Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Semnături pentru oameni noi în politică. Legea care ar putea lovi baronii

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România şi Platforma Civică “România 100” din Satu Mare au anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, demararea campaniei de adunare de semnături pentru modificarea legii electorale. Astfel, este nevoie de adunare a cel puţin 100.000 de semnături la nivel naţional din 11 judeţe.

Reprezentanţii celor două formaţuni s-au angajat să adune cel puţin 1.500 de semnături din judeţ. Dacă la campania “Fără penali în funcții publice” au reuşit să adune 12.500 de semnături, acum cifra este mai mică deoarece şi numărul total de semnături este mai mic, dar şi din cauza faptului că urmează perioada de iarnă.

Printre modificările propuse în iniţiativa de reformă a legislaţiei electorale se numără revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vot preferenţial pe liste de partid care permit cetăţenilor să voteze persoana şi nu lista impusă de partid.
De asemenea, se doreşte creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naţională şi pentru cetăţenii din diaspora, iar pentru cetăţenii care trăiesc în diaspora dar care au în continuare domiciliul în ţară se propune ca ei să poată să voteze oriunde în lume pentru circumscripţia în care îşi au domiciliul în România.
Totodată, se propune scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Un comentariu

  1. satmarean Răspunde

    Excelent gandit , USR si RO 100 ! Bravo ! Intrebare : pe independenti la alegerile parlamentare unde i-ati lasat ? De pilda , daca doamna Mihaela Miroiu , de exemplu , ar putea sa fie convinsa sa candideze ca independent la parlamentare , mi-ar placea sa cred ca un prag de 1 % pt independenti ar fi perfect ! 1 % pt independenti ar fi corect ! Asa ar putea sa avem foarte multi oameni de calitate , de valoare reala , in Parlamentul RO ! Se poate sa militati si pt asta , draga USR si RO ? …Bravo si felicitari pt tot ce faceti pt tara ! ( daca nu e mai rau e si datorita voua , ma bucur si va multumesc ca existati !!!)….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.