Ultima actualizare: azi, 12:35

Locale

Certificatul verde COVID va fi obligatoriu pentru personalul medical!

Ministerul Sănătății a publicat, luni, în transparență decizională, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, titrează Digi24. Potrivit documentului, personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În cazul în care nu este prezentat certificatul verde, se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Proiectul de lege va merge în Parlament, după ce va fi aprobat de Guvern.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

  1. a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  2. b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  3. c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.

După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.

În unitățile publice măsura încetării contractului în baza cărora își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităților publice și private.


Sursa: Digi24

 

41 comentarii

  1. Gyuszi Răspunde

    In sfarsit! Foarte felicitari!

    • USR PLUS (căcat) Răspunde

      Sa va mănânce guta de naziști împuțiți…. Eu as da legenda fiți voi gazați gunoaielor….. Dacă oamenii nu vor sa fie cobai care îi treabă voastră? Mizerabililor ce sunteți

  2. H&R Răspunde

    Mda si inca ceva! Sa nu-mi spuneti/scrieti ca in aceste 7 localitati pe timpul carantinarii/izolarii au respectat carantina/izolarea si nimeni nu a iesit niciunde, nu au iesit pana in Negresti-Oas , Satu Mare sau in alte localitati, ca imi tau pwla! Si tot au iesit bine. Mai intelege cineva virusul asta?

    Apropo Camarzana:
    https://portalsm.ro/2021/06/localitatea-din-judet-in-care-nu-se-vaccineaza-nimeni-primarul-si-medicul-refuza-sa-se-implice/

    “Cămărzana de la 8,22 la 1,23” !

    Magyarul is jo ha megmagyarázzák, mert románul, hogy nem magyarázzák meg az már 100% biztos!
    Puteti sa-mi explicati si pe limba maghiara, ca pe limba romana nu o sa puteti explica, mnoah ala e 100%!

    • USR PLUS (căcat) Răspunde

      Sa va mănânce guta de naziști împuțiți…. Eu as da legenda fiți voi gazați gunoaielor….. Dacă oamenii nu vor sa fie cobai care îi treabă voastră? Mizerabililor ce sunteți

  3. leo Răspunde

    In sfarsit !!!!!!! Hai ca se poate !!!!!!!!!!!!!!!!

    • USR PLUS (căcat) Răspunde

      Sa va mănânce guta de naziști împuțiți…. Eu as da legenda fiți voi gazați gunoaielor….. Dacă oamenii nu vor sa fie cobai care îi treabă voastră? Mizerabililor ce sunteți

  4. tudor Răspunde

    Trebuia de mult sa fie obligatoriu .

    • USR PLUS (căcat) Răspunde

      Sa va mănânce guta de naziști împuțiți…. Eu as da legenda fiți voi gazați gunoaielor….. Dacă oamenii nu vor sa fie cobai care îi treabă voastră? Mizerabililor ce sunteți

  5. Satmarean 1 Răspunde

    Esti bâlbâit de tot repeti?

  6. AziNu Răspunde

    Eu nu stiu ce sa zic de masura asta. Avand in vedere faptul ca multe cadre medicale nu s-au vaccinat, riscam sa ramanem fara medici si asistente in spitale. Probabil asta se si vrea.
    Sa va citez ce a spus domnul Arahat despre acest virus: “Virusul se elimina singur prin sistemul imunitar. Deci este ca la o gripa. Stiti ca inclusiv cand avem gripa, majoritatea noastra nu luam medicamentul .Dar boala la un moment este vindecata si se autovindeca. Deci nu trebuie sa fie aplicat un tratament ca astfel de boala sa se autovindece prin sistemul imunitar al persoanei respective” Dr Raed Arahat

    • Anastazia Răspunde

      Ai inteles ceva prost ,lumea moare grup,si numerele sunt in crestere.
      Ca tu ai scapat ,e un lucru ,ar trebui savdai ovgramada de slujbevsi donatii la biserica.

      • AziNu Răspunde

        Tu stiai ca si au 5 ani era plin la ATI in perioada asta? Tu stiai ca in fiecare an cand incepe toamna numerele sunt in crestere? Tu stiai ca inainte de covid au existat aproape 4000 de cazuri de gripa si zeci de mi de cazuri de viroze respiratorii ? Tu sti cati oameni mureau in fiecare iarna de la gripa ? NU sti nimic!

  7. AziNu Răspunde

    Nu inteleg o chestie . Mi-i s-a reprosat sistematic aici pe PortalSm (de catre o persoana) cum ca eu speriu lumea. Cum speriu eu lumea? Asa ca spun ca sunt nevaccinat si oamenii se sperie. Sau daca am citat din cuvintele domnului Arahat, cica am speriat oamenii.
    Acuma sa va spun ce sustine medicul Adrian Cacovean pentru ca il bagati la inaintare pe medicul ala fals cu predictiile apocaliptice (Jurma) si consider ca si alti medici (reali) au dreptul la opinie:
    “Statistica internării și mortalității covid: frica indusă de mizerabilii reporteri de știri este cauza numărul 3! Cei ce stau în spatele știrilor de terorizare a populației sunt numărul 2. Cei ce dau bani televiziunilor sunt autorii acestor știri! Mai sunt unii mai criminali, cei ce dau ordinele și cei ce le pun în aplicare!”
    Ala care te tot legi de mine ca eu te speriu, spune-mi dupa gandirea ta logica cine te sperie cu adevarat? Eu pentru ca nu n-am vaccinat sau tu pentru ca reporterii de stiri au indus frica in tine?
    Si ca sa pun cireasa pe tort va spun asa: DE LA INCEPUTUL PANDEMIEI PANA IN ZIUA DE AZI, peste 95% din oamenii decedati de Covid au avut cel putin o comorbiditate asociata. Adevaratele stiri, am formulat bine? Am dreptate? Te-am speriat cu stirea asta pe care am aflat-o de la tine?

    • ... Răspunde

      @AziNu. Și pe perioada acestor doi ani 88% din bolnavii oncologici aflați în tratamente au decedat. Astea sunt cifre oficiale nu le-am supt din degetul mic. Mulți au murit pentru că au intrat în operație prea târziu și au dezvoltat în acest răstimp metastaze. Dar să aplaudăm eroii! De ce, mă rog? Nu au depus ceva jurământ? Așa hai să aplaudăm și poștașii ori curierii!

      • Petre Răspunde

        Cei enumerati de tine mor ,indiferent ca este sau nu covid .
        Nu degeaba se numeste boala incurabila.Scapa cei la care este descoperita in faza incipiala.Romanii merg la medic in ultima faza .Iar daca esti vaccinat anti HPV femeile nu fac cancer de col uterin si barbatii intestinal.Si aici romanii sunt ultimii in EU.

        • ... Răspunde

          Tu duci oi luptă surdă pentru vaccinare și totodată împotriva limbii tale materne? “Incipială” ???? Pe asta de unde ai mai scos-o?
          Dragul meu, dacă sistemul medical ar funcția măcar la 10% cum ar trebui demult trebuia să se facă screening pe bolile astea ca omul să nu ajungă acolo și să poată să fie trata în ambulatoriu! Se face? NUUU! S-a promis de zeci de ani? DAAAA! Deci?
          Acum totul se contabilizează la covid și mulți au murit de covid (statistic) dar de fapt s-au infectat intraspitalicesc! Spune-mi de ce ar trebui să fiu mulțumit sau să îi felicit? Majoritatea heroilor lui pește prăjit au pus umărul la situația din sistem și l-au muls până acum cum au putut!!!

  8. România reală Răspunde

    Ca pe gremuri! Certificatul verde a ajuns ca și carnetul de partid pe vremuri. Fără ea nu te angajează. Dar vaxerii nu observă similitudinile pentră că nu vor. Pe când însemne purtate pe piept ca indivizii să poată fi triați mai ușor? Deci nu e obligatoriu dar e obligatoriu. Curat murdar.

  9. comentator Răspunde

    Eu numai sunt curios că dacă evreii ar introduce folosirea obligatorie a unor însemne pe piept pentru identificarea potențialilor teroriști palestinieni care intră dinspre Fâșia Gaza sa Cisiordania doftoru Arafat ce ar zice? Nu că sunt naziști?

  10. Romeo Răspunde

    Cei care nu sunt vaccinat să nu beneficieze de asistentă medicală în caz de covid. Trebuie lăsați să se descurce singur.Ei au decis așa sa suportă consecințele

    • ... Răspunde

      Așa fac de doi ani toți bolnavii cronici. Se descurcă cum pot. Așa-i că tu ești sănătos și nu ai nici o problemă? Stai să afli pe pielea ta cum e de partea cealaltă! Adică când constați pe propria piele că degeaba ai cotizat zeci de ani pentru asigurări de sănătate! Vorbești prea ușor. Așa de ce mai recoltăm zilnic bețivii și drogații de pe stradă? Ei nici nu contribuie la bugetul asigurărilor!

    • Petre Răspunde

      Corect!
      Să fie familia lăsată să asiste, dar să fie interzis să intervină!

  11. Soso Răspunde

    Nu stiu cat va mai indura lumea umilinta asta, bataia de joc si ingradirea drepturilor si libertatilor .Azi Catu latra ca spitalele se vor transforma din nou in spitale covid.goale…pentru ca numai boala asta exista pe lume..in timp cei cu adevarati bolnavi mor din lipsa de tratament. Rusine , inca putin si lumea nu va mai rezista ,la fel ca in 1989, sper sa se trezeasca si sa realizeze ca e mintita si santajata de un guvern retardat care umfla cifrele.

  12. y Răspunde

    Foarte corectă această măsură!
    Persoanele care transmit boala cel mai ușor sunt cadrele medicale și personalul din centrele de îngrijire paleativă a bătrânilor! Și așa omul suferă de boli când merge la medic, nu mai trebuie să ia și covid-ul ăsta nenorocit!
    Sunt pensionar de boală de câțiva ani, cunosc bine sistemul, am lucrat în el, deci vorbesc în cunoștință de cauză!
    Felicitări!
    PS: celor care contestă măsura, mergeți măcar câteva ore în spital la ATI și aveți grijă de bolnavii comatoși covid, să vedeți și voi cam ce poate face acest blestemat de virus, și vedeți cum vaccinul poate să reducă enorm de mult șansele de infectare sau de complicații!!

    • y Răspunde

      Nu e scris de mine dar de această dată are dreptate. Cadrele medicale, mai ales cei care intră în contact cu bolnavii care și așa au destule pe cap și cei din sistemul de protecție socială (case de copiii, aziluri de bătrâni, centre pentru handicapați) trebuiau de muuult de tot vaccinați obligatoriu. Au fost infinit de multe cazuri cu astfel de așezăminte care au trebuit carantinate. Și mulți au avut complicații chiar au murit din cauza covidului care a fost băgat de angajați printre ei. Nu dau exemple că au fost foarte multe. Dacă făceam asta din prima clipă nu aveam atâtea cazuri de exemplu acum 6-8 luni pentru că aceia de acolo erau deja vaccinați. Acum cu cifrele de pandemie care se știu eu cred că e deja târziu. Mulți puteau fi vaccinați deja din vară că oricum pe mulți i-a mâncat pe undeva să plece prin concedii afară. Asta e.

  13. radical2 Răspunde

    O incalcare grosolana a drepturilor omului. Si testarea si certificatul verde. Este deja dovedit juridic. Doar ca oamenii su prostalai.

    • 1,414213562373095 Răspunde

      Câtă prostie sălășuiește la tine în scăfârlie!
      Drepturile fundamentale ale omului, în general, pot fi încălcate pentru un grup de persoane, atunci când acest lucru este în folosul majorității!

      • Piai vrut să spui Răspunde

        NU!!! Atunci și constituția este opțională? Nu uita că Hitler așa a ajuns la putere și a promis că dacă acceptă germanii asta și după ce vor trage tare va fi lapte și miere! Nu e nimic diferit, iar se pare că noi nu am învățat nimic.

        • 3.14159265359 Răspunde

          Marș bă d-aci!
          Ce comparație halucinantă! păi tu compari o boală cu un criminal? Voi ăștia anti-vaccin sunteți criminali! Câți oameni nevinovați au murit doar din cauza zvonurilor propagate de către secta voastră?
          Mai puțini oameni mor de complicațiile produse de virus, decât persoanele nevaccinate infectate!
          Voi sunteți adevărații urmași ai lui Hitler!
          Heil antivaxxer!

          • Pi ai vrut să spui

            Sunt vaccinat. Dar am învățat că orice treabă care se acceptă temporar așa și rămâne că doar am acceptat-o. De ce să-i doară pe decidenți capul să refacă tot dacă e mai comod așa? În rest constat că nu îți convine când ți se spune verde-n față care-i situația. Indiferent de îți convine ori nu asta este realitatea. Asta nu eu zic ci juriștii și judecători.
            Adevărații urmași sunt cei care stresează oamenii fără rost. Ei sunt cei care pun într-o situație antagonică o parte a societății împotriva celeilalte și nu cei care nu vor să se vaccineze. Pe deasupra vacciniltii vorbesc sub orice critică și înjură pe oricine care nu este de acord în parte sau în totalitate cu ei. Tu în ce bază îți permiți asta? Dacă ești vaccinat și ai certificat verde nu știu ce treabă ai cu nevaccinații? Fă-ți treaba, lucrează, du-te la mall sau la cinema, la restaurant și ai grijă de tine. Dacă vaccinul e bun tu ești protejat. Numai prostul moare de grija altuia.

    • Italianu Răspunde

      Ba bine ca vreti o tara ca afara , dar daca nu va convine ceva este discriminare .In Italia se aplica .

    • Gasparek Răspunde

      Pai ramane o optiune personala , nu te obliga nimeni sa te vaccinezi , dar nici nu este posibil : sa lucreze la bucataria unui restaurtant bolnav de hepatita si alte boli contagioase , nici sa conduci beat ,nici fara permis .Trebuie vazut castigul total al societatii .

      • ... Răspunde

        @Gasparek, singura bubă e că cei care sunt vaccinați pot să se infecteze, pot să facă iar boala etc. Am caz concret și nu unul printre cunoștințe. Deci nu știu la ce folosește vaccinarea făcută relativ recent și de ce unul vaccinat de ce nu este testat la o adică. Dealtfel la spital dacă trebuie să te internezi oentru tratament degeaba ești vaccinat trebuie să prezinți test covid. Cum vine asta? Pentru că sunt cazuri și nu unul în care cei vaccinați se îmbolnăvesc ori transmit boala. Chiar dacă în cazuri mai puține decât în rândul nevaccinaților. Acum ori controlăm treaba ori ne băgăm picioarele în tot pentru că așa nu se poate să elimini 100% posibilitatea infectării ori reinfectării. În UK unde oamenii s-au vaccinat 30% dintre bolnavi sunt cei care s-au vaccinat anterior. Situația este identică în Israel. 30% este un potențial de infectare destul de mare. Părerea mea. Dar unora le vine asta mănușă și pot da vina iar pe cei care nu vor să se vaccineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.