Ultima actualizare: azi, 21:59

Externe

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunțat că răspândirea noului coronavirus COVID-19 poate fi caracterizată drept „pandemie”, fiind prima pandemie cauzată de un coronavirus.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Ce este o pandemie

Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte într-o regiune peste nivelul aşteptat (endemic), se vorbeşte despre o epidemie. În cazul în care îmbolnăvirile sunt limitate la nivel local, se vorbeşte adesea şi despre o erupţie. Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.

Ultima pandemie a izbucnit în 2009, fiind cauzat de gripa porcină, însă decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a declara pandemie pentru focarul H1N1 a fost criticată de unele țări. Ultima mare pandemie din istorie a fost cu siguranță cea cauzată de gripa spaniolă din 1918, virus ce a lăsat în urmă în jur de 50 de milioane de morți.

Celelalte pandemii din istorie:

Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009

HIV (1981)

Gripa spaniolă (1918)

Variola (1870)

Ciuma bubonică (1347)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.