Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

Se caută soluții pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din județul Satu Mare

Se caută soluții pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din județul Satu Mare. În sala mică de ședințe a Instituției Prefectului județul Satu Mare a avut loc azi o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociațiilor Grupurilor de Acțiune Locală din județul Satu Mare (Grup de Acțiune Locală Sud-Vest Satu Mare, Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Someș – Codru, Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităților din Zona Sătmarului, Asociația Grupul de Acțiune Locală Țara Oașului).

La întâlnire au participat prefectul Radu Roca, subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, secretarul general Cosmin Dorle precum și reprezentanți ai DSVSA, AFIR.

,,Am dorit să avem o întâlnire la început de an pentru a rezolva împreună problema câinilor fără stăpân din județ. Prin Grupurile de Acțiune Locală să se găsească soluții de asociere între localități și finanțare a proiectelor comune prin care să se construiască adăposturi zonale. Urmează să avem o primă întâlnire, luni 16 ianuarie 2023 la ora 10,30 cu toți primarii membri ai Asociației Grupului de Acțiune Locală Țara Oașului pentru a stabili împreună și modalitățile de finanțare a funcționării acestor adăposturi”, a spus prefectul Radu Roca.


Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

23 comentarii

  1. Loop Răspunde

    CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE ESTE SĂ DEA LIBERTATE OAMENILOR SĂ-I OMOARE!!!!

  2. bigbrother Răspunde

    Și între timp ne apucăm să construim muzeul industrializării forțate în oraș, din banii PNRR, ceva absolut inutil care nu va aduce plus valoare localității, un muzeu care va sta fără vizitatori. Eventual dacă nu se vor face abonamente pentru școli să meargă acolo învățătoarele cu clasele ca să arate cum era pe vremea bunicului. Și atât. Nu mai bine se finanțau niște centre de astea, centre pentru câini fără stăpâni unde să fie inclusiv sterilizați, deparazitați etc.? Că e clar că nu se poate rezolva cu ONG-uri dacă nu sunt partenere toate, dar absolut toate UAT-urile???? Deci bani de fapt ar fi, noi nu suntem în stare să vedem care ne sunt prioritățile și le cheltuim pe multe prostii inutile.
    PS. În ajun de Olimpiada de la Atena în 2004 autoritățile au pus otravă și au colectat munți întregi de câini vagabonzi morți. Cât a ținut Olimpiada a fost Atena curată din acest punct de vedere. Dar cum nu au urmat alte măsuri de stopare a abandonului de pui în scurt timp habitatul golit a fost reumplut cu câini de la țară. Deci s-a dat la r@h@t o palmă.

  3. cetatean Răspunde

    In SUA un caine maidanez daca nu este revendicat sau adoptat in 7 zile il eutanasiaza nu cheltuieste statul nici un cent si sunt interzise adaposturi in care cainii stau cu anii in tarcuri !

    • Maidaneza Răspunde

      Cea mai buna solutie

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Zici tu ca asa e in amerika? Zi zau? Daca tot esti asa fin cunoscator, ia zi cat e tva-ul la ei? Cat intra in bugetul fedetal si cat in cel al statului? Sau, de ex, ce derogare are Nebraska de la legislatia federala in privinta animalelor de companie?

  4. Mihaita Piticu' Răspunde

    Stiu ca suna urat, dar trebuie eutanasiati. Sunt foarte foarte multi vagabonzi, si daca stau in haite is foarte periculosi. Chiar si io am fost atacat de caini cand mergeam pe dig cu bicicleta. Deci fara suparare. Eutanasiati

  5. Toader din Moiseni Răspunde

    Pai atat timp cat un analfabet, ca si Cosmin Dorle este , secretar general, deci un analfabet din Lazuri si un gunoi imbecil , secretar general , repet , secretar general , pai ma scuzati domnilor , daca e bine sa zic , domnilor , nu are cum sa fuctioneze ceva , deci repet , cu gunoaie , doar gunoi poti sa faci

  6. Mortu Răspunde

    Sa le omoara dracului si cine contrazice sa le ia acasa cainii si sa faca sex cu el

  7. Indiferent Răspunde

    Trebuie adunate intrun loc dar nu cateva ci toate si tinute pana mai traiesc ca majoritatea sunt batrani si nu traiesc o vesnicie nici ei si in momentul in care nu mai sunt pe strazi nici nu se vor mai inmultii.Atat

  8. Ion Răspunde

    E bine ca macar se face un pas. Este nevoie. Orice solutie se ia, e ceva ce va trebui mentinut in timp, pentru a avea efect.

  9. Miclăuș Răspunde

    Primăria Păulești adună caîinii vagabonzi din comună și îi eliberează la periferia municipiului Satu Mare

  10. GB Răspunde

    Pădurile le-am “ras”, fabricile le-am “ras”, etc… etc… Urșii să-i “radem”, câinii să-i “radem” etc… etc… Tot ce ne interesează/deranjează “radem”. Urmează vecinul, nevasta, copilul, mașina(la unii ca-m asta e ordinea) …? Da, soluția extremă e ce-a mai simplă și tentantă, dar s-a dovedit de multe ori și ce-a mai brutală/păguboasă. În speță nu câinii sunt problema ci mulți dintre noi, deținători de câini, cărora li se fâlfâie de obligațiile legale pe care le au. Aplicați legea d-lor aleși/numiți (recensământul tuturor câinilor din gospodării+sterilizare obligatorie) că lege este!! Titlul e de-a dreptul “sublim”(sugerând faptul că câinii ar fi/ar avea o problemă) :”Se caută soluții pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din județul Satu Mare”. Probabil și asta generează ura/aversiunea față de ei, dar am explicat mai sus mentalul unora. Titlul corect ar suna cam așa: “Se caută soluții pentru implentarea legii privind deținătorii de câini în vederea eradicării abandonului acestora”. Și prefectul e medic veterinar…, se vede, se știe… la câți prefecți au avut meseria asta mă mir că avem așa “probleme”. Spor d-lor aleși/numiți!!

  11. un cunoscător Răspunde

    Dacă în cei 10-15 ani de când problema a devenit acută s-ar fi făcut efectiv sterilizări inclusiv prin atragerea medicilor veterinari practicanți în acest lucru (pentru că refuz să cred că u văd și ei amploarea fenomenului), deci dacă s-ar fi făcut toate astea atunci acum nu am fi în situația dată. Plus UAT-urile călărite bine care nu aplică legislația din domeniu. Pentru că inclusiv la Satu Mare văd frecvent animale moarte (poate de moarte naturală, poate nu) dar acolo se descompun pe asfalt sau pe spațiu verde că nimeni nu le mai ridică veci!!! Cei care abandonează puii trebuie sancționați drastic. Oricum 95% dintre ei nu au valoare chinologică, vorba unui cunoscut – strassenrase, adică corcituri. Dar trebuie făcut urgent ceva și nu ședințe de astea sterile!!!!

    • Kuka Răspunde

      Foarte mulți medici veterinari, dacă nu toți, sunt angajați în sterilizarea câinilor maidanezi, dar problema este cu câinii cu proprietari care refuză să-și sterilizeze potăile, deși legea îi obligă să facă acest lucru!
      Poliția nu se deranjează să meargă cu medicii în curțile oamenilor să-i forțeze pe oameni să-și sterilizeze potăile, iar când fată pui, îi aruncă la marginea satului sau îi aduc în oraș, unde se reproduc necontrolat!
      Soluții există, dar niciun politician nu are sânge în puță să facă ceva concret, de frică că va pierde voturi!

      Exemple am destule, vecini de-ai mei, care refuză să-și sterilizeze cățeii, dar mereu scapă pe stradă să-și facă nevoile! Ce să fac, să mă pun eu să pun capcane otrăvite la mine în curte ca să nu mai vină cățelul vecinului să se cace la mine în curte, sau când îl văd pe stradă, să-l prind eu și să-l duc înăuntru, când ȘTIU sigur că vecinul i-a dat drumul ca să nu facă mizerie la el în curte??? Problema este că mi-s dragi și cățeii vecinilor, nu-s cățeii vinovați că au un stăpân dobitoc! Dar dacă poliția și-ar face treaba, ar fi mult mai ușor! Și oamenii pot fi dresați să respecte reguli, nu doar cățeii!

      • un cunoscător Răspunde

        Și eu am vecini din ăștia. Dacă aș reclama nici poliția nu s-ar sinchisi să iasă pe teren ba mai mult m-aș alege și cu un vecin de acum încolo gălăgios și supărat pe mine. În paranteză la el plimbatul câinlor se rezumă în fiecare dimineață la deschiderea largă a porții apoi să se ducă după roza vânturilor. Peste câteva ore câinii revin la poartă. Încă. Dar pentru asta este amenda. Acum 10 ani la Barcelona pentru așa ceva “taxa de școlarizare” era de 900 euro iar abandonul puilor 1500 euro. Dar nici nu am văzut țipenie de maidanez în tot orașul! Serios zic asta. Noi la nivel de oraș degeaba facem orice dacă măcar comunele limitrofe municipiului dorm în pamperși. Că majoritatea cred că de acolo vin de peste câmpuri sau sunt aduși. De aia este și fenomenul ăsta pe dig că vin dinspre Vetiș. Oare exprimarul de Sătmar actual primar de Vetiș nu are ceva de zis?

  12. satmareanu' Răspunde

    Prea putine restaurante chinezesti in oras

    • un cunoscător Răspunde

      …. te corectez, nu știi bine – coreene, mon chere. Nici chinejii nu mănâncă câine doar coreenii. Acolo este ceva delicatesă dar numai pe alocuri și acolo. Au și crescătorii de astea.

  13. M Răspunde

    Toti care comentati ca ii vreti morti sper sa muriti si voi si copiii vostri in cele mai groaznice chinuri

  14. Bia Răspunde

    Mai putine …..de biserici si mai multe adaposturi

  15. Mortu Răspunde

    Mai multe covoare din caini

  16. Andrei Răspunde

    Nu poate fi folosit digul pentru escapade pe bicicleta din cauza pericolului haitelor de caini. Mai ales cu copii. E un proiect nefunctional care se va termina in esec daca nu se ia atitudine. Sau si mai grav, se va termina in tragedie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.