Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

INTERVIU. Lorena, eleva de 10 a Sătmarului: “Generația mea este o generație a schimbării”

Lorena, eleva de 10 a Sătmarului. A obținut nota zece pe linie la examenul de bacalaureat, își dorește să devină medic, crede că generația ei este o generație a schimbării, și cu toate că doar ea și încă o elevă din județ au reușit să obțină nota zece la examenul de bacalaureat, Lorena crede că toți merită să fie mândri de efortul pe care l-au depus, subliniind faptul că nota nu reflectă întotdeauna capacitatea maximă a unui elev.

Lorena Pașca, căci despre ea este vorba, este absolventă a Colegiului Național Ioan Slavici, liceu pe care spune că îl va purta în suflet pentru totdeauna. După ce s-a pregătit constant în cei patru ani de liceu, Lorena a primit astăzi rezultatele muncii sale: zece pe linie și aprecierea întregului județ.

Tânăra a relatat într-un scurt interviu PortalSM cum a reușit să obțină acest rezultat, ce își dorește să facă în viitor, cine îi este model în viață și ce mesaj are pentru generația ei.

Reporter PortalSM: Cum te-ai simțit când ai aflat vestea? Care a fost reacția celor apropiați?

Lorena Pașca: M-am simțit bine, am experimentat o stare de beatitudine în ceea ce privește rezultatul obținut… Cred că a fost, mai degrabă, un cumul de emoții. Dar, în primul rând, m-am simțit recunoscătoare față de toți cei care au contribuit la formarea mea ca om, ca elev. Cei apropiați s-au bucurat pentru mine, m-au felicitat.

Reporter PortalSM: Te-ai așteptat la aceste rezultate?

Lorena Pașca: Nu pot să spun că m-am așteptat la aceste rezultate. Îmi doream, într-adevăr, o medie mare la examenul de bacalaureat, dar nota de 10 nu a fost niciodată ținta mea principală. Dacă la matematică și la chimie am avut un barem clar și am putut să îmi aproximez nota, la limba română am avut câteva emoții, deoarece este o materie subiectivă și depinde de cum este percepută lucrarea ta de către evaluatori.

Reporter PortalSM: Cât timp te-ai pregătit? A fost o pregătire constantă sau înainte de examen?

Lorena Pașca: M-am pregătit constant în toți cei patru ani de liceu, nu doar înainte de examen. Am avut prilejul de a avea niște dascăli motivați, profesioniști și implicați în întreg procesul educațional, așa că eu nu am făcut decât să le urmez sfaturile și să fiu consecventă în ceea ce fac. Nu consider, însă, că rezultatul este atât de important cât este parcursul ca elev în cei 12 ani de școală. Rezultatul are doza lui de relativism, fiind influențat, știm bine, de multe variabile atât de natură externă, cât și internă și, prin urmare, nu reflectă întotdeauna capacitatea maximă a acelui elev. Cu toții merită să se bucure și să fie mândri de tot efortul pe care l-au depus ca elevi, indiferent de rezultat.

Reporter PortalSM: Ce vei face mai departe?

Lorena Pașca: Pe mai departe mi-aș dori să urmez cursurile Universității de Medicină și Farmacie.

Reporter PortalSM: Vei rămâne în Satu Mare sau ai gânduri să te muți într-un alt județ?

Lorena Pașca: Pe perioada facultății voi sta într-un alt județ, însă, după aceea, nu știu ce îmi rezervă viitorul. Dacă mă voi întoarce în Satu Mare sau nu va fi condiționat de oportunitățile care mi se vor ivi la momentul respectiv.

Reporter PortalSM: Ce mesaj ai pentru tinerii din ziua de astăzi?

Lorena Pașca: Cred cu tărie că generația mea este o generație a schimbării, cu oameni inteligenți, ambițioși, harnici. Tinerilor din ziua de azi le-aș spune să fie îndrăzneți, să trăiască fiecare zi ca pe un miracol, să fie ambițioși, pentru că o ambiție de fier este motorul care te poartă pe culmile cele mai înalte ale succesului. Și, cel mai important, să creadă în forțele proprii și în ideea că nimic nu este imposibil dacă sunt cu adevărat dedicați cauzei lor, indiferent de greutățile și obstacolele care li se ivesc în cale. Și, foarte important, să facă în viață ceea ce le place, ceea ce îi pasionează și, indiferent de domeniul în care decid să activeze, să încerce să fie cei mai buni, să dea tot timpul 100% din ceea ce sunt. Bob Marley avea o vorbă, și anume: ,,Unii simt ploaia, alții doar se udă.” Le doresc tutror să simtă ploaia și să se bucure de viață în adevăratul sens al cuvântului.

Reporter PortalSM: Ce urmează să faci în această vară după examene?

Lorena Pașca: Îmi doresc ca totul să iasă bine și cu examenul de admitere pe care urmează să îl susțin, iar, după aceea, cu siguranță mă voi relaxa, voi petrece mai mult timp cu familia și prietenii mei, deoarece ultima perioadă a fost destul de încărcată și de provocatoare.

Reporter PortalSM: Care sunt pasiunile tale?

Lorena Pașca: Îmi place sportul, mișcarea de orice fel, pentru că mi se pare o formă sănătoasă de recreere a corpului și a minții, cu toate că în ultima vreme nu prea am avut timp să îl practic.

Reporter PortalSM: Care au fost materiile tale preferate în liceu?

Lorena Pașca: În liceu m-am axat mai mult pe materiile reale, specifice profilului meu, și anume: matematică, chimie, biologie și, bineînțeles, și pe limba română. Dar biologia și chimia vor avea întotdeauna un loc special în sufletul meu. Însă, fiecare materie consider că are rolul ei în formarea noastră. Fiecare profesor pe care l-am avut a pus cel puțin o cărămidă în construirea a ceea ce sunt astăzi și pentru acest lucru nu pot decât să le mulțumesc.

Reporter PortalSM: Ai oameni care îți sunt model în viață? Dacă da, cine sunt ei?

Lorena Pașca: În primul rând, părinții mei sunt modelul meu în viață. De asemenea, orice om care a dobândit succesul bazându-se pe forțele proprii este un model demn de urmat pentru mine. Spre exemplu, neurochirurgul Ben Carson este unul dintre ei. Acesta a demonstrat că nimic nu este imposibil dacă muncești asiduu și stărui în scopul tău.

Reporter PortalSM: Care este cartea ta preferată?

Lorena Pașca: Cartea mea preferată este ,,Mâini înzestrate”, o autobiografie a ilustrului neurochirurg Ben Carson pe care l-am menționat anterior. Când era mic, fratele său, mama și el au fost abandonați de tatăl lor. Erau oameni foarte săraci care locuiau într-un cartier periculos și violent din Detroit. Copilul Ben era considerat ,,prostul clasei” de către colegii săi. Și, cu toate acestea, mama lui l-a încurajat întotdeauna să citească și astfel a ajuns să fie acceptat la Harvard și să devină primul neurochirurg din lume care a reușit să separe doi gemeni siamezi, uniți în zona capului.

În final, Lorena le transmite un mesaj de recunoștință tuturor celor ce au contribuit la formarea ei.

„Aș dori să mulțumesc familiei mele, deoarece a fost mereu alături de mine și m-a susținut în toate momentele, fie ele bune sau mai puțin bune. Și dascălilor mei, atât celor din liceu, cât și celor din gimnaziu și școlii care m-a format. Cu mândrie spun că am fost eleva unui colegiu de elită a județului nostru și că voi păstra întotdeauna Slaviciul în suflet”

4 comentarii

  1. Goblen Răspunde

    Nici o sansa sa schimbati voi, din PACATE.
    La butoane, sunt pregatiti deja, cu mare atentie, generatia 3-a, din copiii fostilor comunisti-securisti, fosti membrii FSN. Cine doreste sa schimba ceva in tara asta, automat e inlaturat din pozitie.
    In rest felicitari.

    • y Răspunde

      Mai știu eu de o fată șefă de promoție beton la fizică care a făcut facultatea afară în UK și SUA și acum face naveta UK-Elveția cu acceleratorul ăla de particule. Ce să facă aici? Ce credeți voi că puteți schimba în țara asta bananieră? Dacă măturam armata de incompetenți de prin toate structurile infiltrate pe filieră pecere imediat după 90 cum s-a făcut cam în majoritatea țărilor foste comuniste atunci da. Dar așa acei nomenclaturiști au făcut pui care s-au înfipt în sistem și deja nepoții lor bat la ușa fotoliilor bine căptușite și comode. Competența în meserie este ceva neglijabilă la majoritatea. Mai țineți minte angajările la Apele Române? Dacă fata nu are de pe acuma prin rude și părinți pile-cunoștințe-relații cu toate competențele existente sau pe viitor dobândite vă spun eu că nu are nici o șansă.

  2. Valahu Răspunde

    Din pacate ambii aveti dreptate!As prefera sa nu aveti dar asa este din pacate,cancerul coruptiei este adinc infipt in toata clasa politica si structurile societatii Romaniei.

  3. unu Răspunde

    din pacet asa sunt la toate institutiille , degeaba este concurs , este doar o cacealma la pshihologic te scoate nebun si pusy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.