trăim, cea mai mare frecvență fiind înregistrată de cazurile provocate de ambrozie. Foarte mulți oameni suferă din cauza polenului acestei plante răspândite în perioada august-septembrie, iar numărul celor înregistrați în acest an a depășit cu mult numărul anilor precedenți. Ploile au curățat, într-o anumită măsură, aerul, dar vara acestui an a fost destul de uscată ceea ce a mărit concentrația de polen a aerului”, a declarat Dr. Láng László, medic de familie.

Sub egida luptei împotriva ambroziei, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății derulează campanii speciale, oferind informații referitoare la recunoașterea plantei, modul de înmulțire, răspândire, efectele ei asupra sănătății populației, afecțiunile cauzate cu recomandările speciale, precum și prezentarea metodelor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii.

 „Sper ca pe viitor vom fi ajutați de o lege mult mai bine gândită și neechivocă în vederea conștientizării, în rândul populației, a importanței distrugerii ambroziei, deoarece buruiana cauzează neplăceri, pe perioada verii, tuturor celor alergici. Firește, nu acordarea amenzilor este scopul nostru principal, ci distrugerea acestei buruieni pe terenurile unde poate cauza probleme”,  a mai punctat Magyar.

Un comentariu

  1. comentator Răspunde

    No băieți, gata cu iarba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.