Ultima actualizare: azi, 19:32

Locale

FOTOGALERIE. Poliţia a făcut controale în şcoli. Peste 100 de elevi absenți nemotivat

Pe parcursul săptămânii trecute, 45 de polițiști de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au organizat și desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii absenteismului școlar. Astfel, pe parcursul celor 2 zile, polițiștii au făcut verificări în 58 de unități de alimentație publică din județ, iar în urma activităților desfășurate au fost depistați 106 de elevi care absentau nemotivat de la ore, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale la Legea nr. 61/1991.

În consecință s-au luat măsuri pentru înștiințarea unităților de învățământ de unde provin elevii iar elevii au fost avertizați în privința măsurilor contravenționale care ar putea fi aplicate părinților sau tutorilor, totodată fiind îndrumați spre școlile pe care le frecventează.

De asemenea, angajații localurilor unde au fost găsiți elevii au fost atenționați cu privire la respectarea prevederilor art. 2 pct. 22 din Legea nr. 61/1991 – “ constituie contravenție servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor ”. Sancțiunile contravenționale aplicate pentru încălcarea articolului sus menționat sunt amenzi cu valori cuprinse între 100 și 500 de lei.

Totodată, în conformitate cu Legea educației naționale nr. 1/2011, părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului pe perioada învățământului obligatoriu, în caz contrar, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ, aceștia fiind pasibili de amendă cuprinsă între 100 și 1 000 de lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității.

Astfel de acțiunile ale polițiștilor vor continua și în perioada următoare.

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare transmite următoarele recomandări persoanelor care au responsabilități privind siguranța elevilor atât în timpul orelor de curs cât și în afara acestora:

  • Atât profesorii de la cursuri cât și cei care se află de serviciu în unitatea de învățământ, însărcinați cu supravegherea elevilor în timpul pauzelor, să respecte regulamentele de ordine interioară existente;
  • În perioada când elevul este la școală persoanele responsabile trebuie să monitorizeze persoanele din exterior care doresc să intre în unitățile de învățământ și să cunoască elevii care sunt căutați de către acestea;
  • Accesul în unitățile de învățământ al elevilor să se facă în baza unei legitimații sau a carnetului de elev și periodic să le fie verificate ghiozdanele elevilor suspectați că introduc obiecte interzise în școală;
  • Înștiințarea de îndată a organelor de poliție în cazul în care există suspiciunea asupra unor elevi că s-ar prezenta la orele de curs sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive;
  • Părinții să încerce să cunoască grupul de prieteni al copiilor, şi pe părinţii acestora, precum și preocupările lor;
  • Încurajaţi copilul să-şi cheme prietenii acasă: oferiţi-le un spaţiu privat, dacă este posibil și lăsaţi-i singuri;
  • Aflaţi numerele de telefon mobil şi de acasă a celor mai apropiaţi prieteni ai copilului;
  • Acordaţi o atenţie deosebită atunci când copilul menţionează nume noi şi încercaţi să aflaţi cine sunt acei copii și fiţi atenţi la selecţia pe care copilul o face faţă de prieteni (mai ales faţă de cei pe care îi dezaprobaţi);
  • Spuneţi experiențe de viață pozitive (fie din propria viaţă sau din istorie, cărţi, filme, etc.) ale persoanelor care au ales să nu meargă împreună cu mulţimea – şi au realizat lucruri mari din cauza asta, totodată expuneți-le și pe cele negative din care pot să înțeleagă de ce le sunt interzise anumite lucruri;
  • Încurajaţi şi ajutaţi adolescentul să-și ocupe timpul liber cu activități educative și sportive, de ex. să se înscrie într-o: echipă sportivă, grup de tineret, clasă de artă sau organizaţie de voluntariat.
  • Explicaţi copilului că prietenii adevăraţi nu îl vor determina să facă lucruri care nu sunt în concordanţă cu valorile şi dorinţele sale;
  • Este important pentru adolescenţi ca părinţii să nu le invadeze intimitatea şi să le acorde încredere. În cazul în care sănătatea copilului este în pericol şi deveniţi îngrijoraţi, puteţi verifica camera copilului, telefonul mobil şi calculatorul. În acest caz, uitaţi-vă după urme ale consumului de alcool sau alte droguri, sticle, accesorii pentru droguri; verificaţi istoricul de navigare de pe internet, site-urile pro-droguri, precum şi mesaje, e-mail-uri neobişnuite.

O colaborare permanentă între polițiști, cadre didactice și părinți va asigura premisele unui parteneriat eficient care să conducă la prevenirea incidentelor ce ar putea perturba liniștea comunității în care trăim și a asigura un mediu sigur pentru elevi.

 

 

 

 

 

5 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Dar dați odată o palmă la cel care a dat voie să se construiască cafeneaua de lângă Eminescu și lasă să funcționeze păcănelele de pe Cuza! Parcă sunt în lege niște distanțe minime! Bine că nu e cofee-shop din ăla olandez. Apoi copii stau acolo! Păi normal! Voi unde ați sta? În clasă?

  2. .... Răspunde

    In primul rand parintii sunt de vina. Opreste cu masina in mijlocul drumului sí se uita cum intra fiica la o cafea. Mare rusine.

    • ......... Răspunde

      Ce bine ca este un vinovat de serviciu Părintii sunt la munca pe minim economie ca asa ii place patronului Lăudabil activitatea politiei pot sa meargă mai departe arestări prezentați unui judecător și ore în folosul comunități .Spor la treaba .

      • ... Răspunde

        Păi cine să fie atunci vinovatul? Becali? Dăncilă? Dragnea? Cine trebuie să-i educe? Poliția de frontieră sau UEFA? Nici nu-mi dau seama!? Cred că apelez la unul din ajutoare și sun un prieten.

  3. Vlad Tepes Răspunde

    In concluzie politistii n-au facut ” controale in scoli ” ci in crisme !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.