Ultima actualizare: azi, 20:54

Locale

Greva din școli continuă! Profesorii resping ultima ofertă: nu vor creștere cu 1.000 de lei

Sindicaliștii din Educație au anunțat continuarea grevei generale a profesorilor, respingând astfel ultima ofertă, de majorare salarială, înaintată de Guvern, informează Digi24.

Potrivit sursei citate, Guvernul le-a propus liderilor sindicali o majorare de 1000 de lei brut la salariile profesorilor, respectiv 400 de lei brut la cele ale personalului nedidactic, plus încadrarea salariului unui profesor debutant cu salariul mediu brut pe economie.

„Majorarea cu 1.000 de lei este un avans, iar începând din ianuarie 2024 această creștere să se realizeze etapizat în maxim trei ani de zile, cu o creștere anul viitor de 40% din suma rămasă ca diferență din grila actuală și grila viitoare”, a spus premierul Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri.

Executivul anunța că ordonanța de urgență cu măsurile anunțate urma să fie adoptată vineri, de 1 iunie.


30 comentarii

  1. Cetățeanul turmentat Răspunde

    1000 de lei brut, nu bet.
    Apropo, de performanta la speciali de ce nu vorbește nimeni?
    1. Sebi Ghiță pleacă din țară, supravegheat de SRI fiind.
    2. Nenumărate dosare cu prejudicii terminate cu prescriere, ceea ce înseamnă că judecătorii și procurorii au cam favorizat pe infractori.
    3. Atitudinea poliției la Caracal, Onești, Alba Iulia (cu băiețelul de un an ce a fost spânzurat de tată) etc.

  2. Vulpea bi-polara Răspunde

    Beton. Asa le iese de punte intre minivacanta asta si binemeritata vacanta mare. Cu un pic de noroc…poate le pica de-un lockdown din septembrie, si s-au scos.

    • Cucu Răspunde

      Carantina pt Covid a fost impusa de guvern nu a fost ideea profilor, manipulatorule!

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Dar le-a convenit de minune. Ca să nu mai povestim că au fost profi care nu au fost în stare să se organizeze cu online-ul nici în al doilea an. Că unii nu erau în stare să se conecteze. Rezultatele s-au văzut imediat la bac-ul de anul trecut.
        PS. La noi în țară mprofesorii nu educă. marea majoritate, cam 75% dresează. De aia copiii cu greu fac față când continuă studiile afară. Dacă se cerea și reforma manualelor îi mai credeam dar așa nu.

        • Cucu Răspunde

          Puteai face plângere la directiune sau la ISJ.
          Eu cred ca umbi doar cu manipulari, tu cel mai probabil fiind un special care se teme de diminuarea veniturilor, dacă cresc salariile profilor.

          • Peda Gogu Repetent

            @Cucu, ești absolut pe lângă cu afirmațiile. Nu un profesor avea astfel de probleme și ne-am plâns la direcțiune la care reacția a fost că asta este. Ce era să faci? Mergi la IȘJ care te trimite înapoi la școală? Tu auzi ce spui?
            Dar aia nu te deranjează că dacă este un copil care mai și gândește orice astfel de tentativă este retezată tocmai de ei? Așa cresc intelectualii pentru viitor că ăla e elev bun care repetă la nesfârșit ce au învățat ei anno???? Nu mă tem eu de nici o diminuare că nu mă afectează. Dar dacă vor salarii ca în vest atunci și munca să fie pe măsură. Sunt curios dacă ai priceput cucule ceva de aici. Mai mult ca sigur nu. Că trolli așa sunt de felul lor.

  3. Theisera Răspunde

    Ce vreau?Totuși este o limită.Bine că angajații cu salarii minime,de 2.000 de lej sa fie mulțumiți,sau pensionarii cu 1125 de lej sa fie mulțumiți.Cinci luni intr un an sunt liber și primesc salariile,alții lucrează în continu că muncitor la firme private că și un cal.Sa gândească și la asta,nu numai la proteste!!!

    • Cucu Răspunde

      Angajează-te în învățământ atunci.
      Ce te oprește?

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Probabil bunul simț că știe că nu ar face față sau nu are stomac să reziste la pretențiile noii subintelectualități românești care ne-a inundat și care crede că orice se rezoolvă cu banii. Că față de el/ea sunt mai mult de o grămadă în sistem care numai de aia lucră acolo că nu s-ar descurca în producție sau servicii.
        PS. Faptul că s-a ajuns aici este și din vina (și nu mică, chiar foarte mare) a profilor care au acceptat multe lucruri nelalocul lor.
        Citez :”Păi nu știi al cui copil este? Cum îți permiți colega să-l lași repetent?” Oare directorul, deja pensionar dar foarte cunoscuț își mai amintește situația, afirmația? Și repet, e unul cunoscut de la o școală bună din oraș. Și atunci ce pretenții să mai ai de la școlile de la țară? Așa că te rog frumos…… fă bine și taci. Numai se demonstrează că sistemul este inert și incapabil să se reformeze din interior. Idem și la sănătate, administrație sau la justiție, etc.

  4. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Nu știu de ce se dorește să se demonstreze că e manipulat politic. Eu sunt lămurit demult. Va fi dureros revenirea. De fapt vroiam să zic rușinos pentru mulți. Credeam că profii au cap, au judecată, au caret. Iar asta presupune o analiză dacă se poate SWOT, știți voi aia cu puncte tari/puncte slabe. Adică sunt lucruri care se pot și care nu. Dar nici asta nu ține că după mine nu e clar ce mandat au liderii că tot își majorează pretențiile. Asta după ce au scăzut încep să revină la ce a fost la început. Va fi cu multe lacrimi la final. Și deja vă bateți joc de copiii. Mai ales Eminescu că restul măcar așa de obraz organizează ultima sunare. Că mi se pare i-ați băgat pe părinți la niște cheltuieli enorme. Asta nu vă ajunge la hard? Până când se mai tolerează asemenea lucruri? Cadouri și atenții cu nemiluita că altfel nu va fi bine? În toată tărășenia asta nu ar strica puțin mai multă decență. Că ajunge un singur copil care are spate să piardă accesul la o facultate de prestigiu, asta din cauza protestului că nu vă văd bine. Nu e amenințare. E un fapt. Că ce fac liderii deja se cheamă șantaj pe față.

    • Cucu Răspunde

      Vezi ca ai uitat sa scrii de Ardud, cum ți-e obiceiul. 🙂

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Îmi pare bine că ai reținut. Și dacă tot ai reținut tu cel cu țeasta groasă de ce să mă mai repet? Dar nu te supăra ție și se pare în ordine că la școala aia (și mai sunt câteva) an după an și deja de un deceniu rezultatele sunt sub orice critică???? Asta nu contează? Salariile sunt problema în sistemul de învățământ că restul problemelor nici măcar nu a ajuns la faza la care s-a ajuns cu pretențiile salariale. Că numai se vorbește de România educată dar stăm și mai prost decât la momentul la care cică s-a lansat? Noi avem în țară niște structuri inutile în învățământ. Pe care actuala propunere a legii mai vrea să le și mai înmulțească. Asta este reforma că facem pași înapoi și birocratizăm și mai mult? Intuiesc că lucrezi la IȘJ. Că tare karatist din gură și încrezut mai ești.

  5. Peda Gogu Repetent Răspunde

    @Cucule, și cel mai important, era să uit. Am predat 13 ani și am părăsit sistemul în 2007. Așa că nu mă lua așa că știu eu bine ce zic. Așa că stai frumos pe kkt-ul tău și comentează la ce ai habar. Că ori ești ceva de la inspectorat ori bagi strâmbe trolliste prin comentarii. Nicicum nu-ți face cinste.

    • Cucu Răspunde

      Cauza problemei e urmatoarea: toate instituțiile statului au șefi numiți pe criterii politice, chiar dacă unii au acoperirea unui concurs.
      Dar tu in loc sa ataci sistemul politicianist, ii ataci pe cei mărunți.

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Nu e mărunt asta și e vorba de viitorul țării. Nu văd dorința și mai mult decât atât capacitatea de a rezolva într-un termen rezonabil problemele din sistem. Iar politicienii de care pomenești au fost școliți și de acești dascăli. Este unul din motivele principale pentru care am ieșit din sistem, că ma refuzat să particip la asta. Noi rostogolim în fața noastră un bulgăre de zăpadă care este din ce în ce mai mare.

        • Cucu Răspunde

          Stimabile, uiți că oamenii au vointa libera, nu e totul de educație.
          Toată lumea știe ca fumatul dăunează, totuși multă lume fumează.
          Mai contează și cei șapte ani de acasă.
          Tu cumva ai impresia ca lumea nu știe ca furtul și corupția sunt rele?

          • Peda Gogu Repetent

            Exact asta este atitudinea care alimentează perpetuarea stării de fapt. Așa este un cerc vicios din care nu ai cum să ieși.

  6. Satmarean 1 Răspunde

    Cred ca intind deja prea mult coarda si sa nu se intoarca totul impotriva lor. Daca la inceput eram toti de acord ca trebuie sa aiba salarii mai mari ,acum dupa ce le mareste cu 1000lei (o treime de cat primeste un angajat la patron), salarul la debutanti ajunge la 4000 net si de anul viitor iar le creste acum vor 2000 si de maine. Daca le da 2000 vor dori 3000? Eu cred ca ar trebui sa se gandeasca si la elevii care au termene sa se inscrie la facultati in tara si strainatate si dace o prelungesc mult s-ar putea intoarce si ei si parintii lor si societatea civila impotriva lor, si guvernul sa nu le mai dea nimic pana anul viitor .

    • Cetățeanul turmentat Răspunde

      Sa nu se întoarcă lumea împotriva specialilor, din cauza cărora nici nu sunt bani.
      Ca ipocritii nu au salarii mari, ca sa nu bata la ochi, dar și le dubleaza cu sporurile.
      Și care primesc pensii cât ale altor zeci de romani nespeciali la un loc.
      Ce rost are sa daiatatiabani la justiție, când oricum marii infractori scăapa cu prescripții?

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Da, dar baiul mare e că la foarte mulți în spatele cererilor nu stă performanță ori capacitate de se implica în reformarea învățământului. Acum 5 ani s-au dublat tot așa pe ideea asta salariile la cei din administrația publică și calitatea a rămas la fel. Deja au alunecat spre politic, sunt împinși de cineva sau ceva și sigur va avea efecte șia supra lor. Toată evaluarea cadrelor din sistem așa cum este nu arată care este performanța reală. Tot timpul sunt împinși în față ca la reclamă cei câțiva elevi-excepții dar restul, majoritatea este analfabet funcțional.

  7. Cucu Răspunde

    Fă- le jocurile specialilor, în timp ce îi ataci pe profesori, nepărtinitorule!

    • Fane Răspunde

      Nu știu cu care ai tu aici de împărțit că nu am înțeles dar încă nu ți-ai dat seama că specialii sunt ținuți în palme cam de toți din guvern? Că una zic și alta fac? Ce crezi tu cât contează un comment aici când jocurile sunt deja făcute sus? Și încă nu-ți dai seama de regia drept slabă a evenimentelor din ultimele două săptămâni? Aici deja e vorba de altceva, ceva politic. Poate nu se dorește de unii rocada și se dorește conflict între partide pentru declanșarea anticipatelor. Că prea multe agitații sunt acum ca niciodată în țară. Și toate așa brusc. Nu fii așa de naiv.

  8. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Bine @Cucule, nu mai comentez și nu-ți mai explic că văd că oricum nu vrei să pricepi și cu asta basta. Așa că poți dormi liniștit fiindcă de mine ești la adăpost de furia specialilor dacă asta credeai că urmăresc. Concluzionez că după logica ta dacă am o părere argumentată și bine documentată care nu-ți place atunci mai bine să nu comentez că risc să te obosesc. Serios acum, când ți-ai vizitat ultima oară psihiatrul? Dar nu mai scriu așa că poți să te și culci de pe acum. dar pe urmă să nu cumva să recunoști dacă se adeverește ce am zis cu manipularea! Doamne ferește!😱🥴 Ferească Domnul de furia elevilor care pierd acum foarte probabil locurile la universitățile din vest! Că așa de mult le interesează de fapt pe ei succesul elevilor. Că acuma gata, au absolvit și nu mai pot fi scoși de la naftalină noi și noi diplome. Zici că e concurs printre profi care are mai mulți elevi cu diplome. Numai asta nu înseamnă educația la școală. Rezultatele le vezi pe stradă zilnic. Pentru că în afară de elite care pot furniza diplomele cu restul abia se preocupă.

    • Cetățeanul turmentat Răspunde

      SECURISTULE!!!

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Mda. De aia am avut dosar de urmarit pe vremuri (asta zic foarte serios) si interdictie de a parasi tara, mi-au retras si pasaportul. Mai ales ca am avut si rude care au plecat peste granita ilegal. Exact eu? Tu esti batut la cap sau numai te prefaci? Daca nu pricepi ce zice omul atunci gata este cum vrei tu si il faci securist????? Dar nu intru in polemica, e timp pierdut cu tine. Eu din partea mea am incheiat. Va rog frumos lasati-ma in pace ca nu sunt curios de aberatiile unora care vad ca deja halucineaza.
        PS. Greva se poate considera incheiata. Veti vedea foarte curand.

        • Cetățeanul turmentat Răspunde

          Și Dan Voiculescu a fost si urmărit, dar di informator al Securității.
          Asa ca nu te mai scuza “COLABORATORULE”.

          • Peda Gogu Repetent

            Esti bolnav. Am incheiat cu tine. Habar nu ai despre ce vorbesti. Nici nu stii cate am suferit din cauza lor. Eu cred ca mai degraba tu esti unul dintre ei.

  9. GB Răspunde

    Învățământul “merge în cap” ca toată administrația acestei țări(poliție, sănătate, etc…) iar “competenții” care o guvernează fac ce știu mai bine, DEZBINĂ ȘI STĂPÂNESC(tradus pe românește : noi ne certăm și ei trăiesc bine). Când sunt deranjați de societate(acum greva profesorilor) mai “strâng șurubul” dezbinării și se vede! Le merge! Somn ușor dragi cetățeni!

    • y Răspunde

      Și cel mai trist e că toată treaba asta are girul președintelui care știm cu toții de unde se trage, ce profesie are😱😰😢!
      Repet aici o anecdotă pe care am scris-o acum mai mulți ani cu o altă ocazie.
      Politicianul bătrân îl învață pe cel tânăr “tainele” meseriei:
      – Dacă un politician spune DA aia de fapt înseamnă că POATE. Dacă un politician spune POATE aia de fapt înseamnă NU. La care tânărul învățăcel întreabă:
      -Și ce înseamnă dacă politicianul spune NU?
      -Ei, atunci înseamnă că nu este politician!!!!!
      Toată hărmălaia asta se va dovedi în timp o mare țeapă. Încă nici nu știm ce s-a urmărit de fapt. Dar un lucru e sigur. Nu am încredere în cuvântul dat de unii privind promisiunile salariale. Ceva mărire va fi dar vor găsi motiv să atenueze efortul financiar. Și cel mai important lucru este că nu trebuie să se ajungă aici! Dacă mr. Prezident este cine este și este important pentru el tagma profesorilor atunci de ce s-a așteptat atât???? De aia zic eu că ceva nu e kusher.
      Cel mai grav e că nimeni nu a pomenit pe vreme de proteste de politizarea după mine excesivă a sistemului de învățământ. De ce nu pune nimeni această întrebare? Că de acolo se trag multe!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.