Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunțat că răspândirea noului coronavirus COVID-19 poate fi caracterizată drept „pandemie”, fiind prima pandemie cauzată de un coronavirus.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Ce este o pandemie
Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte într-o regiune peste nivelul aşteptat (endemic), se vorbeşte despre o epidemie. În cazul în care îmbolnăvirile sunt limitate la nivel local, se vorbeşte adesea şi despre o erupţie. Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.
Ultima pandemie a izbucnit în 2009, fiind cauzat de gripa porcină, însă decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a declara pandemie pentru focarul H1N1 a fost criticată de unele țări. Ultima mare pandemie din istorie a fost cu siguranță cea cauzată de gripa spaniolă din 1918, virus ce a lăsat în urmă în jur de 50 de milioane de morți.
Celelalte pandemii din istorie:
Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009
HIV (1981)
Gripa spaniolă (1918)
Variola (1870)
Ciuma bubonică (1347)