Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Adrian Cozma acuză ”ilegalități” în organizarea concursului de manager la teatru. Primarul, luat la țintă

Adrian Cozma acuză ”ilegalități” în organizarea concursului de manager la Teatrul de Nord Satu Mare. Președintele PNL Satu Mare spune că primarul Kereskenyi Gabor a impus condiții exagerate pentru a-i facilita accesul la funcție ”vechiului său prieten”. Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Redăm, mai jos, declarațiile făcute de Adrian Cozma:

,,După ce administrația UDMR a consiliului județean Satu Mare, reprezentată de distinsul domn Pataki Csaba, a impus ca manager interimar la Spitalului Județean Satu Mare un specialist respins la concursul pentru ocuparea postului de manager, pentru neîndeplinirea condițiilor de studii și vechime, a venit rândul domnului primar Gabor Kereskenyi să ne demonstreze ce înseamnă adevărata vocație academică în selecția și promovarea managerilor, de această dată în domeniul culturii, al teatrului mai exact.

În fapt, domnul Gabor s-a străduit ca pentru concursul de manager al Teatrului de Nord Satu Mare să stabilească acele condiții care să faciliteze adjudecarea postului de către vechiul său prieten și coleg de partid, Stier Peter. Cum a făcut asta? Impunând două condiții limitative, exagerate de înscriere la concurs, ba chiar ilegale aș spune eu.

Prima, ”candidatul” să aibă o experiență de minim 7 ani în specializarea studiilor și a doua, ”candidatul” să aibă tot 7 ani experiență ca manager a nu mai puțin de 25 de angajați. Înainte de a vă prezenta abuzul la lege al iubitorului de teatru, Gabor Kereskenyi, merită să ne imaginăm o ipotetică scenetă în care, un onorabil manager de la salubritate, cu 7 ani experiență și peste 25 de angajați în subordine, în acest interval, concurează cu un renumit actor și conducător de teatru privat, să zicem, Marcel Iureș, om al cărui teatru nu depășește însă 20 de angajați. Evident, celebrul om de cultură pierde.

Dar să vedem de ce este ilegal acest concurs:

Domnul Gabor pretinde în HCL 18/2023 că managerul trebuie să aibă o experiență de musai 7 ani în specializarea studiilor precum și o experiență managerială de minim 7 ani și cu minim 25 de angajați în subordine.

Art. 3 din OUG 189/2008 stabilește la litera d) că potențialul candidat ”întruneşte condiţiile de pregătire sau experienţă în management”.

Menționez că această prevedere izvorâtă din lege, cuvânt greu de regăsit la Academia UDMR, a fost exclusă din regulamentul de concurs al domnului primar. De ce a fost exclusă această prevedere? Pentru că un candidat licențiat în management poate concura fără a face dovada vechimii sau experienței profesionale. Domnule primar, dacă excludeți o prevedere legală din condițiile de participare la concurs, întregul concurs este viciat.

De asemenea învederez domnului primar că includerea condiției de a avea o experiență în conducerea a minim 25 de oameni timp de 7 ani este o condiție care denaturează însăși prevederea legală statuată la punctul d), respectiv posibilitatea de a face dovada experienței profesionale.

Un exemplu pe înțelesul domnului primar, sper că va înțelege:

Regizorul Cristian Mungiu la 33 de ani câștiga un mare premiu cinematografic național dar nu ar fi putut candida la un post de manager pentru că era prea tânăr și nu avea cum să aibă 7 ani experiență și 25 de angajați permanenți.

Domnule primar, nu confundați experiența cu obediența. Acest oraș se sufocă sub obedienții dumneavoastră. Vă asigur că cel mai umil antreprenor, român, ungur sau ce o fi el, cu doi angajați la care le plătește salariile, se spetește mai mult decât cei pe care-i plătiți dumneavoastră și le premiați lipsa de performanță.

Să nu uităm că instituția al cărui director admnistrativ era Stier Peter a returnat la finele anului 2022 peste 2 milioane de lei bani bugetați și necheltuiți, prejudiciind alte investiții mai de reală importanță.

Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  1. a) are cetăţenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;
  2. b) are capacitate deplină de exerciţiu;
  3. c) întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul de activitate al instituţiei;
  4. d) întruneşte condiţiile de pregătire sau experienţă în management;
  5. e) întruneşte alte condiţii solicitate de autoritate.

În situaţia în care pentru concursul de management nu s-au înscris persoane care să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute la art. 3, prin derogare de la prevederile art. 3 lit. c), autoritatea poate relua organizarea concursului, având posibilitatea modificării domeniului şi, după caz, a nivelului studiilor solicitate”.

 

13 comentarii

  1. Marius Groza Răspunde

    Cel mai bun director de teatru ar fi finul Valer Beșeni, care a trecut pe la spital, Consiliul Județean și Ministerul Mediului. Următoarea funcție e numa bună la Teatru

  2. Gigi Facher Răspunde

    La o intitutie asa cum e Teatrul de Nord parerea mea este ca musai director trebuie sa fie un actor de calitate,care sa aiba abilitati de manager !Ca e maghiar sau roman,nu conteaza,dar sa fie de meserie ! Nu putem pune un administrator sa conduca o institutie de cultura,asa cum doreste Gingishan de Szar’tmarnemeti !!

    • Dani Răspunde

      @Gigi Facher, Aberati! De ce trebuie musai sa fie Actor? Trebuie sa fie un bun manager care cunoaste sau are notiune despre teatru. Deci Stier Peter este foarte bun la conducerea teatrului. Ce este important ca dansul este chiar apreciat de catre actori ambelor sectii.

    • Gigi Bec Răspunde

      Sigur, sa fie, actor de calitate cu experienta in arte spatiale si martiale.

  3. Tabu Răspunde

    Eu propun pe Papici.

  4. Ayan Răspunde

    Ar fi ideal ca acel candidat sa știe sa analizeze caietul de obiective si in in funtie de rezultat sa-si întocmească proiectele de management. Sper sa fie un cunoscător în domeniu.

  5. Mateiaș Răspunde

    Adrian Cozma, director la Teatru! Știe să joace bine teatru

  6. vadimT Răspunde

    sa fie Zelenski! cel mai bun actor si primeste bani cu sacul

  7. c-block Răspunde

    Cel mai tare din parcare! Mai ales dacă parcarea este goală! Asta să se țină bine de mână cu Rareș Bogdan, altul așa pierdut prin timp și spațiu! Numai să nu ajungă undeva sus că atunci va fi vai și amar de toți.

  8. Beny Kira Răspunde

    Adi Cozma este analfabet ca si mine. Lasati in pace pe pretenul meu ca va torn in beton!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.