Ultima actualizare: ieri, 20:46
Locale

Pompierii explică! Motivul pentru care nu au putut accepta ajutorul bărbatului în căutarea minorului dispărut

Pompierii au explicat de ce nu au putut accepta ajutorul sătmăreanului în căutarea minorului în vârstă de 16 ani dispărut în apele râului Someș. Surse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Someș al județului Satu Mare au declarat că pompierii dețin tehnica necesară în astfel de situații, iar pe de altă parte, accesul civililor este interzisă în barca salvatorilor.

,,Dânsul (n. red. sătmăreanul care a vrut să ajute la căutarea minorului) era supărat că nu am vrut să îl luăm în barcă. Noi nu avem voie să luăm civili în ambarcațiune. Noi intervenim cu bărci pneumatice, avem tehnica necesară pentru căutări. Toată ziua l-am căutat pe băiat, iar mama acestuia a spus că este mulțumită de cum decurge intervenția”, au precizat, pentru Portal SM, surse din cadrul ISU Satu Mare.

Amintim că o sătmăreancă a povestit, pentru Portal SM, cum soțul ei a încercat să dea o mână de ajutor pompierilor pentru căutarea minorului în vârstă de 16 ani dispărut în apele Someșului. Femeia spune că salvatorii sunt slab dotați, întrucât au pornit în căutarea băiatului cu o barcă dezumflată, iar mai apoi au refuzat să fie ajutați.

Redăm, integral, mărturia sătmărencei:

,,Ieri după-masă, la ora 18.40, am fost martorul unui eveniment drastic pe malul Someșului, zona Bercu Roșu. Un tânăr de 16 ani s-a înecat în apă. Am sunat la 112, am fost ținută la telefon aproximativ 15 minute, iar după alte 15 minute au sosit echipajele de la pompieri. Soțul meu a ieșit în calea lor și i-a ajutat sa pună barca pe apă, sesizându-le că barca este dezumflată și nu dețineau echipamentele necesare pentru a găsi trupul copilului. Cu asemenea echipament căutarea este foarte grea, barca nu era dotată cu motor ci doar cu vâsle, nu dețineau nici măcar o greutate de ancorare, deplasarea pe apă a fost foarte grea, iar cu asemenea echipament căutarea era în zadar.

La acel moment soțul le-a oferit ajutor întorcându-se acasă după sonar de ultima generație. Soțul aproximativ în 15 minute s-a întors cu sonarul din cartierul Solidarității. Echipajul de pompieri era în căutarea trupului pe când soțul a sosit cu sonarul. În acel moment au și ieșit la mal sa îl ia și pe el în barcă cu sonarul pentru căutarea trupului. Timp de 2 ore au căutat, dar termenul de căutare era limitat pana la ora 21.00. Toate echipajele de la fața locului i-au mulțumit soțului pentru ajutorul oferit, întrebandu-l dacă ar fi disponibil și următoarea zi.

Astăzi soțul a ieșit la fata locului cu sonarul și cu o greutate de ancorare, întâlnind echipajele de la pompieri care erau în căutarea trupului, tot așa oferindu-le ajutor, doar că echipajul cu ambarcațiunea căuta trupul într-un loc greșit și îndrumându-i din nou cu informațiile din seara trecută. Nici nu au luat în considerare și au refuzat ajutorul oferit. Echipajul era cu același echipament folosit din seara trecută, în seara tragediei, cu ambarcațiune fără motor. Soțul meu a vrut să ajute echipajele pentru a găsi trupul băiatului într-un timp cât mai scurt. Și echipajul de azi putea sa ia în considerare ajutorul oferit ca să găsească trupul cât mai rapid, fiindcă nu e totuna dacă se găsește după 12 ore sau 4 zile. Destul de dezamăgitor este faptul că în secolul 21 echipajele de intervenție să nu fie dotate cu tehnologie. Statul român ar putea să ofere mai multe fonduri pentru a echipa pompierii și pentru asemenea urgențe.”

CITEȘTE ȘI:

8 comentarii

 1. Marshall Răspunde

  jos palaria in fata celor care au ajutat.
  Dar totusi, cum adica ,” ..întorcându-se acasă după sonar de ultima generație..”
  Sonar cumparat de pe emag sau de submarin nuclear ?

 2. realitatea Răspunde

  Mă gândesc așa în mine măi ce articol interesant!!! Mă gândesc așa în mine că sigur și copilul care a dispărut citește cu atenție cum se dă cu stângu-n dreptu și se ceartă între ei salvatorii. Citește probabil undeva la fundul apei. Scuze pentru expresie dar dacă nu l-au găsit până acum șansele sunt zero. Cam așa vor scrie în raport că “am căutat insistent cu toate dispozitivele noastre și nu l-am găsit sau l-am găsit, dar târziu”. Hârtia suportă orice. Asta ține loc de viața unui copil??? Să i se facă test covid dacă îl găsesc totuși. Nu se știe niciodată. Autoritățile lui pește!😱😥

  • Mario Răspunde

   Multi specialisti. Toti se pricep la fotbal si politica. Mai nou si la situatii de urgenta. Oamenii aia stiu ce au de facut. Respect pentru ei!!! Sunt cei mai apreciati si iubiti oameni!!!

   • realitatea Răspunde

    Asta să explici aparținătorilor. E ușor din fața calculatorului. Du-te și fă le consiliere psihologică! Dar ai dreptate dintre toate autoritățile (care sunt praf în țara asta) cei de la ISU sunt net cei mai profesioniști dintre toți.

 3. satmarean Răspunde

  DE CAND LUMEA SE STIE, CA UNUL INECAT IESE DUPA 2,3 ZILE VARA SI DUPA 6,7 ZILE IARNA. PROBLEMA ESTE SA-L GASEASCA CINEVA PE UNDE IESE LA SUPRAFATA.

 4. Osan Răspunde

  De tot Rahatul Satmarul!!

 5. realitate Răspunde

  Vezi @Mario că am avut dreptate din păcate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.