Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

Ce trebuie să știți înainte de a achiziționa un micrometru

Astăzi și în acest articol, vom învăța cum să alegem un micrometru. Informațiile din acest articol oferă o colecție semnificativă de date pe care trebuie să le cunoașteți despre micrometre și modul în care acestea funcționează.

Pentru a învăța cum să alegem și să folosim un micrometru, în primul rând, ar trebui să învățăm ce este un micrometru.

Ce este un micrometru?

Micrometrele sunt instrumente de măsurare esențiale utilizate de inginerii mecanici, mecanicii și lucrătorii din alte meserii tehnice. Ele le permit lucrătorilor să efectueze măsurători extrem de fine, care pot fi afișate în format imperial sau metric.

Micrometrele permit un grad mai mare de precizie a măsurătorilor decât instrumentele alternative, cum ar fi calibrele cu cadran și calibrele Vernier. Acestea sunt disponibile în stil digital, cu cadran și Vernier. Termenul „micrometru” poate fi urmărit până în Grecia neoclasică și se traduce literal prin „măsură mică”.

Pentru a învăța cum să citim și să folosim un micrometru, trebuie să știm că diferitele tipuri de micrometre au intervale de măsurare cuprinse între 25 mm și 1 inch. Acest lucru se traduce prin măsurători metrice incrementale de 0-25mm, 25-50mm, 50-75mm și așa mai departe. Versiunile imperiale sunt egale cu 0-1 inch, 1-2 inch, 2-3 inch, etc. Seturile de micrometre în cutie pot fi, de asemenea, utilizate în scopul efectuării de citiri micrometrice pe o gamă largă de dimensiuni.

Tipuri de micrometru

Există diverse tipuri de micrometre disponibile, fiecare fiind potrivit pentru diferite utilizări și aplicații. Micrometrele de exterior sunt una dintre cele mai utilizate varietăți, dar micrometrele de interior și de adâncime sunt alternative care pot fi mai potrivite pentru utilizare în anumite scenarii. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai comune tipuri de micrometre:

  1. Micrometru exterior: Micrometrul exterior este cel mai frecvent utilizat tip de micrometru. Acesta este utilizat pentru a măsura dimensiunile externe, cum ar fi diametrul exterior al unui obiect.
  2. Micrometrul interior: Micrometrele interioare sunt utilizate pentru a măsura dimensiunile interioare, cum ar fi diametrul interior al unei găuri sau al unui tub. Există două tipuri de micrometre interioare: micrometre interioare de tip calibru și micrometre interioare tubulare și cu tijă.
  3. Micrometru de tip calibru: Micrometrele interioare de tip calibru au fălci de măsurare similare cu cele întâlnite pe un calibru cu cadran sau pe un calibru Vernier. Fălcile sunt introduse în spațiul care urmează să fie măsurat și sunt reglate prin rotirea degetarului sau a vitezei cu clichet.
  4. Micrometre tubulare și micrometre cu tijă: Atât micrometrele tubulare, cât și micrometrele cu tijă se introduc în spațiul de măsurat și se extind până când fețele de măsurare intră în contact cu marginile spațiului de măsurat. Micrometrele cu tijă sunt însoțite de o selecție de tije de măsurare care, atunci când sunt atașate la sculă, extind capacitățile de măsurare ale micrometrului. Unele micrometre cu tijă au un mâner care se conectează la instrument și ajută utilizatorul să măsoare spații inaccesibile sau greu accesibile.
  5. Micrometru de adâncime: Micrometrele de adâncime sunt utilizate pentru a măsura adâncimile găurilor, fantelor și treptelor. Ei vin cu o varietate de tije interschimbabile de diferite lungimi, astfel încât pot fi utilizați pentru a măsura o gamă largă de adâncimi.

Acum că am aflat care sunt diferitele tipuri de micrometre, pentru a învăța cum să citim și să folosim un micrometru, trebuie să învățăm care sunt principalele părți ale unui micrometru:

Fețele de măsurare

Elementele măsurate sunt așezate între fețele de măsurare, nicovală și axul (numite și – tije de măsurare). Anvilul este fața de măsurare staționară împotriva căreia sunt ținute piesele până când axul intră în contact cu lucrarea. Fisa filetată este fața de măsurare mobilă a gadgetului. Fusul se prelungește din degetar. Pe măsură ce operatorul rotește degetarul, fusul împinge piesa care urmează să fie măsurată împotriva nicovallei. Fusul ține elementul bine fixat pe nicovală și se face o citire.

Alt instrumente de măsurare util: ruleta

Degetar

Degetarul se referă la partea rotativă a mânerului unui gadget. Răsucirea degetarului deschide fălcile uneltei pentru citirea intervalelor interioare sau extinde o tijă pentru calcularea intervalelor exterioare de adâncime. Marcajele de pe degetar se rotesc împreună cu mânerul pentru a se alinia cu scara butoiului și pentru a oferi o măsurătoare.

Piuliță de blocare

Dispozitivul de blocare fixează axul și păstrează măsurarea, astfel încât micrometrul să poată fi îndepărtat de pe piesa de lucru înainte de efectuarea citirii. Unele gadgeturi au o piuliță de blocare, în timp ce altele pot avea o pârghie de blocare.

3 comentarii

  1. Pistike Răspunde

    Mișto, doar că în poză aveți un șubler, nu un micrometru…

  2. Valahu Răspunde

    Mai portal ce dreacu te bagi unde nu te pricepi lasa pe altii ca te faci de kakao.😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.