Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

LISTA măsurilor în valul 5 al pandemiei. Noile restricții intră în vigoare de sâmbătă!

Starea de alertă în România a fost prelungită cu încă 30 de zile începând de sâmbătă, când vor intra în vigoare noi măsuri, în contextul valului 5 al pandemiei. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile textile, iar magazinele și restaurantele vor funcționa după alt program.

Vor exista limitări pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. La incidență COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

Principalele modificări:

– Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autoritățile.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2:

  • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
  • Persoanele care sunt singure în birou;
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
Alte reglementări:
  • Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;
  • Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
  • De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.


CITEȘTE ȘI:

24 comentarii

  1. doi Răspunde

    Hai ca incepe iara

  2. ... Răspunde

    Vaccinat cu 3 doze, în țara în care purtarea măștii FFP2 este obligatorie (deci nu textile sau din plexiglas marca AUR), în țara în care elevii și profesorii sunt testați de 3!!! ori pe săptămână obligatiriu și gratis nu ca la noi în batjocură, deci în țara asta cancelarul austriac Karl Nehammer este depistat pozitiv și este în carantină. Hai că deja sunteți caraghioși! Pișa-m-aș pe vaccinul ăla!

    • .... Răspunde

      Parca te bateai cu caramida-n piept ca esti vaccinat…
      Au zis toti ca vaccinul este ca sa nu moara atata lume, sa nu aglomereze ATI, ca de acolo iarasi drumul este drept…la tine nu a ajuns, incurcate sunt caile cerebelului…
      Problema nu este vaccinul ci mutatiile multe si rapide ale virusului, datorita faptului ca virusul a avut sansa asta datorita vaccinarii insuficiente si lente din primavara trecuta.

      • ... Răspunde

        Sunt dar se vede cât valorează. Și nu mă băteam că am fost indirect obligat.

      • Maloco Răspunde

        De ce minti ca au zis toti ca vaccinul esta ca sa nu moara atata lume? Hai sa iti spn ce au zis “toti” : Ca vaccinul te protejeaza, ca daca esti vaccinat nu transmiti mai departe, ca daca vaccinezi cel putin 60% din populatie scapi de virus. Si pentru ca toate astea nu s-au adeverit, au ramas cu singura beshina: ca e ca sa nu moara atatia… care atatia???? Sansa sa NU mori de covid e de peste 99.6% !!!! Acuma e mai mare pt ca Omicron nu provoaca asa multe decese ca Delta. Despre ce vorbim? Inghite galuste ca bine faci

        • Maloco Răspunde

          Dam lumea peste cap pentru ca avem sub 0.06% sanse sa murim de un virus HAHAHA .Sa vina fricosii cu comentariile

          • Ba ba Oanga

            … și totul din cauză că nu vor să recunoască că vaccinul disponibil e varză pentru virusul care circulă. De aia cred că sunt atâția bolnavi ori chiar decedați dintre cei vaccinați. Altfel nu văd cum. Dar tot așa nu vor să recunoască că în formatul actual se prefigurează minimum o vaccinare an după an pentru că asta este modelul și de fapt asta se vroia. Iar după o vreme va veni că statul îți oferă vaccin și în schimb cine știe ce ți se va cere. Pentru că acest lucru așa cum se petrece acum nu este sustenabil economic. Și pentru că vom ajunge cei vaccinați că vom depinde 100% de vaccinarea anuală! Apoi să vedeți voi!

          • @ maloco

            Nu ai rade daca chiar tu ai fi in proportia aia.

            Ca nu ai castigat niciodata la loto nu inseamna ca nu poti sa iei virusul. Si INCA nu se stie daca ai trecut prin boala, ai si scapat… De asta nu zice nimeni, nimic.

        • @ maloco Răspunde

          Vaccinul a fost facut si este foarte eficient pt varianta Alfa, ai uitat inceputul. Ca a fost putin vaccin atunci si apoi au venit antivaccinistii si s-a incetinit ritmul a dus la aparitia de variante mai noi, mutate.

          • Micron de omicron

            Doar atat vreau sa spun ca se spune oficial ca este omicronul asta supermegaextracontagios si e vai de noi. Da? Apoi vad ca tot oficial avem un totak de cand se face sec dntiere pentru omicron 290 de cazuri de omicron identificate. Buuun. Atunci cum este supermegaextra omicronul asta daca numai ieri am avut 6000 de cazuri? Aritmetica simpla. Restul nu e omicron, asta-i sigur.

  3. Danciu Răspunde

    Nu m-am gandit niciodata ca defapt sansele sa murim de virus e sub 0,1% . Asta da de gandit. Interesant cum unii panicati vad partea goala a paharului . Pandemia asta s-a dovedit a fi pandemia pacalicilor :)))

    • zimbabue Răspunde

      Da, disperatii o sa povesteasca din auzite nu din vazute despre pandemie. Cum ca a fost jale, cum ca toti mureau . La cosu de gunoi erau cadavre . Pline spitalele (nu sectile ATI cu 6 paturi) . Ce sa faci , cine e cu pampers , ramane asa

      • ... Răspunde

        @zimbabue, foarte recent o diabetică cu hiperglicemie foarte mare a fost plimbată în Cluj între spitale din cauză că i s-a refuzat internarea până nu avea testul covid! Până să vină testul a murit de infarct. Dar riscul ăsta cei care chiar au făcut medicina știu foarte bine! Când spun că protocolul aplicat omoară oameni exact la asta mă refer! Dar protocol-neprotocol pe hol undeva sau chiar în poartă la spital se putea să i se administreze ceva insulină măcar așa în scârbă să nu moară. Adta se putea absolut fără nici un risc! “Felicitări” celor de la triaj de acolo! Credeam că încă nu am ajuns la stadiul de tratament ca la animale dar văd că m-am înșelat amarnic! Le doresc celor care au înfăptuit acest fapt eroic tratament pe măsură dacă ajung pe mâna colegilor-măcelari! Să nu cumva să creadă că ei vor beneficia de tratament preferențial!

  4. H&R Răspunde

    1. “– Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.” … Spațiile PUBLICE!

    2. “Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autoritățile.”
    Care se referă la FFP2, dar 94%…e o glumă de 1 aprilie, dar 1 apr e mai încolo puțin.

    • ... Răspunde

      Câteodată am impresia că măsurile sunt concepute de Benny Hill sau de Mr.Bean. Nici ei nu mai cred ce spun dar insistă că de aia sunt puși acolo. Plus că nu știu ce bază științifică au multe măsuri pentru că sunt super arbitrar stabilite.

    • România reală Răspunde

      @H&R, asta cu 94% ai scos-o din Academia Cațavencu sau din Pif?

      • H&R Răspunde

        @ România reală. Scrie în articolul de mai sus. De acolo am luat textele, de acea am pus în ghilimele.

        • ... Răspunde

          @H&R, eu știu asta dar astea-s texte sau maximum ceva articole în care așa cum scriu 94% poate să scrie și 110%. Sau 51%. Sau 92,3569478% . Vezi ce ușor e? Eu la asta m-am referit.
          Acum un an sloganul era că masca te protejează. Acum masca e kaka, ceva măsură auxiliară. Acum sunt țări în care fără booster nici nu mai stau de vorbă cu tine. În Austria Johnson e biudoș. Nu vă hotărâți odată că deja pe omul simplu îl ia amețeala? Apropo, cancelarul austriac cu mască FFP2 și cu tot cu booster e bolnav de covid.

          • 3 puncte râioase

            Cei mai multi se infecteaza in privat, cand nu poarta masca. Vin rude in vizita, prieteni, vecini. Copilul adolescent umbla, numai el stie pe unde si la cine.
            Mancatul la restaurant sau locul de munca.
            Da tu esti un cautator de rahat in papurâ…..,

          • H&R

            @… minim 94%, sa nu uitam!

  5. H&R Răspunde

    https://www.wired.co.uk/article/what-are-n95-and-ffp2-face-masks

    “World Health Organisation does not recommend the use of FFP2 for everyone, stating that non-medical face coverings should be used by the general public under the age of 60 who do not have underlying health conditions. “

  6. Go(vo)rilă Răspunde

    Ce măsuri! Peste o sută de pesedisti sunt chiar acum la un chef în zona Săuca Tășnad. Govoraș Covoraș a adus la chiolhan, toată floarea cea vestită de la Bucuresti, dade il pun prefect! Ce distanțare, ce măști! Stați flexați, nu o să se autosesizeze nimeni, cu toate că știe toată lumea! Distracție plăcută!

  7. ... Răspunde

    @prea multe punct râioase. Cu mare parte sunt de acord. Era și mai bine dacă încercai să-ți expui părerea fără să jignești. Dar ce să faci dacă la tine în familie du-te-n p#zda m@tii înseamnă bună ziua??? Chiar crezi că ești nu știu cum dacă jignești fără rost? În paranteză eu urmăresc și datele zilnice, inclusiv cele ale reinfectaților sau a spitalizaților. Nicicum nu iese incidența care se spune oficial! Poți face și tu o încercare dacă nu mă crezi. Așa că …. Mai bine taci și rumegi iarba ce ți-a fost servită. Beee.

  8. ... Răspunde

    Și încă un lucru @3 puncte râioase! Ieri a vorbit la TV Beatrice Mahler la Diji. Era echipată cu mască de textil. Aștept sesizarea din oficiu și amendarea kremenalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.