Ultima actualizare: azi, 15:37
Locale

Prefectura: Mulți sătmăreni nu cunosc/nu respectă obligativitatea purtării măștii de protecție

Mobilizare cu forțe suplimentare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în acest sfârșit de săptămână pe raza județului Satu Mare pentru a verifica respectarea măsurii obligatorii de purtare a măștii de protecție în toate locurile publice din municipiile, orașele și localitățile unde rata incidenței este de peste 1,5 la mia de locuitori, în mijloacele de transport public local, dar și intra și interjudețean, precum și în toate magazinele, mall-urile și restaurantele.

În perioada 30.10-01.11.2020, în cadrul celor 44 de acțiuni organizate de echipajele Ministerului Afacerilor Interne au fost verificați 136 de agenți economici, respectiv 453 alte locații și 294 mijloace de transport în comun. Au fost legitimate 4749 de persoane în contextul în care se remarcă faptul că o mare parte a locuitorilor din municipiul Satu Mare nu cunosc/nu respectă obligativitatea purtării măștii de protecție.

Subprefectul Altfatter Tamas solicită structurilor MAI menținerea ritmului susținut al acțiunilor de prevenire și control a răspândirii virusului SARS-COV-2 și roagă cetățenii județului Satu Mare să conștientizeze riscul la care ne expunem dacă nu respectăm principalele măsuri de protecție.

Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

16 comentarii

  1. John Doe Răspunde

    Si mai trist este ca prefectura si oamenii din subordine nu cunosc constitutia si cum ar trebui reglementata purtarea mastiilor. In acelasi timp, este trist ca politistii sunt “fortati” sa amendeze oamenii care nu poarta masca, amenda care poate fi contestata deoarece a fost declarata neconstitutionala. Sunt pro prevenire, dar:

    Din ce este aerul compus?

    78% azot, 21% oxigen, 1% argon + si alti compusi chimici.

    Daca voi imi demonstrati ca virusul de covid se afla intr-o proportie de 0,5% in aer (adica este aproape tot timpul prezent in aerul pe care il respiram), voi purta masca neconditionat. Dar cand este vorba ca cineva stranuta pe strada si virusul este purtat x metri prin aer iar eu sunt la locul nepotrivit in momentul nepotrivit sa contractez acest virus. Sansa fiind undeva 1 la 1mil. este cea mai mare aberatie, acest purtat de masca.

    • Statistic Răspunde

      Lasa mai teoria proasta, asa nici centura de siguranta nu trebuie purtata ,ca sunt mici sanse sa faci accident….caroseria are mai multe stele ca si coniacul, etc ,cazanul are si airbaguri .Feisbucul prosteste pe toata lumea !!! ( si va spioneaza de numa-numa , dar santeti fraieri ,nici nu puteti sa respirati fara…)

      • John Doe Răspunde

        Nu este o teorie doar o opinie personala. Nu am indemnat pe nimeni sa nu poarte masca, doar mi-am explicat punctul meu de vedere. Oamenii ca si tine ar trebui sa se abtina de la comentarii, deoarece:

        1) Citeste cateva carti sau articole din comunitatea stiintifica si nu asculta ce iti zice Orban, Arafat, Rafila, Iohannis etc.

        2) Invata sa diferentiezi intre teorie si opinie.

        3) Vii cu niste comparatii care nu au logica. Compari cerul cu pamantul.

        Data viitoare poate oferi si tu niste contra-argumente decat sa vii ca si cunoscator al adevarului absolut. Incearca sa mai si gandesti, nu fii oaie.

  2. x-ulescu Răspunde

    daca poarta masca hotii ,bisnitarii si restul interlopilor isi pot face treaba linistiti ,organele se uita doar dupa cine nu poarta masca

  3. Jan Valjan Răspunde

    “AMENZILE PENTRU NEPURTAREA MASTII SUNT NULE PENTRU NEPURTATOR SI PENALE PENTRU EMITENTI”

    ASANAREA FRICII
    Cum trebuie sa procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe fata a mastii. Am spus “pe fata” avand in vedre faptul ca legea 55/2020 nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ietarhic legii care ar fi trebuit sa rezolve problema, sunt nule din start – pentru ca stim: Constitutia nu admite decat legii sa stabileasca acest aspect.

    O alta grava anomalie este faptul ca instituirea stării de alertă doar prin Hotararea Guvernului si fara control parlamentar, este neconstitutionala. Starea de alertă nici nu este prevăzută in Constitutia României.

    Cu toate acestea, poliția da amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea mastii de protectie. Dar procedand asa, politistii care o fac, comit infractiunea de abuz in serviciu care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal.
    In consecință, orice roman care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea mastii, o poate contesta in instanta pentru a i se anula.
    Va prezint acum procedura. Mai întâi, amenda nu trebuie semnata. Si desigur, nu trebuie platita. Apoi, din partea celui amendat, politistul care scrie acel proces verbal este obligat sa scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important sa i se dicteze polițistului, iar el sa scrie exact ce spune cel amendat. Va spune in cuvinte proprii ca nu este de acord cu amenda pentru ca (1) aceasta este neconstitutionala, (2) pentru ca ii încalcă drepturi fundamentale si libertăți garantate de Constitutie si (3) pentru ca cei care emit acea amenda comit un abuz in serviciu.
    Dupa ce este completat procesul verbal cu acele precizari, amenda urmează sa vina prin posta la domiciliul celui amendat.
    Legea prevede ca orice amenda poate fi contestată in termen de 15 zile de la acea data calendaristică.
    Se face o foto-copie a procesului verbal care se depune la Judecătoria de care apartine cel amendat, impreuna cu acea Contestatie in care se solicita anularea amenzii. Aceasta Contestatie se bazeaza pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei.
    Contestația poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penala a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere ca faptă lor se încadrează in prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se refera la abuzul in serviciu.
    Se pot solicita instantei despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea in dauna părții vatamate (pentru daune morale si materiale).
    Acolo unde exista posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie si electronic, prin E-mail. In acest caz, tot prin E-mail va veni din partea Judecătoriei numarul de Dosar înregistrat pe numele celui (celei) care a facut Contestația pentru anularea amenzii.
    Dupa primirea numărului de Dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care in prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei.
    Judecătoria va emite o Citatie pe care o va trimite prin posta contestatarului amenzii. Dupa primirea Citatiei pentru prezentarea la proces la data stabilită, daca dintr-un motiv sau altul nu puteti participa, se poate solicita in scris sau prin E-mail judecarea cazului in lipsă.
    In acest caz, nu mai este nevoie sa fie prezent acolo un avocat special ales (care cere onorariu). Conform articolului 24 din Constituție (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, daca el nu este ales anticipat. Totusi, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda sa fie prezent la proces.
    Este important ca in conținutul Contestației sa se precizeze ca in conformitate cu decizia Curții Constituționale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sanctiuni in baza articolului 65 litera (h), pentru ca Hotărârile de Guvern si Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile si libertatile cetățenești. Curtea Constituțională a desfiintat aceste acte normative. Constitutia spune in articolul 53 ca trebuie făcute doar prin lege.
    Deci numai cu 30 de lei se poate scapa de orice amenda emisă de politie pentru nepurtarea mastii, mai ales cand este vorba despre nepurtarea ei in spatii deschise, dar si in celelalte cazuri.
    Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin posta.
    Acum, trebuie sa mai stim ca in ultima perioada, dupa ce patriotii romani amendați în acest mod si-au obtinut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea mastii, unii politisti au inteles ca sunt pusi de sefii lor sa faca abuz in serviciu si au schimbat tactica: dau doar avertismente in loc de amenzi.
    Deci vedeti ca se poate. Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar sa ne facem partea, adica sa ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apara drepturile si pentru a ataca in instanta abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul politiei române.

    • Viteaz Răspunde

      Alte cretinatati monumentale copy paste de la alti inapti intunecati mintali. Vreau sa te vad, in instanta, cum contesti tu asa mare si tare. Si apoi sa vedem si decizia finala. Altfel esti doar un alt inapt viteaz pe internet.

  4. Doctor Răspunde

    Lasati teoria chibritului despre legalitaea legilor,hotararilor ,etc daca ai creier mai mare decat o gaina ,si astea sunt deocamdata singurele masuri care ajuta ,atunci trebuie respectate ,purtati masca corect , puteti ajunge la mine la spital ,poate muriti ,poate faceti complicatii poate moare cineva drag,virusul este imprevizibil ,lasa sechele dure ,de multe vom afla peste 1-2 ani.

    • John Doe Răspunde

      Domnule Doctor,

      O mica curiozitate din partea mea: De ce nu se face autopsii, oamenilor care au murit cu/de Covid?

      Din moment ce nu se fac autopsii, cum se poate declara ca a murit din cauza Covid-ului? Sunt constient ca poate fi un factor determinant, dar totusi este ireal daca ai acest virus si mori, automat ai murit de Covid.

      Cat de sigure sunt aceste masti?

      Mastile chirurgicale au o eficienta de filtrare intre 10%-90% depinzand de calitate si materialul fitrant folosit. Fiindca foarte multe masti au sosit fara certificari ISO, cum pot stii, avea incredere ca aceste masti ajuta?

      As fi de acord cu purtatul mastilor daca ar fi vorba de acele respiratoare profesionale care se folosesc de ex. in vopsitorii si care sunt omolagate cu niste standarde de calitate in privinta filtrarii (N95, N99, N100, P95, P99, P100). Dar chiar si aceste respiratoare, garanteaza doar 95%-99,7%.

      Multumesc anticipat pentru raspuns.

      • Tu Răspunde

        @John,tu de ce crezi că cer doctorasii ăștia suspendarea acuzării de malpraxis. Pe mulți i-au omorât cu mâna lor. Au băgat la medicamente în ei până i-au curățat. Cadru medical mi-a relatat cum om cu ,covid,a intrat pe picioare în spital fără simptome iar după cocktailuri primite până dimineața a fost mort. Chiar și doctori au povestit că au refuzat tratamentul cu medicamentele minune care te curată rapid. Despre ventilația mecanică care nu era necesară și a omorât oameni,nu se mai spune. Eu nu zic că o fac intenționat,ei fac la ordin și cred că te ajută.

        • Povesti nemuritoare Răspunde

          Te rog sa spui public si concret numele pacientului si medicamentele ce le-a primit. Spune concret ce medicament din tratamentul pentru covid de omoara de seara pana dimineata. Povesti de genul am auzit de la cineva, sunt doar atat, povesti.

          Eu cred ca tu minti. Si dezinformezi.

          Daca ai informatii concrete, fa-le publice pana la capat. Altfel, ceea ce faci tu poate cadea sub incidenta codului penal.

          • Tu

            @povesti,ia de aici cu pâine: Mărturie cutremurătoare, după ce o asistentă din Olt a decedat de COVID: Îmi spunea că a intra în Puşcăria Iadului!
            Mărturia cutremurătoare făcută de fratele unei asistente din Olt care a decedat de COVID
            Foto: Adevarul
            Previous
            Next
            25 15 Google +0
            Fratele unei asistente din Olt care a decedat din cauza coronavirusului a făcut mărturii cutremurătoare cu privire la întâmplările care au făcut-o să îşi piardă viaţa. Victima ar fi fost scoasă de la ATI după ce fratele ei a sunat la urgenţă să spună că aceasta e în stare gravă şi nimeni nu se duce să vadă ce s-a petrecut.

            Victima a decedat pe 26 octombrie 2020, şi, deşi de obicei DSP precizează când e vorba de personal din instituţii publice infectat în focare, despre Eugenia Haita nu s-a spus o vorbă. Fratele ei însă a decis să spună calvarul prin care a trecut întreaga familie.

            „La două săptămâni ele erau testate, pentru că lucra în cadrul Centrului de Reabilitare Caracal (n. red. – din structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt), ea nu a fost testată la privat, le testau ei. Ea a chemat salvarea şi s-a dus la spital, şi ea şi celelalte două colege care au ieşit pozitiv. Ei i-au spus că are 25 la sută afectat plămânul. Ea cu două zile înainte a pus nişte flori în grădiniţă, a transpirat, a luat-o cu frig, a doua zi a început să tuşească un pic, duminică a mai tuşit un pic, dar nu cred că era din cauza COVID. Au pus-o să refuze internarea, dar ea nu a vrut, şi a cerut să se interneze. Celelalte două au refuzat internarea.

            Luni dimineaţă i-au adus tratamentul, fiind cadru medical a vrut să verifice. I-a dat o pastilă din aia de HIV, Kaletra, iar ea a zis că o refuză. Un medic de la Terapie Intensivă, care s-a nimerit atunci pe tură, i-a spus că trebuie să ia schema, că aşa cere protocolul. Ea a zis atunci că nu ia nimic. Ea era infectată cu câteva zile înainte, avea opt-nouă zile şi nu avusese probleme. Luni dimineaţă, la ora 8.00, le-a zis că le ia, s-a speriat. La 10.30-11.00 a făcut pe ea, a făcut diaree şi urină, nu se putea ridica. După ce a făcut pe ea, a început să ne sune. Ne spunea că o arde totul pe interior. Când a venit la ora 1.00 cu tratamentul, a spus că nu le mai ia, dar medicii au început să insiste. După amiază, i-a fost şi mai rău şi a început să ne sune“, a povestit fratele femeii, pentru 10 News Media.

            “Am intrat în Puşcăria Iadului”. Declaraţia şocantă făcută de victimă
            Femeia şi-a sunat familia necontenit şi a ruga cu disperare să se facă ceva pentru că se simţea rău şi nu o ajuta nimeni. Aceasta îi spunea fratelui ei că a intrat în “Puşcăria Iadului” şi că este foarte speriată.

            „Ne spunea să facem cum facem să încercăm să o luăm acasă că se simte foarte rău, nu ştiu dacă de la tratament sau de la COVID. Eu îi spuneam să-l ia, seara la 19.00 i-au dat iar, a doua zi l-a refuzat. A zis că nu mai poate, că nu mai are aer, că o doare carnea pe ea. Doctorul ne spunea că refuză tratamentul, că nu are ce să-i facă. Noi cu gura pe ea, să ia tratamentul în continuare. Făcuse pe ea, dar nu venea nimeni să o schimbe. Nu mai simţea când făcea pe ea, decât se pomenea udă”, a continuat fratele relatarea.

        • Golf Răspunde

          @Tu, am și eu o cunoștință pneumolog aflat în prima linie la spitalul de copii din Oradea care a fost transformat în spital coco gripă. Mi-a spus că 90% din pacienții care i-au murit în lunile martie, aprilie, mai și iunie ar fi supraviețuit dacă le-ar fi dat tratamentul corect. I-au ucis din cauza diagnosticului greșit. Acești doctori au urmat ordinele primite de la centru.

          La începutul lui aprilie i-am trimis niște link-uri cu niște materiale video de la doctorul Rashid Buttar în care explica clar de ce trebuie evitate ventilația mecanică și folosit respiratorul, explica și de ce diagnosticul este greșit. Dar mi-a spus că nu a putut urmări mai mult de 5 minute din material… Cu așa măcelari, pardon, doctori, mai bine eviți orice contact cu ei și refuzi testele coco.

      • Doctor Răspunde

        Si asta este o informatie eronata de feisbuci ,ca nu se fac autopsii ,si toata lumea marseaza cu informatii proaste raspandite acolo .
        https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ce-au-scos-la-iveala-autopsiile-pacientilor-ucisi-de-covid-medic-constatarile-sunt-socante-1331219

        • John Doe Răspunde

          Domnule Doctor,

          S-au facut niste autopsii la spitalul Colentina pentru a vedea care organe sunt atacate de Covid, in principiu au fost niste autopsii de studiu. Dar la inceput de pandemie s-a zis clar, cei care mor de Covid nu se face autopsie: https://www.zf.ro/eveniment/protocol-nou-in-ce-situatii-se-face-autopsie-pacientilor-decedati-de-19067283

          “,,În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, se arată în Ordinul 570, publicat în Monitorul Oficial.” – si aceasta este o informatie eronata?

          Poate 90-95% din populatie nu pot gandi pentru sine si sa filtreze informatia primita. Eu unul tot ce mi se prezinta la TV/internet etc. consider ca 10% este adevarat iar restul este inflorit pentru a avea un efect de soc si groaza.

  5. Tu Răspunde

    Citește și mărturia doctorului de la Colentina,nu am chef să caut numele,care a refuzat tratamentul colegilor și s-au tratat cu paracetamol și vitamine. Și câte cazuri mai sunt. Doctoritele de la Târgu Jiu care au plecat acasă din spital deși aveau covid,etc. Eu dacă i-au virusul stau acasă,de mor , să mor pe mana mea. Atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.