Ultima actualizare: ieri, 19:16

Locale

Terapie de grup pentru adulţi prin psihodramă, la clinica Korall

Când spui terapie de grup prin psihodramă, primul lucru la care te duce gândul este un grup de oameni care au anumite probleme şi care primesc suport psihologic. Unii se gândesc la un grup de oameni care îşi plâng de milă, alţii la tot felul de secvenţe din filme. Adevărul este însă cu totul altul. Într-o terapie de grup oamenii se întâlnesc într-un cadru mai lejer, joacă anumite roluri pentru a privi problema pe care o au din mai multe puncte de vedere şi cu o oarecare detaşare, fiind astfel mult mai uşor să depăşească acel blocaj sau traumă. Terapia de grup prin psihodramă este atât o formă de grup de suport pentru persoanele care au suferit traume psihice, dependențe, dar poate fi şi un mediu de dezvoltare personală pentru cei care doresc să îşi depăşească anumite frici sau bariere psihologice.

Clinica Korall din Satu Mare este singura din judeţ care introduce o astfel de terapie, sub coordonarea psihologului Natalia Silaghi. Ea nu este un simplu psiholog, deoarece are multiple specializări, de coach, psihoterapeut, hipnoterapeut, logoped, psihopedagog special, astfel că toţi participanţii sunt în siguranţă.

Natalia Silaghi a explicat, pentru PortalSM, cum se desfăşoară acest tip de şedinţe şi care sunt avantajele acestei terapii.

Prin terapia de grup prin psihodramă, participanții au ocazia să lucreze cu realitatea lor interioară în mod constant și folositor propriei persoane. Mai exact, grupul de psihodramă oferă participanților, printre altele, posibilitatea să învețe din experiențele trăite, să transforme dificultățile în posibilități reale de creștere și să învețe tehnici și instrumente de autocunoaștere.

Aceasta este o formă de psihoterapie în care 8-15 persoane se intâlnesc o dată la două săptămâni, sub îndrumarea a doi lideri de grup, de obicei psihologi cu pregătire în terapia de grup, pentru a discuta despre anumite probleme, comune tuturor participantilor (depresie, anorexie, divort, alcoolism, diferite tipuri de dependențe, dificultăți interpersonale, abuz fizic si sexual, decesul partenerului, etc.) sau pentru dezvoltare personală în vederea depășirii propriilor blocaje.

Situaţii adânc îngropate sunt aduse la surafaţă, fără judecată, într-un cadru care oferă confidențialitate, suport și siguranță emoțională și fizică.

Mai mult decât atât, terapia de grup prin psihodramă oferă participanților la grup să lucreze cu realitatea lor interioară, aşa cum o văd ei. Situaţiile adânc îngropate sunt aduse la suprafaţă pentru a descărca presiunea emoţională, iar apoi, în mediul de siguranță oferit de grup (creat prin intermediul împărtăşirii, susţinerii, acceptării și feedback-ului onest și fără judecată), temele sunt reconstruite și prelucrate pentru a aduce o nouă înțelegere și acceptare. Prin “surplus de realitate” pot fi prelucrate teme personale diverse: anticipări ale viitorului, părți ale sinelui, gânduri, emoții, confruntări, practic fiecare aspect al vieții putând fi adus ca temă pentru prelucrare (prin descrărcare și schimbare) în interiorul grupului.

Grupul de psihodramă îți oferă ca participant posibilitatea:

să înţelegi, să accepţi şi să înveţi din experienţele personale trăite precum și din experiențele celorlalți;

să transformi dificultăţile şi blocajele cu care te confrunţi în posibilităţi reale de creştere;

să exersezi roluri şi resurse în mod spontan, autentic şi convingător;

să înveţi tehnici şi instrumente de autocunoaştere, elemente de psihoterapie de grup;

să câştigi o experienţă unică care te va ajuta să fi cât mai funcţional, autentic şi adecvat în raport cu ceilalţi.

Grupul, plasa de siguranţă

,,Ne vom folosi de joc, de roluri și de oglinzile pe care ni le oferă ceilalți membri de grup. Vom descoperi că suntem unici și în același timp, asemănători celorlalți, că suntem toți parte a aceleiași rețele, interconectați. Grupul va fi plasa de siguranță în care ne vom putea explora viața pentru a descoperi aspecte noi ale sinelui, ale relațiilor în care suntem implicați, tiparele după care funcționăm, mecanismele de apărare pe care nici nu știm poate că le folosim…Vom folosi orice aspect al activității de grup (și al vieții) ca o oportunitate pentru conștientizare, schimbare, dezvoltare’’, spun psihologii.

În calitate de participant la aceste ateliere vei putea:

să-ți cunoști, exersezi şi asumi conștient rolurile și relațiile pe care le ai în familie, la locul de muncă și în alte grupuri precum și toate rolurile pe care dorești să le experimentezi;

să-ți dezvolți spontaneitatea și creativitatea, să găsești soluții noi la probleme vechi, conștientizând și deblocând potențialul pe care îl porți în tine;

să-ți conștientizezi valoarea personală, să înveți să te accepți pe tine și pe ceilalți în mod necondiționat;

să dobândești o viziune pozitivă asupra vieții, să înveți să trăiești cu bucurie;

să înveți metode de a lucra cu tine și cu alții, pe care să le folosești în viața de zi cu zi, în familia sau în profesia ta.

Informaţii confidenţiale, joc şi roluri

Psihologul Natalia Silaghi dă asigurări că informaţiile din grup sunt confidenţiale. Participanţii pot să discute în afară despre propria lor experienţă, dar nu au voie să ofere informaţii despre ceilalți membrii participanți la grup.

Toţi avem aceleaşi drepturi în grup iar informaţiile sunt confidenţiale, adică nu spunem nimic despre ceilalţi membri ai grupului, ci spunem despre ce am simţit noi în acel grup, ce am experimentat. Pot să spun ce am trăit în grup, dar nu pot să spun despre ceilalţi. Întâlnirile se desfăşoară repetat, pe perioadă de un an, aproximativ 60 de ore. Important este ca oamenii să înţeleagă că sunt în siguranţă, chiar dacă pot exista lucruri foarte vulnerabile care ies la suprafață, cum ar fi violuri sau alte traume, oamenii pot să se exprime, indiferent de cât de vulnerabil ar fi”, a explicat Natalia Silaghi.

Pentru ca oamenii să se exprime mai uşor, totul se desfăşoară prin joc. Participanţii primesc diferite roluri care apoi se schimbă pe parcursul întâlnirilor şi îi ajută astfel să vadă o anumită situaţie din mai multe perspective.

Există jocuri care transpun trauma. Noi suntem actori, ca şi cum am fi pe o scenă, scena vieții şi fiecare temă este percepută diferit de către fiecare participant. De exemplu, presupunem, în cazul unei agresiuni, că fiecare va reflecta o anumită parte perceptuală a acestui rol pe care eu nu am reuşit să o văd, pentru că eu fiind victima acelei agresiuni am rămas blocată într-o singură perspectivă a acelei realități care imi limitează felul în care mă văd pe mine și pe ceilalți pri acel filtru al acelei agresiuni şi ceilalţi îmi reflectă prin rolurile și manifestările lor din acele roluri alese inconștient aspecte ale realității pe care eu nu le pot vedea din poziția în care mă aflu ca urmare a realității în care mă aflu eu. De ce am atras egresiune, ce din mine a rămas blocat acolo, ce aş fi putut să fac altfel, cum pot să depășesc și să inchid acea experiență astfel încât să nu genereze consecințe emotționale in prezent sau în viitor. În grup suntem unii pentru ceilalţi, unii la “dispoziţia” celorlalţi pentru a experimenta diferite poziții perceptuale asupra aceleiași realități, pentru a intra în alte poziţii perceptuale pentru ca să putem să îl ajtăm pe protagonist să îşi depăşească trauma sau blocajul”, precizează psihologul.

Coeziunea grupului, depăşirea barierelor

Jocul şi schimbul de roluri implică faptul că fiecare membru ajunge să vadă propriile experiențe din mai multe perspective şi se creează astfel o coeziune a grupului. Astfel, barierele se depăşesc mult mai uşor.

În terapia de grup există o dinamică de susţinere, fiecare membru îl susţine pe celălalt şi de asta este foarte important să participe toţi membrii şi să nu fie fluctuaţii foarte mari pentru că absenţa unui membru se simte de către ceilalți membrii ai grupului, este ca şi cum ar dispărea o persoană din acea familie. Se crează o coeziune şi un suport în acel grup care poate nu îl ai acasă, la muncă sau nu îl găseşti în viaţa ta şi ai avea nevoie de o astfel de susţinere psihică. Este o susţinere care îți dă sentimentul că eşti ok, eşti în siguranţă, nu se întâmplă nimic periculos indiferent ce ai experimentat, noi suntem aici cu tine, pentru tine. Dinamica este importantă, ce se întâmplă ca relaţii, fiecare membru este oglinda celorlalţi. Când eşti investit cu un rol poţi să spui ce vezi, ce simți, ce experimentezi şi ajungi să vezi prin intermediul grupului altfel lucrurile decât din poziţia de victimă, o altă perspectivă care ar putea să-ţi schimbe dinamica interioară. Asta înseamnă oglindire, celălalt oglindeşte o altă percepţie, cu cât există mai multe roluri, cu cât experimentezi şi intri mai multe roluri, cu atât mai mult se lărgeşte zona de confort, poţi să te adaptezi mult mai adecvat realităţii din care faci parte, poţi să îşi creezi instrumente şi deprinderi pentru a face faţă altfel aceleiași realităţi. Aici benefiezi de mai multe roluri, şi cel de victimă şi cel de atacator şi cel de observator şi cel pe lângă care a trecut acea situație, iei toate percepţiile asupra acelei realități şi le interiorizezi, ceea ce duce la o percepere realistă, obiectivă asupra unei situații și la depășirea experienței la nivel de subconștient spre deosebirea de terapia individuală, unde este nu există această dinamică de a trăi pe viu toate aceste etape”, a explicat Natalia Sialghi.

Grup pentru dezvoltare personală

Acest tip ce terapie se adresează şi celor fără traume, dependențe dar care vor să evolueze. Se poate forma un grup de dezvoltare personală, cu scopul de a elimina anumite frici, blocaje din propria viaţă. Terapia de grup poate clarifica şi anumite blocaje interioare, frici, frământări interioare, dimanici personale sau întrebări la care nu găseşti răspuns. De asemenea, are loc şi o descărcare emoţională.

Poate să exite şi un grup mixt în care oamenii nu au nicio problemă acum, dar venim în acest grup ca să ne conștientizăm anumite dinamici inconștiente care ne afectează într-un anumit fel viața, mecanismele proprii de apărare, să vedem cum funcţionăm prin oglindirea în ceilalţi. Noi suntem conectaţi foarte mult la un anumit nivel, deși ne considerăm separaţi, dar în anumite privinţe suntem similari, mecanisme de apărare pe care le dezvoltăm, blocaje, de ce nu pot să câştig mai mult financiar, de ce nu pot să îmi întemeiez o relaţie cum îmi doresc eu, etc şi tot experimentez suferința pe tema asta”, a spus psihologul.

Pe parcursul şedinţelor se lucrează foarte mult cu simboluri, nu e genul de terapie la care psihologul pune întrebări iar clientul încearcă să răspundă. Sunt întâlnire prin care unul dintre jocurile alese este „Cuibul”, participanţii sunt puşi să aleagă să se identifice cu ce parte a unui cuib doresc, iar ulterior se caută explicaţii la nivel individual ce anume reflectă, oglidește acel simbol pe care l-am ales, ce spune despre el și despre mecanismele de apărare pe care le-a construit de-a lungul vieții acel simbol și dacă acel mecanism îș ajută în acea variantă a vieții pe care o trăiește.

Impreună cu coordonatorul se reflectează asupra motivului pentru care a fost ales acel rol, ce din acel rol se aseamănă cu viaţa lui, ce e diferit. La un moment dat rolurile pe care nu vrei să le experimentezi, ajungi să le experiementezi şi să vezi de ce nu ai vrut, ce te-a oprit, ce blocaje au existat acolo. Asta înseamnă existența unei dinamici de grup, nu stăm să ne plângem de milă în grup”, a punctat Natalia Silaghi.

Pentru programări și mai multe informații, sunați la 0361.412.037, 0361.800.820 sau 0772.054.033, sau vizitați personal Clinica Korall din municipiul Satu Mare, Piața Eroii Revoluției nr. 22.