Ultima actualizare: azi, 19:16

Locale

Deputatul Radu Panait, după interzicerea defilării cavalerilor: Să nu se mai lase duși de valul culturii etnice!

Deputatul USR Radu Panait consideră că defilarea cavalerilor nu trebuia interzisă în municipiul Satu Mare. El consideră că sătmărenii ar trebui să se bucure că cei din judeţ doresc să se promoveze în oraş şi spune că cei aflaţi la conducerea oraşului  ar trebui “nu se mai lase duși de valul culturii etnice”.

Redăm în continuare poziţia deputatului Radu Panait:

“Am aflat recent că s-a interzis promovarea Festivalului Medieval de la Ardud în municipiul Satu Mare, pentru a nu se crea „un precedent”.

Ar trebui să fim bucuroși că organizatorii de evenimente din județ doresc să își promoveze evenimentele la noi în oraș, din următoarele motive:

1. Economia locală este stimulată, atât prin participarea oamenilor din județ cât și prin oferirea unui motiv pentru localnici de a ieși din casă. După eveniment mai beau o bere, socializează, află lucruri noi, așa se dezvoltă societatea.
2. Un oraș în mișcare are nevoie de evenimente la care să participe toată lumea pentru a fi cu adevărat în mișcare, nu avem nevoie ca municipalitatea să blocheze mișcarea atât de intens promovată.
3. Municipiul Satu Mare are obligația de a găzdui cât mai multe evenimente din județ, suntem cu toții vecini și trebuie să ne susținem, asta dacă ne dorim un județ puternic și dezvoltat.

Nu voi intra deloc în componenta etnică, nu este un subiect care mă atrage. Cunosc prea mulți maghiari de bună credință încât să nu cred toate conspirațiile care ne sunt servite cu bună sau rea credință de unii politicieni care au impresia că singurul lucru care ne lipsește în Satu Mare e puțină învrăjbire interetnică, deși sunt la putere și au toate pârghiile guvernamentale sa facă lucruri bune pentru noi toți.

Știu că pentru conducerea orașului argumentele economice nu sunt cele mai inspiraționale, dar ar trebui să vadă lucrurile puțin mai pragmatic, și să nu se mai lase duși de valul culturii etnice.

Pentru mine este indiferent că defilează husarii sau cavalerii, atâta timp cât economia orașului este în mișcare, așa că ambițiile personale ar trebuie lăsate deoparte, iar interesul sătmărenilor ar trebui să primeze!”

Cum explică Primăria Satu Mare:

“Festivalul Medeival MedievArtFest Ardud este un bun prilej de promovare a orașului Ardud. Acest festival este cunoscut printre sătmăreni, iar majoritatea participanților, la fel ca și la edițiile precedente, vor fi din municipiul Satu Mare.
La nivelul județului Satu Mare sunt peste 20 de evenimente prin care se sărbătorește comunitatea din alte localități decât municipiul Satu Mare. Toate aceste localități își doresc promovarea sau lansarea evenimentului lor în centrul municipiului Satu Mare. Asta însemnă că cel puțin de 20 de ori pe an, centrul municipiului Satu Mare este blocat pentru marcarea sărbătorilor din aceste comunități.
Mai mult, la nivel de municipiu avem foarte multe solicitări pentru organizări de evenimente în aceeași locație. Toate aceste date se suprapun și ar putea crea un blocaj permanent al circulației din centrul orașului.
Primăria Satu Mare a susținut și a dat aviz pozitiv pentru toate paradele organizate de ONG-uri sau instituții din municipiul Satu Mare”.

Mai multe despre acest subiect:

14 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Singura problemă este că aceste aspecte “etnice” sunt doar în capul unora. Dacă nu sunt atunci se inventează cu forcepsul. Cei doi stimabli deputați uită că ei sunt aleșii și reprezentanții unui segment al populației din județ și sunt sigur că au fost aleși și de etnici maghiari. Așa că nu pricep ce se întâmplă și în ultima vreme nu e prima dată. Dacă USR pretinde că vrea să facă altfel politica și asta vrea să ne demonstreze atunci întrebarea mea ar fi că de ce procedează la fel ca înainte? Adică nu am înțeles? Una zicem dar facem la fel?

    • ciprian Răspunde

      Ai dreptate, TOKES de cand are in cap “autonomia” si o bazaie pe la fiecare adunare

      • c-block Răspunde

        E din păcate valabil și pentru cei doi stimabili la care davă nu e ceva conflict desenează repede ceva că să spună că fac și ei ceva. De ambele părți merge concursul “ba pe a mă-tii” și asta nu duce la nimic bun.

        • Om Răspunde

          Interzicerea unei actiuni atat de faine, o prostie crasa, vadit antiromaneasca. Nu-i bai, mai pierdeti niste voturi :))) Cel putin sper ale ardudenilor. Si sa nu mai vad picior de husar! :)))

          • 3,14

            Inchide-te in beci si nu o sa mai vezi nimic. Dar sa stai mult si bine pana iti intra mintile in cap! Tu esti, vadit, batut in cap si un rasist daca tu vezi in asa ceva antiromanism. Este festivalul Ardudului nu festivalul Municipiului Satu Mare! Ti se pare normal ca locuitorii din satele sau orasele din judet sa vina sa sarbatoreasca, sa danseze si sa se imbete pe ulitele din Satu Mare si nu la ei?
            Fiecare localitatea isi serbeaza ziua acasa. Sa vina aia din Coca in SM sa sarbatoreasca ti se pare o actiune pro romaneasca? Esti un patriot primitiv care nu are habar cu ce se mananca patriotismul!

          • c-block

            @Om, să știi că am ținut un moment de reculegere în memoria pretențiilor tale foarte scăzute privitor la cultură ori divertisment. Dacă asta ți-e treabă faină atunci condoleanțe!

    • Adi Răspunde

      Acum este în vacanță parazitul zero deputat de satu mare .Noi contribuabilii plătim salariile la aceste specimene .Nepotul domnului procuror Panait ne tine lecții .

  2. Militia Răspunde

    ia auzi? cu angajarile in primarie cum ramane? primaria sm pierde procese pe banda pt discriminare rasiala

  3. tip top Răspunde

    Da de ce sa blocheze centrul orasului ar putea sa porneasca din parc industrial din cate stiu acolo se aduna calaretii sa isi biuiasca caii

  4. H&R Răspunde

    De ce nu tine pe varianta de ocolire? Nu-i departe de Ardud, si daca tot ocupa oamenii varianta, sau o parte din varianta, si nu e problema , poate sa faca si festivalul acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.