Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Lovitură pentru vitezomani! Șoselele României vor fi împânzite de radare

În încercarea de a-i potoli pe vitezomani, autorităţile române vor să reactiveze radarele fixe, titrează stirileprotv.ro. Astfel, vitezomanii vor primi amenda direct acasă, în plic.

Acestea aparţin Companiei Naţionale de Drumuri şi nu sunt folosite de mai bine de 10 ani pentru că, nu sunt omologate dar şi pentru că din legislaţie lipseşte termenul „viteza medie”. Cu alte cuvinte, şoferii care vor depăşi viteza medie între două puncte de pe şosea vor fi amendaţi, de poliţie şi vor primi amenda acasă, în plic.

Radarele fixe ale CNAIR sunt instalate deja pe autostrăzile din România care au fost construite după 2010. Pe cei aproape 1000 de kilometri de şosea de viteză sunt mai bine de 20 de astfel de sisteme. Acum, sunt folosite doar pentru supraveghere.

Problema este ca în acest moment în legislaţia românească nu există definit clar termenul de viteza medie, spun reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere. Aceste radare fixe nu sunt nici omologate. Aşa că nu sunteţi amendaţi când treceţi pe sub ele, chiar dacă depăşiţi viteza maximă admisă.

Ca să rezolve problemele de legalitate, a fost creat un grup de lucru comun la Ministerul Afacerilor Interne şi Compania Naţională pentru Infrastructura Rutieră. Deocamdată, MAI şi CNAIR nu au anunţat un termen de finalizare până la care radarele fix vor deveni active.

Motivul pentru care autorităţile vor să folosească radarele fixe ale CNAIR îl reprezintă numărul mare de accidente mortale.

Sursa: stirileprotv.ro

22 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Pe diaspora cu nr inmatriculare straine le doare fix in pix

    • Satmarean Răspunde

      Se trimit deja amenzile la Bucuresti si apoi ajung stai liniștit la contravenienti. S-o gătat cu smecheriile !

  2. Nimeni Răspunde

    Tinta ar fi vitezomanii. Eu am vazut si o alta categorie rea pe sosele, aceea a celor cu viteza melcului. Sa ma explic: soselele noastre, in anumite perioade, sunt foarte aglomerate, si intr-un sens si-n altul se circula-n draci. Desi portiunea de drum iti permite 90 km/h sau 100km/h sunt unii care merg cu 70km/h. Nici gand ca sa-i depasesti pentru ca din sens opus vin continuu masini. Se creaza o coada imensa doar pentru faptul ca unul, cu intentie sau fara, alege aceasta maniera de condus. Nu vorbesc de nervi, depasiri periculoase, in final risc crescut de accidente. Da, este legal dar si …imoral.

    • carcotas Răspunde

      Si eu conduc ca melcul (cu 60 in localitate si cu 100 in afara localitatii) si sunt depasit de unii carora aceaste viteze nu le ajung.

      • altu fără bmw Răspunde

        @carcotas. Corectă observație! Dacă s-ar pune radar peste tot RAR, FOARTE RAR ai găsi vreun participant la traficul rutier care să zicem merge cu 50 km/h cât spune codul rutier în interiorul localității! De mine să pună peste tot.

  3. ciprian Răspunde

    Totusi in unele localitati care se intind pe 5-6 km poate si mai mult, ar fi indicat cel putin 60-70 km/ora , caci astfel risti sa-ti ia foc motorul

    • Jan Răspunde

      Bine mă Cipri, ia-ti si tu o mașină ca lumea nu din dezmembrări !!!

      • Showman Răspunde

        @Jan , las’ pe @Cipri în boala lui că de capătă și el ceva mijloc de locomoție ceva mai bun parcă văd că imediat se apucă și el de liniutze. Apoi citim despre el în vreo știre de știi tu care. E mai bine așa pentru toată lumea. E mai sigur. Unii nu pricep că dacă se grăbesc prea mult nu la destinație ajung ci în altă parte. Pe mine nu mă deranjează atât timp cât nu sunt afectați oameni nevinovați în schimb dacă da mă șucăresc rău de tot.

  4. Nyznaiu Răspunde

    Dupa cateva luni vor fi declarate ilegale ,pentru ca vor fi amendati si ,,cei mai presus de lege”
    Au mai facuto cu 10 sau 15 ani in urma.

  5. shumaheru Răspunde

    La TIR-uri au tahograf , care este omologat , dar politia (RAR)-ul se uita doar la timpu de odihna , foarte bine soferu poate fi intrebat de ce a mers cu 150 , pe un drum unde viteza maxima e 90 km/h . Se pot monta si la masini mici … si sa-i arda pe aia care depasesc viteza

  6. H&R Răspunde

    In Italia, Belgia, Franta o sa trimita amenzile? Nu cred.

  7. Vlad Tepes Răspunde

    In Austria, o tara europeana dupa care noi ne uitam cind facem ceva, sa fie ca la ei, pe soselele nationale, in localitate, viteza este de 80 km/h.
    Acolo unde este o scoala de ex este semn de 30 km/h dar dupa scoala imediat se termina restrictia si o iei din nou cu 80, dar nu mult ca ai autostrada….
    La o asa reglementare nu m ar deranja sa fie pedepsele cit mai mari pentru depasirea vitezei legale.
    Dar sa mergi cu 50 km/h prin localitati care se intind pe 5 , 7 sau 10 km, cu trotuare pe ambele parti – vezi ca ex: Ciuperceni, Decebal, Petresti etc, din Satu Mare pina in Bucuresti, este de neacceptat !
    De asta nu se respecta la noi viteza legala in localitati.
    In cazul de fata de ce nu copiem exemplul occidental ?
    Cu alte cuvinte de ce copiem de la occidentali numai restrictiile nu si libertatile ?

    • H&R Răspunde

      Sa copiem tarile din occident, sigur. Dar trebuia prima data construite autostrazi, si drumuri expres. Dar la noi numai sportul national.

    • Nha Răspunde

      Daca s-ar mari viteza legala la 80 in localiati , nu ai vedea multi mergand asa , macar 100 , ca de , suntem cine suntem ! Si tine cont ca in Austria nu te pomenesti ca-ti sare in fata o vaca , un cal sau caruta cu “bou” , iar drumurile probabil nu au 5 m latime si 1 banda pe sens .

    • Unu' Răspunde

      Vai de curu’ tău!
      Nu știu în care austrie ai văzut tu limită de 80 Km/h în localitate!!
      În Austria limita în localitate, pe drumurile periferice, unde nu sunt case, limita de viteză este de maxim 70 Km/h!
      Și dacă nu mă înșel, este normă europeană că în localități limita maximă este cu 20 Km/h peste limita din localitate!
      Recunosc că nu am mers foarte mult pe drumurile naționale sau regionale, în Austria, ci prefer autostrada! Dar chiar și pe autostradă, în foarte multe locuri, limita este de 80-100 Km/h și e plin de radare fixe!! Și la ei există noțiunea de viteză medie!

      • Unu' Răspunde

        @Vlad Țapeș: înainte de a bălăcări, intră pe google maps și copiază măcar un singur indicator cu limita de 80 Km/h în localitate, și eu îți voi răspunde cu indicatoare cu limita de 80 Km/h PE AUTOSTRADĂ în Austria!!

  8. Altu Răspunde

    Ăștia pro radar, vă rog să faceți un drum până în Moldova sau sudul țării doar cu viteza legală. Să văd apoi ce comentați. Eu nu aș condamna pe unul care merge în localitate cu 70 în condiții de vizibilitate buna, dar pe cei care fac depășiri în curbă i-aș lăsa fără permis. Nu viteza ucide ci depășirile nesăbuite. Dar și când prinzi în față o camioneta care merge în afară cu 50 la oră te apucă pandaliile. Eu fac drumuri de Moldova,500 km în 7-8 ore,cu mențiunea că merg în localități și cu 70-80 la oră. În condiții de legalitate cât aș face ,poate 12 ore. Oboseala nu generează accidente? Să facă nenorociții care ne conduc și accidentele se vor reduce. Oare câte depășiri pe contrasens face un neamț anual față de un român.

    • Acelasi Răspunde

      Altu, nici vaccinul nu ti-i bun nici regimul de viteza. Sigur altii sunt de vina.

    • Unu' Răspunde

      Da’ cine te pune să mergi tocmai până în Moldova?
      Dacă nu vrei, nu te duce! Dacă trebuie, du-te, dar respectând legea, chiar dacă asta înseamnă să stai 9 ore în trafic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.