Ultima actualizare: azi, 13:55

Locale

Primarul Kereskenyi Gabor, prima declaraţie despre alegerile din două tururi

Primarul Kereskenyi Gabor a dat astăzi prima declarație desrpre propunerea guvernului de introducere a votului în două tururi pentru primării. El a arătat că un primar bun poate fi reales, indiferent de etnie, dând exemplul preşedintelui Klaus Iohannis care a fost în repetate rânduri primarul Sibiului, deşi a aparţinut unei minorităţi.

“Noi nu ne ocupăm de sistemul de alegeri locale, noi ne facem datoria, avem un mandat care trebuie dus la bun sfârşit. Vor decide alegătorii, trebuie muncit foarte mult pentru a dobândi încrederea alegătorilor, acest lucru trebuie să îl facem. Noi vom face toate procedurile interne şi mergem înainte. Nu va fi uşor, poate va fi mai greu decât dintr-un tur, dar noi avem motive să fim mândri de ce am făcut. UDMR, de-a lungul perioadei post decembriste, din 1992 de când sunt alegeri libere, a obţinut funcţia de primar în Satu Mare şi dacă a fost un tur, şi dacă au fost două tururi. Eu personal nu am o obiecţie legată de alegerea primarilor în două tururi. Aşa cum spunea preşedintele Iohannis, un primar bun este reales indiferent de etnie. Dar, aşa cum arată şi recomandările Comisiei de la Veneţia, nu este corect ca înainte cu 5 luni să se schimbe regulile. Din păcate, se discută mai mult de subiecte politice, dar noi, administraţia locală, avem obligaţia să nu uităm de problemele oraşului”, a declarat Kereskenyi, pentru Agerpres.

Edilul a precizat că la Satu Mare există un parteneriat cu PNL-ul

“La Satu Mare, avem un parteneriat cu PNL şi la nivel de judeţ şi la nivel de municipiu. La nivel naţional este mai degrabă un subiect de campanie electorală. Miza este în marile municipii din Moldova ca Iaşi şi Bacău, unde sunt presiuni la nivelul PNL şi consideră că astfel pot învinge PSD, care conform calculelor lor nu pot face mai mult de 45%. Problema e că va urma o perioadă de instabilitate. Este o perioadă dificilă, trebuie aprobat bugetul trebuie să ne ocupăm de implementarea proiectelor europene, de serviciile publice”, a mai spus primarul.

Kereskenyi: Contează ce ai realizat!

“La ultimele alegeri nu a fost niciun primar ales cu 20%. De ce e mai legitim unul care ia 10% în primul tur şi reuşeşte să creeze o coaliţie toxică să ajungă primar? Procentul din primul tur este cel real, fără speculaţie, fără maşinărie politică, fără troc politic. Acesta este procentul adevărat al candidatului. Aşa cum am mai precizat, UDMR a mai câştigat de două ori în turul doi, pentru sătmăreni criteriul etnic nu e decisiv. În 2004, Iuliu Ilyes (UDMR) l-a învins pe Radu Bud (PNL) şi în 2008 pe Dorel Coica (PSD). Contează fiecare ce a realizat. Asta va conta şi în 2020, fiecare candidat va trebui să arate ce realizări are”, a mai precizat edilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.