Ultima actualizare: azi, 12:26

Naţionale

Un an de la debutul campaniei de vaccinare în România. Valul 5 se anunță „extrem”

Astăzi se împlinește un an de la debutul campaniei de vaccinare în România. De atunci și până în prezent peste 7,7 milioane de persoane s-au vaccinat anti-Covid cu schemă completă și multe altele se lasă încă așteptate. Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că la actualul procent din populație care este vaccinată, de aproape 40%, valul 5 de Covid-19 în România se anunță la fel de „extrem” precum valul 4, care a întins la maximum sistemul sanitar, potrivit Digi24.

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: „Din nefericire, la un an de la zile de la începutul campaniei suntem undeva la 40% din persoanele considerate eligibile vaccinate. Mai avem foarte mult până atingem acea imunizare de grup de 70 sau 80%, cum au atins anumite țări din UE.

În noiembrie am făcut o statistică printre persoanele decedate la noi în spital, pacienții decedați cu Covid și din 73 de pacienți doar 4 erau vaccinați, și acei pacienți erau vârstnici, cu comorbidități și aflați în zonă oncologică. Vaccinarea înseamnă salvarea unei vieți.

Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm.

Valul 4 aproape ne-a pus la pământ sistemul sanitar și cred că a fost pentru prima oară când am avut pacienți care au fost tratați de colegii noștri din străinătate.

Pe de altă parte, uitați-vă ce se întâmplă în alte țări cu rată de vaccinare mai bună decât a noastră, Anglia, Franța, Germania. Chiar dacă indicele de contagiozitate este foarte ridicat, zeci de mii de persoane infectate pe zi, totuși rata de încărcătură pe terapie intensivă și pe decese este foarte scăzută.

Ne așteptăm ca în 2-3 săptămâni să pornească și acest val 5. Din nefericire, rata de vaccinare la noi este foarte redusă. Sperăm într-o responsabilitate a oamenilor, să nu uităm ce s-a întâmplat în valul 4 și așteptăm după Sărbători, cel puțin, din ce în ce mai multă lume să se vaccineze. Cred că comunicarea ar trebui îmbunătățită și să renunțăm să ascultăm aceste știri false de la unele persoane care n-au niciun fundament de pregătire medicală”.

Medicul spune că la indicele de vaccinare actual valul 5 „este posibil să arate ca și valul 4, adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”.

40 comentarii

  1. Covidul Răspunde

    Sa ne mai suga cu covidu lor

    • Gicu Hugi Răspunde

      Don’t look up!

    • Vasalie Răspunde

      Poti tu sa sugi cat vrei, problema este ca vor fi oameni care o belesc rau de tot.

      • Dr Răspunde

        Antivaccinistii latra si raspandesc prostii, dar nu se gandesc, nici la cei decedati, nici la faptul ca vaccinarea ar scurta pandemia. Toate variantele noi au aparut in tari slab vaccinate pt ca virusul a trecut succesiv prin multi oameni si asa a suferit mutatii. India, Africa de sud, si acum o varianta din Ucraina,tara slab vaccinata, care infecteaza rapid ca omicron si este mai mortal ca Delta

  2. C. O Răspunde

    Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: „Din nefericire, la un an de la zile de la începutul campaniei suntem undeva la 40% din persoanele considerate eligibile vaccinate. Mai avem foarte mult până atingem acea imunizare de grup de 70 sau 80%, cum au atins anumite țări din UE.

    În noiembrie am făcut o statistică printre persoanele decedate la noi în spital, pacienții decedați cu Covid și din 73 de pacienți doar 4 erau vaccinați, și acei pacienți erau vârstnici, cu comorbidități și aflați în zonă oncologică. Vaccinarea înseamnă salvarea unei vieți.

    Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm.

  3. @Dr Răspunde

    @Dr, așa ca o întrebare scurtă nu vrei să ne recomanzi imediat niște injecții cu K ? Așa pe persoană fizică ? Ca să ai tu loc mai mult de desfășurare? La sfârșit veți plânge și veți regreta amarnic ce ați desăvârșit. Nu mai bine v-ați îngriji mia bine de tineretul care vine din urmă? Nu tu imagine de viitor, nuntu posibilități de angajare dar aproape delic! Cine va reconstrui țara asta,economia asta? Vă PNRR-ul ăla numai de reconstrucție nu va fi! E un talmeș-balmeș fără cap, fără coadă! Și ca să vezi marii potentați recent demiși, ăia useriști acum și-au deschis toți firmă de consultanță penerere!?😱🥴😭🤫 Așa pur întâmplător oare?

    • Geaba Răspunde

      Bilanț COVID. Numărul cazurilor noi, dublu față de ieri. 67 de decese, în ultimele 24 de ore
      Citeşte întreaga ştire: Bilanț COVID. Numărul cazurilor noi, dublu față de ieri. 67 de decese, în ultimele 24 de ore

  4. Dikma Răspunde

    Ba speriatilor. Nu avem cazuri dar voi vorbiti de apocalipsa. Nimeni nu spune ca la noi valul 5 o trecut? Si ce plm se tot repeta ca vine in ianuarie? De unde atatea predictii cand nomeni nu o prezit ca in Anglia o sa apara omicron. Ce prosti sunteți unii. Nu ma mir ca v-ati vaccinat. Eu nu m-am vaccinat si la 2 ani de la pandemie sunt viu. Dar despre xe pandemie vb? Ca nu stiu pe nimeni personal sa fi murit de la virus. Am auzit de unu , ceva prieten de familie, beteag si în vârstă. Voi la randul vostru ati auzit de morti si răniți dar nu stiti un om sănătos care sa fi murit de la covid. In spital au ajuns doua cunostinte, vaccinate! Nici un prieten de-al meu nevaccinat nu a fost in stare grava pe aceasta perioada. Si am multi prieteni in orașul asta! Ma da prosti sunteti unii

    • @Dikma Răspunde

      Eşti viu da’ prost. Lumea ta e mică, formată din oameni la fel de proşti ca tine.Pt. voi, dacă nu vedeţi morţi pe stradă, aceştia nu există. Statisticile date de toate ţările din lume sunt nimic pt. tine şi nu ţi-e greu să crezi asta pt. că eşti cu fruntea îngustă. Te-ai uitat vreodată în oglindă? N-ai remarcat aspectul acesta?

    • @dikma Răspunde

      Ștefan, un tânăr jandarm din Satu Mare,nevaccinat, a murit la doar 35 de ani, infectat cu Covid19. A lăsat în urmă doi copilași: “Odihnă veșnică, Ciupi”

      • Eu Răspunde

        Da a fost bolnav cu inima de ani de zile, oare nu va puneți întrebarea de ce în tarile vaccinate face prăpăd covidul la ora actuală?????

        • @Eu Răspunde

          @Eu , poate nu au voie.🤔😱🥴😪😮
          Nu vezi că gândirea logică nu le este punctul forte? În schimb la “papagal” excelează! Și nici nu obosesc!

        • Sâcă Răspunde

          Da, toata lumea e bolnava cu câte ceva…. chiar si tinerii.
          Aveți esplicații la toate. Si totusi ce propuneti? Moare cine moare, restul chef?

          • ...

            @Sâcă, nici chiar așa. Dar mulți mor că se aplică orbește protocolul și atât. Și da, sunt mulți pe care chiar și după doi ani îi doare în pluă și de măsurile minime de igienă care erau valabile și fără și chiar și înainte de pandemie. Noi ca nație de obicei iar sărim calul în măsuri și dacă e vorba de practică nu le aplicăm când și cum trebuie. Asta cu cele multe cazuri din toamnă noi am făcut cu mâna noastră. Adică eroii care nu au aplicat ce trebuia. Că de decretat măsurile erau decretate. Vara trecută toată lumea a făcut ce a vrut și nu a fost mai nimeni tras la răspundere. Cine este de vină pentru asta? Noi acum de aia avem puține cazuri față de restul lumii că la noi virusul s-a epuizat. Dar ca să ai zi de zi peste 100000 de cazuri (ieri deja aproape 130000 !!!) și să ai cam tot ce mișcă vaccinat în UK înseamnă că ceva șchioapătă în teorie. Punct. Dacă nu accepți asta înseamnă că porți permanent ochelari de cal.

    • Statistic Răspunde

      România, cu 30% mai mulți morți în septembrie 2021 față de anii dinaintea pandemiei (Eurostat)

    • Nou Răspunde

      Creștere accelerată a cazurilor de COVID-19 și de decese, în România. Aproape 400 de pacienți sunt în stare gravă, la ATI

  5. IT Răspunde

    Adevarul e ca nu avem cazuri, dar unii vaccinati vad moarte peste tot. Asta e dovada ca sunt subjugati

    • REALit Răspunde

      tU ASTA CARE AI FURAT NICKUL IT ,si publici minciuni ,o sa ti gasesti nasul ,boule…

    • gica barosanu Răspunde

      Nu e nimeni subjugat ,doar mintea antivaccinistilor .

      • @gica barosanu Răspunde

        Așa se întâmplă când un individ din societate refuză să observe ce îi scoate ochii. În curând se va vaccina la trei luni. Cum se cheamă asta la tine?

        • MaciLaci Răspunde

          Frica de moarte cu tub in cwr.

        • Gigi le Grand Răspunde

          Voi antivaxeri, traiti in Matrix….. pînă nu va moare cineva din familie nu va potoliti.

          • @gica barosanu

            Nu sunt antivaxer, am trecut prin boală și sunt vaccinat dar sunt sătul de apocalipsa de la teve. Îți piere și cheful de viață. Nu mai vrei să faci nimic li știu mulți bătrâni care nici pe stradă nu mai ies de frică. Vaccinați fiind.

          • abc

            Eu zic că mai degrabă vaxerii trăiesc în serialul Armagheddon 2.0. Mai este și altceva pe lumea asta în afară de ….. Asta dacă mai rămâne ceva din lume.

          • @abc

            In mare masura cei care s-au vaccinat sunt oameni care inteleg stii ta, nu inghit toate teoriile false, sau au pierdut pe cineva, fata de antivaccinisti care au avut norocul sa treaca prin boala si sa traiasca.
            Stiu pe cineva care a avut accident cu masina, fara centura, a scapat ca prin minune, si acum propaduieste ca murea daca avea centura…

    • Leo Răspunde

      Mie mi-a murit o colega, a trecut prin boala, apoi brusc peste cateva luni…. s-a dus. Si un coleg care nu avea comorbiditati, ba a luat si antivirale speciale anticovid , acasa, nu s-a dus la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.