Ultima actualizare: azi, 13:37

Locale

Greva din educație continuă. Sindicaliștii, nemulțumiți: „Nu ne-ați convins”

Greva din educație continuă, titrează Digi24. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor: „Nu ne-ați convins”.

Potrivit Digi24, sindicaliștii din educație au anunțat că sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor și că greva continuă. Ei au cerut, din nou, Guvernului ca salariul unui debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, au transmis liderii sindicatelor federațiilor din educație într-un comunicat.

Liderii sindicatelor au transmis că „educația are nevoie de finanțare”

,,Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie (…) Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se mai arată în comunicat.


CITEȘTE ȘI:

23 comentarii

  1. Gheorghe Răspunde

    Dar hai s-o spunem și pe aia dreaptă că dacă de mâine ar trebui să presteze muncă conform remunerației noi și de calitate pe măsură 90% dintre ei nu ar fi în stare. Va fi o nouă săptămână interesantă din care sindicaliștii vor ieși cel puțin șifonați.

    • Gheorghe Răspunde

      Eu sunt gunoiul de serviciu, mă pricep la toate și nimic, sunt singur și nimeni nu sta cu mine

  2. Ciolacu Răspunde

    Mergeți la școli și finalizați toate activitățile în scoli, urgent. Lăsati greva și protestele fiindcă nu sunt bani !

  3. Ciucă Răspunde

    V-am dat tot ce se putea, voi profesirii sunteți oricum la limita maximă a salarizării.

  4. Nu contează Răspunde

    Rusine sa va fie!Nu ar trebui sa primiți salar pentru aceste doua săptămâni de greva.Va bateți joc de copii și de parinti!Ce s-a putut vi s-a dat,și tot nemulțumiți sunteți!Mergeti atunci sa lucrați in alta parte pentru aceeasi bani!Va pasa enorm de mult de elevi,de aia compromiteti examenele și înscrierile la facultăți,nu?Ne respectați pe noi părinții,corect?Se și vede din acțiunile d-voastra.

    • Gheorghe Răspunde

      De aia ziceam și eu că vor ieși șifonați. Toate acțiunile au o limită. Guvernul a fost disponibil la discuții de la început. Nu suntem totuși în situația anilor ’80 din Anglia lui Thatcher când s-au închis minele de cărbune și sute de mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Cei care i-au susținut se vor întoarce îmotriva lor. pentru că e vorba de sute de mii de copii pe care părinții nu au cu cine să lase. Iar privatul știm și noi cum înțelege partea de sprijin sau partea socială a problemelor. Când afectează deja producția atunci gata cu susținerea. Eu le-aș recomanda să bea un sheps rece și să judece cu calm. Până nu e prea târziu.

  5. Alt gheo Răspunde

    S-au găsit GĂOZARII să comenteze, marș mă analfabeților!

  6. Alt gheo Răspunde

    Zice asta cel mai GĂOZAR de GĂOZAR! Deci cine e cel mai analfabet dacă nu eu???? Marș în coteț cu mine!

  7. Iohanis Răspunde

    Și eu sunt profesor la bază, dar haideți dragi profesori, vă rog să reluați de marți toate activitățile fiindcă mai mult nu se poate.

  8. Jan Răspunde

    Nu vă mai bateți joc de copiii din școli și de părinți, nu avem cu cine lăsa copiii și trebuie încheiat anul scolar !

    • @GB Răspunde

      Iarăși tu. Nu dați click că e articol cu spam. Încă nu mi-au răspuns la întrebarea mea cât câștigă invățătorul ăla din Călărași că numai aia nu scrie în articolul celălalt!
      Și ca să te parafrazez. Asta e realitatea!! Restul e can-can.🤮

  9. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Doamne ajuta să înghețe anul școlar!!!! Pana nu se întâmplă ceva serios nu se dau salarii decente în România. Când va fi minimul net în România 2000 de euro atunci poate să vorbească și IOHAOS CIOLANOS, dar pana atunci TOCHI și MUCLES!!!!

  10. i luv romanistan Răspunde

    hai sa iesim cu totii, in mediul privat aveti salarii? puteti numi salarii? abia ajunge sa platim facturile si sa nu umblam in curul gol pe strada si sa nu murim de foame pe cand politicenii care numai ne fura au salarii si pensii nesimtite, si noi vrem sa putem trai!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Pioner Răspunde

    Da,și noi cei din mediul privat vrem salarii decente¡¡!!!!!!!!!Dar cui ii pasa de noi?
    Ps:As vrea sa vad fluturașii de salarii din liceele sătmărene. Că ‘restul e can-can’…🤢

    • Profesor Răspunde

      Hai la școală !

      • @Profesor Răspunde

        Ce, ca să arăți fluturașul? Glumești, nu? Lasă că unul/una nu se va găsi să arate că iau cam 1000 de euro în ron funcție de vechime și de grad. Trebuie introdus urgent criterii de performanță la ei pentru că în momentul când ajung la maxim se plafonează și nu se mai omoară. Merge din rutină. Asta mai puțin cei 10% care chiar au vrut să se facă pedagogi. Deja acum vă bateți joc de copiii și atenție tot aceeași copiii care au fost mulți luxați pe pandemie. Că mulți dintre ei s-au chinuit să țină așa din “competență” orele online, că peste multe s-a sărit. Bumerangul se va întoarce. Și auzi tu tu de unde crezi că cel care lucră în privat nu are școală chiar și facultate? Că și acolo sunt ingineri nu numai printre bujetari! Dar acolo nu merge cu semnatul condicii și atât. Că la privat dacă nu faci ce ți se cere ți se arată ușa. La bujetari ești chiar felicitat. Depinde de pilele tale.

      • Cineva Răspunde

        Ce fac acum profesorii nu este deloc demn pentru statutul lor. Inteleg ca au nevoie de un salariu decent si sunt probleme, dar sacrifica 1 an din viata copiilor. Deja s-a ajuns in zona de santaj, nu de greva. Daca cei din sectorul privat ar face la fel, atun i ar fi concediati imediat, sau ar pleca multinationalele… Nu se paoate chiar asa. De ce un profesor debutant e mai presus decat un inginer debutant? De ce un inginer debutant poate lua doar 2000 lei? E batjocura la adresa copiiilor si a parintilor.

  12. vadimT Răspunde

    rusine profesorilor! Cu 62 de zile de concediu si 18 ore de lucru pe saptamana, aveti un salar mult prea mare! RUSINE !

  13. Bretan Răspunde

    Eu aș concedia jumătate din profesorii din Satu Mare

    • Satmareni pierduti in Spatiu Răspunde

      Pe puțin 80% dintre ei pot preda doar în sistemul actual de sorginte pruso-rusă. Dacă s-ar introduce sistemul mult mai performant, adică cel finlandez sau ceva emănător efectiv nu ar putea să presteze muncă pentru că nu așa sunt ei formați. Habar nu ar avea cu ce se mănâncă. Apoi să nu ne mai mirăm că ies pe porțile școlii analfabeți funcționali care nu pot rezolva o situație din viață pentru că gândesc după probleme tip. Nu este cultivată gândirea logică, chiar este sancționată. Iar că acum se plâng că nu sunt respectați. Păi pentru asta ei au cea mai mare parte din vină. Și-au devalizat propriul sistem de valori la licitații ad-hoc. Adică care părinte cotizează mai mult. Nu mă contraziceți. Fiecare dintre noi poate da n exemple cu copiii de bani gata favorizați de sistem și pe nemeritate. Și dintre acești copiii mulți au ajuns deja în poziții. Și uite nu-i așa că nu e bine acum???? Că fac praf țara???? Mno.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.