Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în perioada 22-25 iunie 2023, a decis continuarea protestelor pentru susţinerea revendicărilor şi actualizarea calendarului acţiunilor de protest, greva generală fiind stabilită în 27 iulie, potrivit unui comunicat.
„Acţiunile de protest aflate în desfăşurare vor fi continuate şi accentuate. La ora actuală Federaţia „Solidaritatea Sanitară” are în plină desfăşurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1.128 de medici”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, această acţiune îşi arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunţând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest.
Astfel, în 29 iunie 2023 are loc lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă, iar în 6 iulie 2023 pichetarea unităţilor sanitare din ţară. Totodată, în 12 iulie 2023 va fi organizat un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei, în 19 iulie 2023 va avea loc greva de avertisment, iar în 27 iulie 2023 greva generală.
În cadrul procedurii desfăşurate pentru a decide declanşarea grevei, Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritate Sanitară” a constatat că nu toţi angajaţii care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formularele organizaţiei, această situaţie riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanşării grevei.
„Situaţia a fost determinată de faptul că a doua federaţie reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, o bună parte dintre angajaţi fiind convinşi ca au semnat deja pentru grevă în cadrul acţiunii noastre, deşi au făcut acest lucru pe alte formulare. În unele cazuri angajaţii ne-au trimis semnăturile date pentru grevă pe formularele acelei federaţii. În condiţiile în care cea de-a doua federaţie reprezentativă din Sănătate nu se află în conflict colectiv de muncă (nu intenţionează declanşarea unei greve), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă riscă să fie considerat ca fiind viciat deoarece este dat altei organizaţii, neputând fi luate în considerare acele semnături.”, se precizează în comunicat.
De asemenea, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat existenţa solicitărilor de la multe unităţi pentru a prelungi perioada de culegere a semnăturilor, motivată de intenţia de a corecta această situaţie.
Adiţional, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat că între momentul în care a stabilit şi publicat primul program de proteste şi cel de desfăşurare a lor a intervenit modificarea legii dialogului social, fiind necesară actualizarea procedurilor privind desfăşurarea grevei.
„În acest sens, a fost elaborat proiectul unui model de Acord privind Procedura de desfăşurare a grevei, care trebuie încheiat atât la nivelul Ministerului Sănătăţii cât şi la nivelul unităţilor. Stabilirea unei proceduri de desfăşurare a grevei este obligatorie din punctul de vedere al interesului Federaţii „Solidaritatea Sanitară” pentru protecţia pacienţilor şi pentru a asigura participarea la grevă a angajaţilor din sănătate în condiţii legale”, se mai spune în comunicat.
În consecinţă, Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritate Sanitară” a decis reprogramarea perioadei de declanşare a grevei naţionale conform noului calendar, decizia privind greva urmând să fie luată ulterior, cu respectarea termenelor legale.
Acţiunile de protest aflate în curs de desfăşurare şi cele care urmează să fie declanşate au ca scop determinarea guvernanţilor să onoreze solicitările şi aşteptările angajaţilor din sectorul public de sănătate, în forma exprimată în Decalogului revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a anunţat că s-a înţeles cu sindicaliştii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care ameninţă cu greva generală, şi spune că vor fi scoase la concurs mii de posturi şi în curând va fi semnat şi contractul colectiv de muncă în care este prevăzut numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar.
„Noi suntem în legătură cu sindicatul Solidaritatea Sanitară, ne-am întâlnit chiar şi săptămâna trecută, deci nu este vorba de o lipsă de dialog, dimpotrivă, cred că ne-am şi înţeles asupra pincipalelor revendicări şi căutăm soluţii pentru ele. Unele dintre ele sunt comune cu Sanitas”, a declarat, duminică seară, la Prima News, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, pentru a se ajunge la grevă generală în sistemul sanitar ar trebui ca ambele federaţii reprezentative la nivel de sector să declanşeze protestul.
Ministrul afirmă şi că vor fi făcute angajări în sistemul sanitar, în baza unui Memorandum.
Ministerul Sănătăţii va solicita 4.000 de posturi, iar Ministerul Dezvoltării va solicita 10.000 de posuri pentru unităţi sanitare aflate în subordinea autorităţilor locale şi judeţene.
Rafila a precizat şi că va fi emisă o ordonanţă care va reglementa numărul de zile de concediu pentru personalul sanitar, astfel că va putea fi semnat şi un nou contract colectiv de muncă.
Foarte bine. Numai electricienii să nu intre în grevă că atunci tot revoluționarii ăștia vor rămâne cu mucii pe față și fără să mai poată lucra! Numai nu reușiți să aflați unde vă e limita???? Toată lumea are multe probleme și nu pricep de ce tot insistați să le tot multiplicați pe cele deja existente. Pe pandemie ați căpătat tot ce ați vrut și se vede unde a dus. Puțin mai multă decență și mai lăsați și pe alții care de multă vreme așteaptă ca promisiunile unora să fie în final cândva onorate.
Foarte corect, ăstea nu se vor sătura niciodată.
Propun si o testare generala, teorie si practica, pentru a se verifica competentele! Si revizie anuala a performantei, inclusiv cu puncte din partea publicului!
Nu vă ajunge șpaga pe care o luați, nesimțiți dracului.
Eu am impresia că voi ați lucra și fără salariu,numai să nu vă dea afară din serviciu.