Ultima actualizare: ieri, 22:25
Locale

Un val de aer polar va lovi România. Expert: „Vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”

Un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend, potrivit meteorologilor. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat miercuri dimineață la Digi24 că vortexul polar este o circulație intensă a vântului și care „se extinde undeva între 10 și 5o kilometri în atmosferă”. „În această circulație, vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”, a precizat el.

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu.

„Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”, a subliniat expertul.

„Vortexul polar nu este o descoperire recentă, știm despre existența lui de foarte mulți ani și cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aș putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a mai spus el.

 

3 comentarii

  1. MortalSm Răspunde

    Mai PortalMortalSm, de ce scrieti prostii? Omul zice ca vortexul polar e la o înălțime de 10-50 km si acolo sufla vantul cu 250km/h. De ce induceti populația in eroare mai MortalSm. 250 km/h aici la nivelul solului ar însemna uragan sau tornada mai tâmpiților.

    • soldatu svejk Răspunde

      pentru senzatie se poate scrie ca la 10 -50 km distanta de satu mare vantul va sufla cu 250 km/ora.Cand sa scufundat Titanicu ,capitanul striga la pasagerii panicati ca pamantul e la doar 5 km de ei , in ce directie ? au strigat pasagerii , capitanul a raspuns ,, sub noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.