Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Românii pot fi amendați dacă pleacă din țară în 2019, fără să anunțe Fiscul

Dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală, românii care au de gând să plece în străinătate pentru mai mult de șase luni riscă amendarea.

Reglementarea privind anunțarea intenției de a pleca din România pentru o perioadă mai lungă nu reprezintă o noutate, dar amenzile pentru nerespectarea acestei obligații se aplică începând cu anul trecut.

Potrivit legislației fiscale în vigoare, cei ce pleacă din România pentru o perioadă mai lungă de șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligați să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Această obligație este stabilită în Codul fiscal și detaliată în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016. După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, neîndeplinirea obligației poate aduce, începând din 2018, amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei.

Obligația vizează toate persoanele fizice ce stau în România și pleacă pentru o perioadă mai lungă din țară, indiferent de motivul deplasării (muncă, studii etc). Excepție de la această regulă fac, potrivit legislației, românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” (atașat articolului) trebuie completat în două exemplare. Unul dintre acestea trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. În același timp, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Întregistrarea documentului la unitatea Fiscului din raza domiciliului trebuie făcută cu 30 de zile înainte plecării din țară. Mai exact, chestionarul trebuie depus pentru ca autoritățile fiscale să decidă dacă persoana care depune acest document va fi menținută sau scoasă din evidențele fiscale.

Sursa: www.avocatnet.ro

4 comentarii

  1. gheorghe Răspunde

    Da oare de ce ne mai lasati sa mergem?Ar trebui sa-l puneti pe marele ministru al apararii(apararii de ce?)sa stea de garda la fruntariile tarii dar sa o ia cu el si pe coana carmenuta ministra de interne(care interne?,,internele de sub piele”)si sa ne controlati pana la piele(si daca e cazul si ,,sub piele”‘,adica sa ne traga pielea si sa vada ce-i acolo)ca sa nu cumva sa ducem cu noi in occident oaresce saracie sau doamne fereste ceva tezaur national!!!Ar putea asista la aceasta operatie si ministrul banilor(de finante,teodorovici fomistul)si sa ne faca socoteala(net sau brut…cum o vrea el)eventual sa-i ajute pe cei doi la controlul ,,sub piele”” al tuturor contribuabililor care vor sa insele statul ,fugind la occidentali mai mult de 6 luni si neplatind impozit.Cu fiecare zi ce trece circul devine tot mai diabolic.Daca nu ar fi de plans ,ar fi de ras.Mai mamelucilor (Fig. Om lipsit de personalitate și de păreri proprii, care face tot ce i se spune) da cat va mai rabda pamantul.Adica cei mai multi bani care vin in tara nu vin din exporturi,nici din afacerile ,,profitabile”ale statului roman sau din absorbtia de fonduri europene,ci vin de la romanasii care muncesc in strainatate si-si trimit banii acasa,iar voi nesatui,fomisti si nemernici va gasiti sa-i batjocoriti!!!Voi nu credeti ca umpleti paharul rabdarii oamenilor si a lui Dumnezeu??Ce modalitati veti mai gasi sa batjocoriti neamul asta???

  2. Driver for ever Răspunde

    Dnul Gheorge..respect ptr curajul ca ai scris asa ceva. Dreptate ai.!! Astia sunt niste gunoaie, jigodii de oameni. Ma refer la cucoanele si gunoaiele de la anaf..cei care intra la tine in firma si se prezinta ..stiti suntem de la anaf..cu buzunarul in stand by.
    Nu va e rusine jigodiilor. V am mai zis daca noi NU ne câcäm voi NU mancati, penalilor.
    Dracul sa va ia, dar nu va duce ca cereti spaga si acolo jos..in IAD .!!!
    V ai v ai Dumnezeul e sus.

  3. cetatean Răspunde

    Cu atatea magarii incearca sa-l jecmaneasca pe om ,sa-l amendeze daca merge la munca afara din tara ca pana la urma Romania o sa fie prima tara de pe planeta in care cetatenii o sa renunte la cetetenia de ROMAN !!!

  4. Rodica Răspunde

    Daca pana acu ziceam ca suntem condusi de politicieni si un guvern de prosti , agramati si incapabili , cred ca e cazul sa-mi revizuiesc parerea ! Prosti nu sunt cei care cer , ci , cei care dau ! Ma-ntreb pana unde mai rabdam ? Iesim si protestam pentru tot felul de prostii – inclusiv pentru legile justitiei -cand pe noi , astia ce ne conduc ne ard de mama focului ! De ce naibii nu iesim si noi ca francezii sau ungurii , in asa mod , incat sa-i zburam pana pe alta galaxie , sa nu se mai poata intoarce ! Noi , cei care stam cuminti in tarisoara noastra , rabdam, platim taxe si impozite , tinem o gramada de trantori-bugetari si ne lasam calcati in picioare ! Unde este unitatea si puterea noastra ? Au reusit sa ne ….decimeze (cat de bine se potriveste dictonul divide et impera la noi ) , incat fiecare alearga doar pentru el , se bucura ca e la zi cu darile la stat si nu-i mai imputa nimeni niste penalitati si dobanzi , iar daca-i mai ramane si de-o mancare buna si sanatoasa e totul in regula ! Ce-i de facut , ca asa nu stiu cat mai putem ? M-am saturat sa ma sacrific pentru hoti , pentru incapabili , pentru smecheri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.