Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Guvernul a aprobat costurile pentru drumul Satu Mare – Oar: 1 miliard de lei!

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi proiectul şi costurile pentru drumul rapid Satu Mare – Oar. Investiția este una uriașă, de peste un miliard de lei.

Este vorba de drumul expres care va lega centura municipiului Satu Mare la autostrada M49 din Ungaria și prin aceasta la rețeaua europeană de autostrăzi, legând astfel județul nostru de rețeaua rutieră europeană.

Conexiunea centurii de ocolire a municipiului Satu Mare cu noul punct de trecere a frontierei de la Oar/Csenger și de acolo cu M49 din Ungaria va avea aproximativ 11 km, 4 benzi și o intersecție, respectiv o legătură cu DN 19 care va facilita accesul direct a unităților economice de pe raza comunei Vetiș la noua rețea de drumuri rapide.

Executivul a aprobat următorii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţii: lungime drum expres de 10,831 km; lăţime platformă drum expres 21,50 m; lungime drum de legătură 4,031 km; 2 noduri rutiere; 4 pasaje; 1 Centru de Întreţinere şi Coordonare; 2 Spaţii de servicii tip S3; lucrări de consolidare; lucrări hidrotehnice; lucrări de protecţia mediului.

În urmă cu aproximativ două luni, autoritățile anunțau că drumul ar putea fi gata până în 2025.

Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, se ridică la 1,087 miliarde lei, iar durata de execuţie este de 24 de luni.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 şi Programului Operaţional Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

15 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Tot spre Budapesta se construieste, spre Bucuresti nimic?

    • Balint Răspunde

      De ori unde te uiti Budapesta este mai aproape de Satu Mare decat Bucuresti! Avem de realizat 10-11 km. de drum pentru conexiune la drumurile Europene .Spre Bucuresti cati km. avem de mers sa ajungi la Autostrada? Na vezi?

    • Herbert Răspunde

      ce satisfactie ai tu in bururesti ??????
      a venit vre-un lucru bun o decizie buna de acolo ???

  2. Altu Răspunde

    La ce trebuie drumul ăsta? Trebuie satisfăcut UDMR, că doar susține hoția PNL -psd

    • Dani Răspunde

      Va fii o realizare sa avem legatura directa cu Europa! Cine vede doar ca este drum expres spre Bp.-ta sa ramana in tara ! Nu este obligatoriu de folosit acest drum expres, poti circula in continuare pe drumurile Judetene si Nationale. In rest ce sa zic FELICITARII !

    • Logica rumena Răspunde

      Cat de limitat poti fi. Drumul ala poate aduce si investitori din vest care ar putea crea locuri de munca pt ca e un avantaj din punct de vedere logistic.

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        E logică tipic ilogică când e ceva care are legătură (și) cu ungurii. Este modalitatea cea mai simplă de a rezolva o problemă spinoasă plus dacă vom intra și în Schengen marea majoritate a traficului, inclusiv cea de mărfuri se va muta acolo și dispare porcăria ce este zi de zi la Petea. La Petea va rămâne ceva light la tranzitare. Dar unii nu și nu! Vrem să fie mai bine pentru toți sau nu? Ce să le faci? La ei creierul este setat pe “ungurii sunt de vină” și acolo a rămas blocat! Unii tot reiau aceleași fixuri fără discernământ.

  3. Gerula Răspunde

    Exproprierile vor fi făcute ca si la soseaua de centura, proprietarii terenurilor vor fi despagubiti la Sf Așteaptă.

  4. Alex Răspunde

    H&R , Altu, spre Europa se construieste, Ghinionul vostru, frustratilor sovinisti este ca drumul spre Europa trece prin Budapesta si nu prin Bucuresti. Oricum de unde ati venit voi se “calatoreste” cu caruta!

  5. Beny Kira Răspunde

    La centura oamenii si-au primit banii. A rezolvat deputatul Cozma

  6. FARCAU Răspunde

    oricare gandire logica spune ca drumul spre cultura ,realizari , progrese , toleranta , succes si mai nou si pace duce spre vest …nu spre est …si in nici un fel nu spre sud !!!!!!!!!!!!!!

  7. Vlad Tepes Răspunde

    Una dintre cele mai mari realizari.
    Vom fi direct conectati cu lumea civilizata.
    Ca place, ca nu place, soseaua asta are directa legatura cu Viktor Orban.
    Daca nu era el sa faca legatura cu autostrada pe teritoriul Ungariei, nici noi nu aveam ce face !
    Dati-i bataie cit mai repede !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.