Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

VIDEO. Inovaţia DocuBox, într-o primărie din Satu Mare. Cetăţenii nu mai depind de orarul funcţionarilor

Noul easybox al primăriilor poartă numele de DocuBox și de câteva săptămâni este funcțional și în oraşul Tăşnad. Localnicii își pot rezolva problemele cu administraţia locală la orice oră. Acum pot depune oricând solicitări primăriei şi pot ridica documente când au timp, nu mai depind de programul funcţionarilor.

DocuBoxul este realizat  în întregime de o firmă românească, începând de la soft și proceduri până la design. Acesta deține un cititor de card care reprezintă accesul pentru angajații primăriei prin care pot să deschidă toate ușile dispozitivului. Primul DocuBox a fost instalat anul trecut în comuna Selibăr de lângă Sibiu.

Tăşnadul e primul oraș din județul Satu Mare care are DocuBox funcţional. La Negrești Oaș de asemenea există deja unul, dar nu l-au lansat încă. La nivelul țării există în două localități din Sibiu și în Ilfov. Totul se află la început și este o idee inovativă.

Primarul orașului Tășnad, Adrian Facău, a declarat pentru PortalSM că încă de la începutul mandatului a avut dorința de a încerca să ușureze relația dintre cetățeni și primărie. Acesta își dorește să elimine piedicile și să reducă timpii de așteptare la minim, motiv pentru care a apelat la DocuBox.

Primele teste ale acestei alternative au început deja în decursul anului precedent, moment în care s-a și instalat acest DocuBox. Acesta a fost lansat oficial abia acum aproximativ o lună de zile, deoarece nu s-a dat spre foloșință până nu s-au terminat testele si găzduirea pe pagina primăriei ca totul să functioneze perfect.

DocuBox este creat pentru cei care nu au timp să ajungă fizic la sediul primăriei pentru a solicita diverse documente fizic. Așadar, această „cutie poștală” este funcțională oricând, la orice oră, chiar și în weekend.

„Pe site-ul primăriei există un buton direct pentru a accesa DocuBoxul în care solicitantul, după ce își completează anumite date selectează tipul de document de care are nevoie, i se generează un cod QR și un cod PIN, cu ambele are acces la DocuBox. Scanează codul QR, i se deschdie o ușiță, un sertăraș, în care depune cererea pentru documentele care îl interesează, o închide, după care vine o notificare spre noi la biroul de relații cu publicul, cererea e luată  în timpul programului de lucru și ajunge în compartimentul caruia îi era adresată. Când răspunsul este gata, se introduce în DocuBox și cel care a făcut solicitarea primește o notificare că documentul lui este pregătit și îl așteaptă să îl ia, tot așa în orice moment al zilei poate să fie ridicat”, a spus primarul orașului Tășnad.

Până în momentul de față au existat puține solicitări efective, mai multe existând pe partea de test, dar edilul este convins că lumea se va obișnui încet cu acest sistem, iar solicitările vor crește din ce în ce mai mult.

„De la începutul mandatului am făcut un ghișeu care funcționează aproximativ la fel ca unul unic, una dintre cerințele noastre este ca pe toate cererile care se adresează primăriei Tășnad să fie trecut și un număr de telefon. În momentul în care solicitarea, cererea, ajunge la compartimentul căruia est adresată și lipsesc unele documente, în termen de maxim cinci zile, cel care a depus solicitarea este contactat telefonic, dacă reușește să aducă documentele necesare, se finalizează cererea și se întoarce în DocuBox sau chiar mai mult, poate depune în DocuBox o nouă cerere cu solicitările de clarificări pe care le-am cerut”, a precizat Adrian  Farcău.

Pe partea de service, există persoane instruite care să poată rezolva marea majoritate a problemelor care ar putea să apară, iar firma parteneră în acest proiect al prim[riei Tășnad face o monitorizare permanentă a acestui DocuBox. Pe partea de software, aceștia pot interveni ușor de la distanță, însă pe partea de hardware, daca e nevoie se trimite o echipă în timp util.

Una din chestiile pe care Primăria Tășnad și-ar dori să o realizeze în viitor și pentru care au și primit deja o solicitare de la serviciul public de evidență a persoanei a fost încercarea de a lega legislativ DocuBoxul și eliberarea documentelor de identitate.

„Avem mulți studenți care își rup o zi din programul lor pentru a-și depune actele pentru buletin, dar nu aș vrea să își mai piardă o zi și pentru a-l ridica și atunci încercăm să găsim o soluție încât să poată ridica actul de identitate din DocuBox în timpul weekendului de exemplu”, a adăugat primarul orașului Tășnad.

 

13 comentarii

  1. radical2 Răspunde

    :))) ce e inovativ? tot cutie pentru hartii este. Vaiii apara si pazeste :)) Apucativa de digitalizare serioasa mah ca suntem coada Europei!! Incompetentilor din primarie ce sunteti :)). Asa ceva..orice inventeaza astia bah, numa treaba serioasa sa nu se faca :))

  2. Taranul Răspunde

    Nu ati auzit de email, fraierilor cu docubox.
    Vai de noi. Cutie ptr hartii, bine punctat radical

    • Taran prost Răspunde

      Fraier esti tu ca ai fi deacord sa trimiti mail cu documente importante.

      • Taran prost-it Răspunde

        Nu-s prea multe documentele astea importante, cand toate is emise de acelasi stat roman? Poate doar nu stie stanga ce a emis dreapta. Bine ca la estonieni se poate cu un singur card…cel de identitate.

        • Un fost bugetar Răspunde

          Da dar acolo toatea astea sunt interconectate și comunică între ele. Nu prea trebuie să te plimbi tu. Și dacă stăm să ne gândim nu ție îți trebuie nu știu ce adeverință că nu ai și așa destule ci instituția 1 cere ceva legat de tine de la instituția 2 ca să poată decide și să judece cazul tău în limitele legii! La noi în schimb??? Câteodată (cam tot timpul) am impresia că tocăm bani degeaba și ne prefacem că digitalizăm. Sunt sigur că inițiativa va fi sabotată din interior. E prea mare inerția intrasistemică.

    • Un fost bugetar Răspunde

      Pentru că foarte ușor pot spune că nu au primit nimic sau că a intrat ln spam etc., etc.. E mare lenea la mulți funcționari. Așa intri într-un sistem și poți accesa și verifica ce ai descărcat/trimis. De aia.

  3. Un fost bugetar Răspunde

    Și după mine e o idee bună. Doar că ar trebui generalizat pentru că înnebunești dacă te logezi în multe feluri în multe sisteme din astea. Și fiecare sistem e separat! Fiecare cu password și cu chichițele proprii. Consider că ai și altceva de făcut decât să stai pe net toată ziua. Recent m-am autorecebzat și dacă nu mp verific nu știam că nu au fost toate chestionarele completate acceptate. Era așa greu să-mi trimită automat programul să-mi fac corectura care oricum era ceva absolut minor? Și asta am pățit eu care zilnic lucrez cu așa ceva! Dar subliniez e o idee foarte bună. Mai ales în cazul când ai treabă cu inspectori tip fata morgana care veci sunt pe teren iar tu chiar ai nevoie de zapiscă! De fapt știm cam unde umblă.🤔😱😲🤮

  4. Satmarean 1 Răspunde

    Foarte buna ideea. La carcotasi nu le convine nimic.

  5. Ares Răspunde

    Mai usor si ieftin, sa ai o cutie cu cheie dubla, 1 merge la cel care depune documentele si ceea ce vrea sa faca si alta la primarie si angajatul care le prelucreaza, astfel vine omul duce documentele, le lasa in cutie,primeste o cheie, vine angajatul ridica documentele si intocmeste formalitatile necesare, pune inapoi in cutir inchide cu cheia, vine cetateanul deschide cutia si doar isi ridica documentele si pleaca.

    Am rezolvat problema fara costuri mari si fara infrastructura wow.. eventual poate sa lase in cutie si ce are nevoie + un nr de telefon in caz ca sunt probleme cu actele, iar din online se poate informa cu ce acte are nevoie, pentru ce vrea sa i-se elibereze sau sa rezolve.

    Asta pentru a se implementa mai rapid in toata romania, ulterior se poate si upgrada la tehnologie, eu vorbesc aici de varianta cu cel mai mic pret. Nu vreau sa jignesc tineri ce au facut sistemul IT, consider ca e bun si pentru instantele judecatoresti acel sistem, si mai sigur, fata de metoda mea, fiind orientat doar pe ridicare de documente intr-un fel, mai mult decat in a depune hartii.

    Imi place totusi ca se merge inainte, si sper sa vedem un pic de progres si la transportul feroviar, mai ales ca ar trebui modernizata infrastructura existenta si ceea abandonata si legata frumos pe transport public rapid, pe segmente scurte de calatorie in oras si localitatile din imediata apropiere, ar ridica infrastructura de afaceri si constructii civile, cu vanzari la toate lanturile, de la fier-beton, la tamplarie pvc, usi,mobila electrocasnice,materiale de constructii, ar debloca construirea in zone din afara orasului, la preturi mult mai deschise. Sa nu vorbim de afaceri si depozite, care s-ar putea reloca si asa mai departe. Insa e nevoie de multi satmareni cu inteligenta care sa sprijine un astfel de demers, ce as vrea in viitor sa il propun si sa vorbesc despre, primarului Mun. SATU-MARE.

    Ideea este de a lega linia ferata inapoi in folosire pe tronsonul spre terebesti, baba novac si legarea in extensie cu orasul Ardud, ar crea dezvoltare si transport rapid si mult mai non poluant, + crea premizele de a avea stati de alimentare cu combustibil in afara orasului pentru zonele care sunt departr de oras. Un alt avantaj il reprezinta si legarea si transportarea pe feroviar in exterior a gunoiului menajer in containere special concepute pentru asta, cu punct de reciclare ce e in imediata apropiere a liniei, ar reduce costurile de salubrizare foarte mult, insa in viziunea mea trebui construite si niste linii auxiliare pentru punctele in care ar trebui sa se opreasca si sa se incarce, descarce marfa, asta inseamna niste portiuni care sa nu blocheze linia principala, cand sunt efectuate transporturi sau incarcari de produse agricole si asa mai departe. Avantajul enorm ar fi costurile mici pentru investitori care ar dori sa construiasca o fabrica auto uriasa, care sa aibe atat depozite, cat si linie de alimentare feroviara, cat si infrastructura de transport. Insa nu stiu daca autoritatile locale chiar ar vedea ceea ce un biet absolvent de facultate poate sa vada, fara sa aibe o functie in mecansimele de stat si sa fie platit ..

    • radical2 Răspunde

      este angajat separat persoana resposabila cu cheia cutiei? :))))

      • Dodiq Răspunde

        In mod normal ar trebui trei plus unul pentru concedii zile libere si un supervisor

        • Un fost bugetar Răspunde

          Și măcar un șef serviciu, ceva secretară și mașină sub fund. Obligatoriu!🤔😱😤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.