Ultima actualizare: azi, 19:32

Locale

Regiunea din Nord-Vest, PIB pe cap de locuitor la jumătate din media europeană

Creșterea economică ridicată a României din 2016 și 2017 a dus la reducerea decalajului față de media Uniunii Europene. Regiunea București-Ilfov este cea mai dinamică și cea mai dezvoltată, arată date analizate de Profit.ro. O dinamică ridicată are și Regiunea de Vest în ultimii ani, dar și cea de Nord-Vest. De cealaltă parte, Regiunea Nord-Est rămâne printre cele mai sărace din Europa și chiar cu mult sub media țării.

Chiar dacă România crește per ansamblu, există o disparitate mare între regiuni și aceasta nu pare să se reducă, ba dimpotrivă. Nivelul regiunii de dezvoltare este unul dintre cele mai ridicate din Europa, aproape de locul 20 din 281, la egalitate cu macroregiunea nemțească Bavaria, peste Budapesta (139% din media UE) și în apropiere de regiunile Viena sau Salzburg (ambele cu 151% din media UE).

Cel mai bine arată convergența în Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) cu un avans de 12 pp față de 2014 la 67% din media UE. Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) s-a apropiat cu 9 pp față de media UE la 60%. Regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj), deși conține zone dinamice precum Clujul, a crescut în media României față de 2014 și se află la 56% din media UE.

Dacă București Ilfov a crescut a crescut cu 12 pp față de media UE între 2014 și 2017, iar regiunile Vest, Centru și Nord-Vest se țin și ele bine, Regiunea Nord-Est ( județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) a avansat cu doar 5 pp la 39% din media UE, Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) cu 4 pp la 53% din media UE, la fel ca Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) la 50% din media UE. Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) a avansat puțin mai mult, cu 6 pp, la 45% din media UE. Toate regiunile rămân, însă, în topul sărăciei din UE.

Sursa – profit.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.