Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Peste 500 de sătmăreni au semnat: vor interzicerea petardelor și artificiilor

Peste 500 de sătmăreni au semnat: vor interzicerea petardelor și artificiilor. Petiția a fost lansată ieri, iar atât argumentele inițiatorilor (Grupul Zöld Szatmár/Sătmarul Verde) cât și ultimele evenimente din Satu Mare i-au convins pe foarte mulți sătmăreni să se alăture acestui demers.

Foarte mulți dintre sătmărenii care au semnat petiția și-au motivat decizia. Oamenii spun că aceste distracții din perioada Sărbătorilor fac mai mult rău decât bine, iar de multe ori articolele pirotehnice devin extrem de periculoase când ajung în mâinile unor inconștienți. Totodată, sătmărenii spun că vor interzicerea petardelor și artificiilor, întrucât acestea pun în pericol vieților copiilor, dar și a animalelor.

Ce spun inițiatorii petiției:

,,Petardele și artificiile pot prezenta riscuri serioase pentru siguranța publică și pentru mediu, motiv pentru care mai multe state și orașe au luat decizia de a le interzice.

Focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom).

În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

În perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru animale, fie că sunt de companie sau sălbatice. Zgomotele puternice şi impulsurile luminoase provoacă un stres teribil.

Dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și de clădiri. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință.

Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului perceput. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat.

Micile mamifere își părăsesc cuibul din cauza sperieturii și adesea nu-l mai regăsesc. Petardele au un efect catastrofal asupra liliecilor, care se bazează pe undele sonore (ecolocație) pentru a zbura și a se orienta.

Ecosistemele acvatice sunt puternic afectate de reziduurile artificiilor care cad în urma exploziei, aterizând în râuri, lacuri și iazuri.

Vrem interzicerea focurilor de artificii în municipiul Satu Mare!”

Petiția poate fi consultată AICI.

Reamintim că trei copii răniți cu petarde au ajuns la Spitalul Judeţean Satu Mare. Un adolescent în vârstă de 13 ani, a suferit arsuri la nivelul mâinilor şi feţei, motiv pentru care a fost internat în cadrul secției de Chirurgie plastică.

De asemenea, un câine a fost dus intenționat, de stăpâni, la artificiile din centrul municipiului Satu Mare. Decizia este una cât se poate de neinspirată, având în vedere faptul că zgomotul puternic provoacă deranj animalelor.

Totodată, a fost lansată chiar și o petiție națională pentru pedepsirea copiilor din municipiul Satu Mare ce au desfigurat un câine cu o petardă.

 

3 comentarii

  1. bla Răspunde

    deci sub 5% au semnat. Majoritatea conteaza, petitia a picat, semnaturile nu se iau in considerare . Sa-i deporteze primaru in alta parte. Sa vina petardele si artificiile ! 😉 Acuma serios, 500 e apa de ploaie . De cand conteaza minoritatea? Eu vreau sa se inchida mall-urile? Se vor inchide? Poate strang vreo 3000 de semnaturi, ce ziceti?

  2. abc Răspunde

    Acuma intrebarea era corecta daca aveai optiunea sa votezi cu DA sau NU.
    Eu nu sint de acord sa nu vad focuri de artificii numai pentru ca niste jeguri au fost crescuti asa cum au fost.
    Eventual as vota o inlaturare a lor din societate dar nicidecum nu o sa-si construiasca viata 100.000 de locuitori ai Satului Mare dupa chipul si asemanarea a 500.
    Ce ziceti ?!

  3. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Eu as pune asa intrebarea: “Qui prodest”. Cu ce ne alegem in urma acestui virtual minirazboi? Chiar avem nevoie? Chiar avem finante pentru asa ceva? Fenomenul nu prea este controlat, mai ales restrictionarea accesului minorilor la “munitie”. Apoi vedem “minuni”, adica fel de fel de accidente. Bani aruncati in vant. Afacerea banoasa a cuiva si prostirea p@limii. Panem et circenses.??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.